Svakoga dana jedan stranac strada u prometu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uz to što nam ljetni mjeseci donose nesnosne vrućine, povećanje temperatura i uživanja u svim mogućim aktivnostima vezanim za blagodati koje nam pruža naše more i obala, donose nam i veliki broj stranih turista i gostiju koji bilo da dolaze organizirano ili svojim prijevoznim sredstvom neminovno uzrokuju i broj povećanja nesreća u prometu. Svake godine ponavlja nam se ista slika koja se, nažalost, ni uz sva ulaganja u poboljšanje, kvalitetu i sigurnost prometnica ne može izbjeći pa se, očekujući neminovno, narednih par mjeseci možemo samo nadati kako će stradalih u prometu biti što manje.

UZNEMIRUJUĆI PODATCI

Na području šibenske Policijske uprave prošle godine zabilježene su 93 nesreće u prometu u kojima su sudjelovali strani državljani. Podatak je to koji, ako kao pretpostavku uzmemo u obzir da ih se najveći dio dogodio u vrijeme turističke sezone, govori kako se u tri ljetna mjeseca svaki dan dogodila jedna prometna nesreća u kojoj je barem jedan sudionik bio stranac. Najviše stradalih je u osobnim automobilima i na motorima dok se kao uzrok najčešće navodi nepoštivanje prednosti prolaza te nepropisna i neprilagođena brzina, razlozi koji su i inače na samom vrhu uzročnika prometnih nesreća. Uz ova tri razloga postoji još i niz drugih okolnosti koje prethode nastanku prometne nesreće, a vožnja na nedovoljnoj udaljenosti karakteristika je i obilježje neizbježnih ljetnih gužvi, vrućina i smanjenja koncentracije u vožnji. Iako se zadnjih godina Česi prilično često spominju kao vozači, ali i ne samo kao vozači, na koje treba s posebnom pažnjom gledati na našim prometnicama, najviše stradalih stranaca ipak dolazi iz Njemačke (14), Slovenije(10) i Austrije (10), zemalja iz kojih nam dolazi i najveći broj stranih turista dok su češki državljani prošle godine sudjelovali u devet prometnih nesreća na našim županijskim cestama, Talijani u osam,isto kao i državljani BiH.

Turistička sezona i navala turista tako, osim izdašnog financijskog punjenja proračuna, donose i pregršt opasnosti na cestama često i s fatalnim posljedicama. Stoga nije naodmet još jednom ponoviti savjete iz policije, kako u ovih nekoliko užarenih mjeseci valja biti posebno oprezan te s malo više tolerancije gledati na strance na našim prometnicama koje još uvijek nisu adekvatno označene te nije neobična slika vidjeti kolonu od par auta koji na magistrali voze 30 na sat, polukružna okretanja na tri trake ili izgubljene kampere ispod gimnazije.

KRVI IMA DOVOLJNO

Povećanje broja nesreća na cestama neizbježno dovodi i do povećane potrebe za dozama krvi čije zalihe za šibensko područje skladišti splitska Transfuzija. Prema riječima ravnateljice Crvenog križa Šibenik Tonke Mikulandre, zaliha krvi trenutno ima u dovoljnim količinama, a uz mjesečno dobrovoljno darivanje koje šibenski Crveni križ organizira u suradnji s ostalim centrima dobrovoljnih darivatelja u županiji uvijek postoji i mogućnost vanrednog organiziranja akcija darivanja krvi ukoliko za to postoji potreba.


Pratite nas i na društvenim mrežama: