Zbog neplaćanja alimentacije u zatvoru pet očeva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Šibeniku kao i u ostatku Hrvatske sve se manje parova ženi, a sve više ih se razvodi. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Lijepoj našoj sklopljena su 21.294 braka, što je za gotovo pet posto manje nego godinu prije. Paralelno, razvelo se 5 058 parova, odnosno raspao se svaki četvrti brak. Ni u Šibeniku nije bolje. Lani se razvelo 145 parova, u 91 slučaju imali su djecu. Iako ne postoji točan broj, pretpostavlja se da u ovom trenutku u Hrvatskoj čak nekoliko desetaka tisuća djece rastavljenih roditelja ne prima alimentaciju.

PRVO UVJETNA

Samo u Šibeniku, Općinski je sud zbog neplaćanja alimentacije iza rešetaka poslao pet očeva! Svi oni prvo su bili osuđeni na uvjetne kazne i dobili drugu priliku da u roku od nekoliko mjeseci plate svoje zaostatke.

– U razdoblju 2010. do 2012. godine na ovom sudu bilo je 89 predmeta zbog kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja, 74 su riješena, a u radu je još 15 predmeta. U pet slučajeva došlo do opozivanja uvjetne osude i određeno je izvršenje izrečene kazne jer je utvrđeno da osuđena osoba tijekom provjeravanja nije izvršila obveze a mogla ih je izvršiti – kazala je sutkinja Melina Gulin Pavlaković, glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

Kako tome stati na kraj? Asenka Kramer, predsjednica Udruge Dijete-razvod, tvrdi da joj uopće nije jasno zašto se do sad nije uveo sustav ‘sjedanja’ na plaću ocu koji radi, a ne plaća alimentaciju.

– Što se dogodi kad ne platite banci ratu za kredit? Vrlo brzo vam sjedne na plaću. Zar je to pravilo toliko teško uvesti i za slučaj plaćanja alimentacije. Očito jeste, jer da bi vaše dijete dobilo zasluženi novac u RH vi morate pokrenuti poseban sudski postupak, i to samo da bi od oca utjerali novac koje vašem djetetu zakonski pripada – kazala je Asenka Kremar. Zaključuje da bi se u onom trenutku, kada partneri dobiju rješenje o razvodu braka, svi imovinski podaci trebali poslati i Poreznoj upravi koja bi, pak, u slučaju namjernog neplaćanja cijeli postupak ubrzala.

Tvrdi da ne vidi smisao slanja nezaposlenih očeva u zatvor jer im je mogućnost pronalaska posla nakon izdržavanja kazne još više otežana, pa je i mogućnost naplate alimentacije blokirana.

JAVNI RAD

– Iskreno se nadam da će ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić uspjeti provući uvođenje javnog rada za one očeve koji nemaju posao pa ne mogu plaćati alimentaciju. Na taj način bi se spriječio njihov rad na crno, a djeca bi dobila novac – zaključuje Asenka Kremar.

Podsjetimo, sud roditelju s kojim dijete ne živi, što je uglavnom otac, bez obzira ima li prihode i je li zaposlen, propiše visinu alimentacije čiji minimalni iznos mora biti 17 do 20 posto od prosječne hrvatske plaće. A sve je više onih koji to pravilo ne mogu poštovati.

– Već dvije godine ne mogu plaćati alimentaciju, kriza je, ne radim i još sam bolestan. Sud mi je odredio da moram platiti 1.068 kuna mjesečno ako radim… Ja taj novac nemam. Rekli su da razumiju, ali onda su mi propisali da od 700 kuna mjesečno socijale i invalidnine sinu moram dati 150 kuna jer će me u protivno poslati u zatvor. To je tako glupo – kaže 34-godišnji Šibenčanin želeći ostati anoniman. Tvrdi da ga je sram i da bi dao sve da može svom sinu osigurati normalan život.

– Kako da dam sinu kad ja nemam osnovne uvijete za život – zaključuje otac sedmogodišnjeg djeteta. Dok država odluči ubrzati instrumente kojima bi nesavjesne roditelje natjerala da počnu plaćati alimentaciju, ostaje samo jedno, za one majke koje imaju novaca da plate dobrog odvjetnika jer je to jedini način da ostvare svoja prava, a za one praznog džepa da se oboružaju strpljenjem jer preko Centra za socijalnu skrb sve ide puno sporije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.