Šibenčani štence stare jedan dan bacaju u kontejnere

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenski ljubitelji životinja su na nogama. Tijekom samo mjesec dana u kontejnerima su pronašli odbačena četiri mala štenca, stara svega jedan do pet dana! Dva štenca pronađena su u kontejneru kraj šibenskog Željezničkog kolodvora, druga dva na Šubićevcu. Tri su uginula, a samo je jedan uspio preživjeti.

– Moja prijateljica je pokraj smeća našla dva štenca stara jedva jedan dan. Budući da je znala tko ih je točno ostavio, prijavila je komunalcima, oni su dalje rekli veterinarskoj inspekciji… Oba su mrtva – poruka je koju je jedna Šibenčanka (podaci poznati redakciji) poslala volonterima iz Šibenske udruge – ‘Šibenski prijatelj’ početkom studenog. Ista se priča ponovila dva tjedna kasnije kad su pronađena još dva mlada štenca, od kojih je samo jedan preživio noć. Za nemaran, nemoralan odnos prema životinjama, zbog bacanja živih bića u smeće još uvijek nije odgovarao – nitko.

POLICIJA BEZ DOJAVA

Većina tih štenaca stigne do veterinarske stanice zahvaljujući volonterima sekcije za zaštitu životinja Šibenske udruge – ‘Šibenski prijatelji’, a kako doista funkcionira sustav u ovakvim situacijama pitali smo volonterke Maju Šintić i Jasnu Jurković koje u samo tjedan dana dobiju na desetke poziva da su pronađeni novi napušteni štenci ili odrasli psi.

– Svi u Šibeniku počeli su nas smatrati glavnim i dogovornim za zbrinjavanje pasa u gradu. Nas je pet. Mi smo volonterska organizacija. Radimo u okviru naših mogućnosti, a one su, nažalost, male. Prostor nemamo, azil nemamo, a manjka nam i sredstava – poručuju šibenske volonterke. Unatoč nedaćama, od akcija spašavanja ne odustaju, pa tako nisu digli ruke ni od štenaca pronađenih u kontejnerima kada su ih otpisali oni koji to po opisu posla nisu smjeli.

– Cura koje je pronašle štence kod ‘željezničkog’ nazvala je 112 koji je bio dužan obavijestiti komunalne redare, kako bi oni mogli nazvati veterinarsku inspekciju, a oni veterinarsku stanicu i provjeriti stanje štenca. Rekli su joj da ih odvede na veterinarsku stanicu. Kad smo došle gore, jedan je već bio mrtav, a drugog je veterinar eutanazirao jer mu nije bilo spasa. Nakon toga smo otišle – pričaju volonterke. Što je bilo kasnije, ne znaju. No, ako je obavijest išla putem kojim je trebala, policijske službe trebale su zaprimiti dojavu. Međutim, kako se čini, to se nije dogodilo.

– Uvidom u našu evidenciju utvrdili smo da od 1. listopada do danas nismo zaprimili dojavu o napuštenim štencima na području grada Šibenika, te nije bilo potrebe za bilo kakvim poduzimanjem mjera i radnji – obavijestili su nas iz Policijske uprave Šibensko–kninske.

NI ODGOVORNOSTI, NI MORALA

I dok aktivistice za prava životinja vjeruju da znaju čiji su štenci bezdušno ostavljeni u smeću kraj željezničkog kolodvora, nepoznato je tko to radi na Šubićevcu.

– U ovom slučaju se ne zna tko je to napravio jer nitko nije vidio ništa, ali simptomatično je to da se na Šubićevcu jednom ili dva puta godišnje pojavljuju štenci iste ili slične pasmine, mješanci istarskog goniča, u istom kvartu – objašnjavaju, dodajući da ljudi, usputni prolaznici koji pravno nisu dužni reagirati, reagiraju vođeni savješću i moralom, za razliku od onih koji su to učinili ili odgovornih službi koje će rado reagirati na dojavu o pronađenom čipiranom psu. Naime, vlasniku čipiranog psa lako se uđe u trag, pa se samim time i lako ispostavi novčana kazna. No, što je sa štencima iz kontejnera?! Ako svatko zažmiri na njihovo postojanje dok su tamo – kad dođu kamioni, oni će na Bikarac i nikom ništa.

– Uvjerena sam da će se stvari početi mijenjati tek onda kad postanu nečiji interes, ali pravi, ne predizborni – uvjerena je jedna od volonterki. A samo par dana nakon našeg razgovora, na Biocima je pronađena ostavljena kuja sa šestero štenaca.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.