VIDEO/FOTO: ZIPLINE NA ČIKOLI: Na 200 metara visine jurili smo 70 na sat nad kanjonom Čikole!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon ziplinea u Istri  i onog na nad kanjonom Cetine, i naš kraj sad ima svog konja za trku.

Nedaleko Drniša, kanjon Čikole povezuju tri čelične sajle postavljene u cik cak liniji, i to na visinama od kojih se vrti u glavi. Na pola puta između Šibenika i  Drniša, oko kilometar udaljen od Pakova sela, iz smjera Šibenika nalazi se zipline nad kanjonom Čikole.

Ideja se rodila još 2010. godine, priča Hrvoje Zekanović, jedan od pokretača ovog adrenalinskog projekta.

zip line kanjon cikole 090616 34

– Tada nisam ni znao što je zipline, ali znali su Mihovilci Joso Gracin, Mate Protega  i Teo Barišić. Kako sam radio kao čuvar prirode u JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko – kninske županije, zahvaljujući njima naučio sam što je zipline, što ferrata, i zajedno smo došli na ideju da te sadržaje implementiramo ovdje – počinje Hrvoje i dodaje da se, nakon što je prošao canyoning od Knezova u Drnišu pa do mosta na cesti Pakovo selo – Ključ, upitao ‘Kako je moguće da smo ovo uspjeli sakriti sami od sebe? Desetljećima ova fantastična priroda stoji nevalorizirana!’

zip line kanjon cikole 090616 26

zip line kanjon cikole 090616 27

Realizaciji projekta Via ferrate i ziplinea  prethodilo je ogromno terenskog rada.

– Kolega Marko Plenča, također čuvar prirode, i ja ovdje smo proveli godine promišljajući, mjereći  i nadzirući radove na infrastrukturi koja obuhvaća dva i pol kilometra šetnice koja se spušta u kanjon Čikole i ujedno je pristupna staza samom penjalištu sa, zasada, 50 penjačkih smjerova, a bit će i ih i više. Via ferrata je sustav sajli i čeličnih šipki gdje se uz penjačku opremu šeta uz rub kanjona iznad vrlo visoke litice. Dugačka je šest kilometara i maloj grupi je potrebno oko četiri sata da je prošeta. Potrebna je doza hrabrosti i nešto tjelesne spreme, a kako se nalazi na prisojnoj strani, poželjno je i da nije prevruće. Svi s penjačkim iskustvom mogu samostalno proći ferratu, a početnici se obavezno trebaju javiti za stručno vodstvo  – priča Hrvoje.

zip line kanjon cikole 090616 22

Što se tiče ziplinea, zbog kojeg smo vrlo rado dan u redakciji zamijenili danom u prirodi, sastoji se od tri sajle koje povezuju suprotne strane kanjona Čikole.

zip line kanjon cikole 090616 3

Početna platforma s koje započinje spust na visini je od 234 metra, a sajla je duga 507 metara. Osigurani opremom krećete na put od kojeg će vam se, ovisno koliko ste hrabri, zavrtjeti u glavi. Ali isplati se! Od prve do druge platforme ‘putuje’ se  oko 40 sekundi brzinom i do 70 kilometara na sat, uživajući u pogledu na okomitu liticu s lijeve strane i kanjon Čikole pod vama.

27570179415_deb03398b5_o

 

Kako se približavate drugoj platformi, postavljenoj na 185 metara visine, instruktor koji vas na njoj čeka daje vam znak za kočenje da se možete sigurno prizemljiti. Nakon prvog spusta, stiže se na točku s koje nema povratka,  jer ne postoji nijedna opcija spuštanja osim sljedećom sajlom koja kanjon povezuje u dužini od 650 metara. ‘Putuje’ se nešto duže, oko jednu minutu i pod vama je spektakularan pogled na šumu i kameniti kanjon  Čikole.

Treća platforma nalazi se na visini od 141 metra, a sajla koja je povezuje sa završnom platformom, odakle sigurno možete nastaviti pješke, duga je 250 metara, ali se upravo na njoj postiže najveća brzina. Pogled je, naravno, fantastičan, a dotad ćete se i osloboditi straha od visine i nesmetano uživati u vožnji!

zip line kanjon cikole 090616 29

Za sve skeptike, iako jurite zrakom na velikim visinama, osjećaj sigurnosti je prilično snažan. Sajle su nosivosti nekoliko tona, a postoji i probna sajla, nisko postavljena nad čvrstim tlom na kojoj ćete steći uvid kako je visjeti na konopcima, a instruktori će vam objasniti kako i kad kočiti.

zip line kanjon cikole 090616 2

zip line kanjon cikole 090616 10

zip line kanjon cikole 090616 13

zip line kanjon cikole 090616 17

Vjerujte, isplati se pobijediti strah od visina jer je iskustvo ‘leta’ nad Čikolom neprocjenjivo!

Klikom na dolje priloženu fotografiju zavirite u galeriju i pogledajte kako smo se proveli u zraku!

zip line kanjon cikole 090616 37

 

 

 

 

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.