Učenici ne žele u stolare, mesare i vozače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Samo 35 od ukupno 141 slobodnog mjesta popunjeno je u srednjim školama Šibensko-kninske županije u drugom srpanjskom upisnom krugu. Učenici su mogli birati uglavnom između trogodišnjih strukovnih programa. Naime, škole s četverogodišnjim programom – Tehnička, Medicinska, Turističko-ugostiteljska i Gimnazija Antuna Vrančića, sve klupe popunile još u prvom upisnom krugu početkom srpnja. Najveću navalu iskusila je Medicinska škola u Šibeniku, koja je proširivala razrede s 28 na 32 učenika. I tako je čak stotinu učenika ostalo neupisano, od prijavljenih 220, upisalo ih se 128.

PREKOBROJNI UČENICI

Neupisanih je bilo i u Turističko-ugostiteljskoj školi, gdje je najviše interesa bilo za program kuhara, no dodatni razred nije im odobren. Dok je Gimnazija očekivano dobro popunila svoje razrede, Ekonomska škola jedina je raspisivala i drugi krug upisa, jer je sedam slobodnih mjesta ostalo među komercijalistima. No, upisao se tek jedan, pa će taj razred biti popunjavan u jesenskom roku. U drugom upisnom krugu svoje klupe najbolje je popunila Industrijsko-obrtnička škola koja je upisala 19 učenika. Ostalo je slobodno još 27 mjesta u raznim zanimanjima, od električara do vodoinstalatera.

– Iako neke škole nisu upisale nijednog učenika u drugom krugu, nećemo imati problema, jer će sve škole moći formirati razredna odjeljenja prema planu – rekla je Dijana Ercegović, pročelnica županijskog ureda za prosvjetu.

NEMA INTERESA ZA STRUKOVNA ZANIMANJA

Srednja strukovna škola u Šibeniku nije upisala nijednog učenika od 11 mogućih u programima za stolara i mesara. Isto se dogodilo u Prometno-tehničkoj školi, koja nije uspjela popuniti preostalih pet mjesta u razredu vozača. U srednjim školama u Kninu i Drnišu upisalo se po pet učenika. Tako je u srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu ostalo 17 slobodnih mjesta. U srednjoj školi Kralja Zvonimira u Kninu ostalo je 27 praznih klupa, dok su u školi Lovre Montija ostala 22 slobodna mjesta. U jesenskom krugu učenici će moći birati između 106 slobodnih mjesta.


Pratite nas i na društvenim mrežama: