SLUČAJ PUBLICO: Lokalni političari osudili skrivanje informacija od strane gradskih čelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na aktualnom satu današnje sjednice šibenskog Gradskog vijeća povuklo se pitanje naslovne teme iz prošlog broja Šibenskog tjednika. Nakon što je vijećnik HDZ-a Tomislav Ninić upitao zašto Grad troši 67,5 tisuća kuna na PR agenciju Publico, njegov stranački kolega Ante Rakić upozorio je kako nije dobio zatraženo izviješće o popisu javnih ugovora koje je Grad Šibenik sklopio sa izvođačima radova. Rakićev istup isprovocirao je zamjenika šibenskog gradonačelnika Franka Vidovića da ustane i s govornice poruči kako je ‘sve transparentno objavljeno na stranicama Grada, među kojima i ugovor o plaži Banj, stoga je sve provjerljivo’. Ipak, Vidović je dodao kako će se sve provjeriti kada (valjda Grad) uđe u spor s ‘lokalnim tjednikom’. S obzirom da je to bilo sve od argumenata kojima se poslužio dogradonačelnik, provjerili smo kod lokalnih političara dijele li i oni njegov stav.

Grad Šibenik već neko vrijeme vode PR agencije, a ne gradonačelnik Ante Županović i njegovi zamjenici Petar Baranović i Franko Vidović, mišljenja je Ivica Ledenko, čelnik političke platforme Loza. Prerano se, mišljenja je čelnik Loze, ušlo u predizbornu kampanju, te se naglasak bacio na vanjsku sliku, umjesto na konkretan rad. PR agencije maskirale su sve ono što se u gradu zbiva, odnosno ono se ne radi. Izbrendirali smo plažu Banj, kaže Ledenko, ali nismo napravili ništa drugo, i to je loše. U Šibensko-kninskoj županiji, nastavlja, posljednjih je nekoliko godina izgubljeno oko tisuću proizvodnih radnih mjesta, a najviše od tog broja izgubljeno je u Gradu Šibeniku.

‘IMAMO PRAVO BIRATI’

Komentirajući pokušaj prikrivanja odnosa Grada Šibenika s PR agencijom Publico, Ledenko navodi kako se novac poreznih obveznika treba trošiti transparentno i namjenski.

– Javne osobe imaju privilegiju, ali i odgovornost da artikuliraju stavove i razmišljanja. Riječi koje izgovori javna osoba,m stoga, ima iznimno veliku težinu. Vidim da nitko iz šibenske gradske uprave nije demantirao svoj odnos s Publicom, niti činjenicu da su ga pokušali skriti, pa smatram da je očito da su teško pogriješili, te bi, u najmanju ruku, to trebali objasniti građanima. Budući da je objašnjenje izostalo, to tumačim kao prihvaćanje krivice, ali ne vidim kako će odgovorni iz gradske vlasti za ovo snositi odgovornost. Ovdje bih zato želio ponoviti ono što često govorim – svake četiri godine imamo pravo birati. Mediji su tu da ukažu na sve pozitivne i negativne karakteristike svakog kandidata, što biračima olakšava odabir – kaže Ivica Ledenko.

Goran Grguričin, čelnik šibenskog HSP-a i kandidat za gradonačelnika te stranke također je kritičan prema postupku aktualne vlasti. Skrivanje činjenica, navodi, osobito kada se radi o javnom novcu, u najmanju je ruku neprimjereno.

– Gradonačelnik Šibenika, odnosno izvršna vlast zloupotrebljava sredstva grada za svoju kampanju. Resurse grada koriste kako bi stvorili dojam da su posljednje četiri godine nešto radili – navodi Grguričin, dodajući kako bi gradska vlast trebala raditi transparentno, bez muljanja.

KAO DITE KOJE LAŽE MATERI

Prikrivanje činjenica osudio je i gradski vijećnik Ante Gašperov Čače.

–  Novac iz gradskog proračuna dolazi iz naroda i samo se narodu i mora polagati račune. Kretanje novca iz gradskog proračuna mora biti javno i transparentno. Ako od javnosti skrivaju nešto što bi ona trebala znati, to čine ili zato što se boje reakcije ili zato što su svjesni posljedica svojega djelovanja. To vam je kao dijete koje se boji matere, pa laže ili prikriva svoja nedjela. Ružno je to što je aktualna vlast prije ovog mandata prozivala bivšu vlast, obećavajući brda i doline, a onda su preuzeli Grad i sad su oni ti koji prikrivaju – kazao je Čače.

Prikrivanje odnosa s Publicom osudili su i iz HDZ-a. Dr. Željko Burić, kandidat za šibenskog gradonačelnika pred tom strankom naveo je kako uopće činjenica da se nešto prikriva govori sve o gradskoj vlasti.

– Neupitno je da je taj ugovor s Publicom, uvjetno rečeno, zakonski čist jer je sklopljen bez natječaja, po zakonskim uvjetima, ali iza toga se krije priča da gradski čelnici koriste javnu infrastrukturu i resurse za njihovo političko reklamiranje pred izbore. Jer projekt Banja koji je plaćen Publicu, sad se vidi, projekt je na kojem oni temelje svoju kampanju – kazao je Željko Burić.

Više o temi na sljedećoj poveznici: http://sibenskiportal.hr/2013/04/13/grad-lagao-sisarinom-publicu-za-pr-usluge-platili-685-tisuca-kuna/


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.