SREDNJOVJEKOVNI SAJAM: Rekonstrukcija bitke na tvrđavi sv. Nikole koja se nikad nije dogodila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Deveti Srednjovjekovni sajam u Šibeniku održat će se od 6. do 8. rujna, a organizatori Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Udruženje obrtnika i Šibenska gradska straža najavljuju najambiciozniji Sajam dosad.

Po prvi put bit će upriličena rekonstrukcija bitke koja se nikad u povijesti Šibenika nije dogodila. Riječ je o napadu s mora na tvrđavu sv. Nikole.

SPEKTAKULARNA BITKA NA TVRĐAVI SV. NIKOLE

-Bitka će biti upriličena 6. rujna, a uz Šibensku gradsku stražu, sudjelovat će Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Vranski vitezovi, Koprivničke haramije, Požeška gradska straža, Senjski uskoci. Bit će puno pucnjave i dima – najavio je Joško Babačić iz Šibenske gradske straže dodajući kako je upravo na njegovo inzistiranje u ovogodišnji Sajam uključen neiskorišteni biser grada – tvrđava u Kanalu sv. Ante. Budući da, iz sigurnosnih razloga, građani neće imati priliku bitku gledati sa same tvrđave, video projekcija napada bit će upriličena dan kasnije, u subotu 7. rujna na šibenskoj rivi. Naravno, svi znatiželjnici spektakularnu pomorsku bitku moći će gledati s novootvorene šetnice u kanalu.

press sajam

Kao i osam godina ranije, Srednjovjekovni sajam i ove će godine okupiti zavidan broj obrtnika i zanatlija, a šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić otkrio je kako je sve veći broj stranaca zainteresiran za sudjelovanje na Sajmu.

-Ove godine prijavljeno je stotinjak sudionika, stoga dajemo punu podršku Sajmu i konceptu oživljavanja stare gradske jezgre jer ljude u jezgru možemo vratiti jedino ako im ponudimo sadržaj i zbivanja – napomenuo je gradonačelnik, dok je Ksenija Grubišić iz šibenskog TZ-a dodala kako su svoj dolazak na Sajam najavili obrtnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Makedonije…

SMJENA GRADSKE STRAŽE

Jedan od prvih koraka revitalizacije stare gradske jezgre jest nova turistička atrakcija u gradu, smjena Gradske straže koja će se odvijati svakog petka u 19 sati ispred Gradske vijećnice, a prva smjena počinje već sutra, 19. srpnja.

-Osim toga turistički vodiči će kostimirani u srednjovjekovnu odjeću za zainteresirane, Šibenčane i turiste, voditi u obilazak grada te će im predstaviti priče o Šibeniku koje možda ni sami Šibenčani ne znaju – najavljuje Grubišić.

UČENICI ĆE RADITI ZAVAJON

Lokalni obrtnici svoje će prehrambene proizvode, kućne potrepštine, igračke i suvenire tijekom trodnevnog Sajma izložiti na Medulićevu trg, dok će se gostujući obrtnici predstaviti na šibenskoj rivi.

-Za obrtnike ovaj Sajam mnogo znači jer je njima njegovanje tradicije prvenstveno ljubav, nego zarada, dok za grad znači jedno zbivanje više – poručio je Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik dodajući kako će ove godine u priču o srednjovjekovnom Šibeniku biti uključeni i učenici Turističko-ugostiteljske škole koji će raditi popularni zavajon.

Organizatori su danas u Gradskoj upravi najavili i feštu od pidoča koja će se održati u sklopu Sajma, no obećali su kako će o svim detaljima obavještavati javnost u narednom periodu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: