Šverceri travom: Htjeli se ubaciti u Lučku kapetaniju i otkriti kako izbjeći radar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako bi bili sigurni da će šverc 806 kilograma marihuane, koju su prije nekoliko dana pokušali ribaricom prevesti iz Albanije u Hrvatsku proći neometano, jedanaestero dilera nedavno uhićenih u akciji Nikita jednog su čovjeka zadužili da se u Lučkoj kapetaniji raspita hoće li radar vidjeti njihovu brodicu.

Međutim, premda krijumčarsku operaciju Lučka kapetanija nije detektirala, šverceri nisu znali da ih cijelo vrijeme tajno nadziru policija i Uskok te snimaju njihove telefonske razgovore. Kada je brod Poslušan sa 806 kilograma marihuane skrivene u tankove s gorivom 2. travnja doplovio u uvalu Peleš pokraj Zečeva kraj Primoštena, policajci su uhitili i njegovu posadu Tončija Grubelića, Štefana Franca i jednu maloljetnicu, ali i sve osobe koje su kombijem došle preuzeti drogu: Nikolu Stojanovića Niđana (50), te Alena Kuduzovića (36) iz BiH, koji su po svemu sudeći bili organizatori cijele operacije, Nermina Sulejmanovića zvanoga Ray Ban (26), zatim oca i sina Tonćija i Giuliana Grubelića, Alena Stojanovića, Antonija Premužića i Dejana Petrovića, piše Jutarnji.hr

Snimljeni razgovori

Uhićen je i Klaudijo Šango koji je u to vrijeme u Istri trebao pod kontrolom držati Lučku kapetaniju kako bi bili sigurni da patrolni brodovi slučajno ne bi na radaru uočili Poslušnoga. Svi oni su završili u Remetincu, a jedina osoba koja nedostaje zapravo je organizator iz Albanije. Njegovo ime je Gjovalin Vuksanaj (48), a u tijeku je rapisivanje Intrepolove tjeralice za njim. Kako se ova družina našla, Uskok je doznao iz snimki tajnog praćenja. Organziatori posla bili su Nikola Stojanović, vozač kamiona kojega je hrvatska policija istraživala 2006. zbog šverca sira i šunke iz Slovenije u Hrvatsku, te dvojica BiH kriminalaca iz Gradačca protiv kojih se u BiH vode postupci za ozbiljna kaznena djela. Protiv Alena Kuduzovića se na Kantonalnom sudu u Tuzli vodi postupak zbog sumnji da je pripadao zločinačkoj organizaciji koju je vodio njegov brat Elvir, a koja se bavila trgovinom drogom, iznudama, pljačkama i slično.

Nermin Sulejmanović je pak prošle godine bio uhićen u Gradačcu kao član narkogrupe Emira Kodžage. Kodžaga se nagodio s tužiteljstvom za kaznu od dvije godine, a Sulejmanović i ostali nedavno su bili pušteni iz pritvora. Stojanović i Kuduzović su u Albaniji pronašli Vuksanaja te su se dogovorili da će od njega kupiti marihuanu. Sastanak Kuduzovića i Vuksanaja održan je 14. ožujka ove godine u Herceg Novom u Crnoj Gori. Odmah nakon sastanka Kuduzović je o svemu telefonom izvijestio Stojanovića u Zagreb, a snimljeni su i njegovi razgovori sa Sulejmanovićem jer je dio “trave” trebao biti prodan u Nizozemskoj, i to preko muškarca koji se u telefonskim razgovorima predstavljao kao Fujdo i čiji identitet policija nije uspjela otkriti. Pristupilo se organizaciji isporuke.

Novi pokušaj

Marihuana je trebala biti dopremljena brodom Poslušan Klaudija Šanga, a na brodu su kao članovi posade angažirani Tonći Grubelić, Štefan Franc i maloljetnica iz BiH koja je također uhićena. Šango je dobio poseban zadatak: kao pomorac koji je imao vezu u Lučkoj kapetaniji upućen je u Istru, gdje je preko poznanika, inače kapetana u Lučkoj kapetaniji, trebao provjeriti može li ih Lučka kapetanija uhvatiti na radaru. Poslušan je iz Slanoga isplovio prema albanskim teritorijalnim vodama. Plan je bio da se brod zaustavi u međunarodnim vodama neposredno prije ulaska u albanske vode te da Stojanović koji je u međuvremenu doputovao u Albaniju manjim brodom doveze marihuanu do Poslušnoga, a zatim je na pučini ukrcaju u ribarski brod. No, plan je propao jer je Stojanovićev mali brod ostao bez goriva. Poslušan se pak vratio i usidrio u Veloj Luci. Iduće noći pokušali su ponovno, taj put uspješno. Dan i pol kasnije brod je stigao do uvale Peleš, gdje su bandu čekali policajci.

IZVOR: Jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.