VIDEO: ADIO PALME: Na Zlarinu se uklanja 14 zaraženih palmi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Veliki problem sa nametnikom, crvenom palminom pipom, o kojemu smo već više puta pisali, danas je nažalost na Zlarinu za posljedicu imao uklanjanje 14 najzaraženijih palmi s otoka.

–  Morali smo se odlučiti na taj korak jer se više ništa nije dalo napraviti. Svi naši pokušaji da spasimo palme, nažalost, nisu urodili plodom i trenutno vadimo palme koje će fitosanitarni inspektori zaštititi te odvesti na zato predviđeno mjesto kako se nametnik ne bi dalje širio  – govori Vladimir Buneta, predsjednik Mjesnog odbora otoka Zlarina.

Buneta ističe kako problem s ovim nije rješen i postoji velika opasnost da će se ista stvar dogoditi i na drugim palmama na koje su Zlarinjani vrlo ponosni.

– Za ovih 14 palmi nije bilo više pomoći, a tko zna u kakvom su stanju druge palme na otoku. Znamo da su napadnute, ali za sada možemo samo čekati. U stalnom smo kontaktu sa fitosanitarnim inspektorima iz Splita, koji i danas nadgledaju cijeli ovaj proces, pa ćemo u suradnji i po njihovim preporukama poduzimati daljnje korake kako bi spasili ono što se da spasiti – kaže Buneta te nadodaje kako će učiniti sve da Zlarin i dalje ostane otok prepoznatljiv  po svojim palmama.

palme zlarin5

Problem koji su ovi nametnici već napravili nije nimalo jednostavan. Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelja i jedini pravac u kojem se može djelovati  je preventiva.

-Šibensko područje je prilično ugroženo i veliki broj ljudis istim problemom nam se javio i sa Brodarice, Srime, Primoštena i Vodica. Za sada možemo samo djelovati preventivno, kemijskim sredstvima koja su dozvoljena za takvu upotrebu, jer Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelj koji bi nam olakšao posao – govori fitoinspektor Jadranko Antičević, te nastavlja kako se problem počeo pojavljivati prije dvije godine i to, vjerojatno, uvozom palmi iz zaraženih zemalja.

Zaražene palme tijekom današnjeg dana će se i odvesti sa Zlarina, a daljnju brigu i uništavanje preuzet će tvrtka Parkovi i nasadi d.o.o iz Splita.

Video uklanjanja palmi pogledajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.