U 21. stoljeću u centru Šibenika živimo uz – makadam!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stanovnici Ulice Andrije Hebranga na šibenskom Baldekinu, naizgled imaju sve što sredinu čini urbanom – Osnovnu školu, Veleučilište, veliko dječje igralište, u blizini poštanski ured, pa čak i Spomen park za poginule branitelje u Domovinskom ratu. No, neki dijelovi tog dijela gradske četvrti još uvijek nemaju osnovno – asfalt. Stanovnici ne mogu živjeti od prašine koja se ljeti diže s neasfaltiranih prašnjavih ulica ispred njihovih zgrada, zimi im glavobolju zadaju blato i lokve koje im pred kućnim pragom nastaju uslijed velikih kiša, a kad je suho vrijeme trebaju hodati polako da ne bi igrom slučaja zapeli i pali na jednu od mnogobrojnih rupa.

PRAŠNJAVI PUT  

– Zar nije sramota da u 21. stoljeću i dalje u širem centru grada idemo prašnjavim putem!? Samo dođite i pogledajte di mi živimo. Najgore je kad je kiša jer se tada rupe na putu, kojim inače djeca svakodnevno idu u školu, pretvaraju u prava mala jezera. To je jednostavno grozno i nezamislivo – požalila nam se Nada Jurin iz Ulice Andrije Hebranga.

I drugi su stanovnici te ulice razočarani nebrigom svih dosadašnjih mjesnih i gradskih vlasti koje u pola stoljeća nisu našle za shodno asfaltirati nekoliko desetaka metara makadama.

– Molim gradske oce da nešto poduzmu. Ovo nije skup zahvat – dodaje Ivana Zec koja se sa dvoipogodišnjom kćerkom Marijom svakodnevno šeće na spornom području.

Svi oni navode kako su zbog dugogodišnje nebrige postali ogorčeni, te da više ne vjeruju ničijim obećanjima.

– Da u našoj ulici živi netko visoko pozicioniran u politici ne bismo imali nikakvih problema. Svi znaju da zbog prašine  ne možemo otvoriti prozore od stana, da nam je blato došlo do grla. Da ne govorim kako je kaljuža izvor zaraze za djecu koja se u blizini igraju – zaključili su stanari.

U šibenskoj gradskoj upravi priznaju da su upoznati s problemom ove gradske četvrti, ističu da problem spornih ulica i njihovog okolnog prostora datira još iz vremena kada su zgrade napravljene, ali naglašavaju da će se to uskoro promijeniti.

KREĆE UREĐENJE 

– Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je Prijedlog izmjene i dopune Proračuna i idući tjedan bi se trebao raspisati natječaj za uređenje spomenutog prostora. Bosanska ulica čeka temeljitu rekonstrukciju, regulaciju i prometno povezivanje Hebrangove i Bosanske ulice s Ulicom Stjepana Radića. Rekonstrukcija Bosanske ulice i križanja te iste Ulice s Ulicom Stjepana Radića je u fazi projektiranja i bit će izvedena u 2013. godini. Hebrangova ulica iznad dječjeg igrališta naći će se u istom zahvatu – kaže Josip Živković, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Šibenika. Tvrde da stalno rade na popravcima asfalta te da su u tu svrhu već uložili oko 400.000 kuna.

Sanacija rupa ispred Jadranske banke

Na problem mnogobrojnih rupa u pješačkoj zoni na potezu od Jadranske banke do pijace već neko vrijeme upozorava kontakt policajac Jure Teskera.

– Zvao sam grad i rekao im: ‘Bacite zere betona i pokrpajte rupe, ima ih i previše’. Ali ništa. Tamo bi netko mogao slomiti nogu – otkiva nam Jure Teskera.

U gradskoj upravi tvrde – i to će biti riješeno. No, valja se upitati zašto nije poduzeto nešto prije, nego se sve sada zahuktava pred lokalne izbore.

– Za rješenje problema oštećenja asfalta ispred autobusnog stajališta, od parka prema Jadranskoj banci, izdan je nalog Cestama Šibenik d.o.o. i uskoro se može očekivati sanacija problematičnog područja, prema dinamici rada tog poduzeća –  kaže Josip Živković.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: