Treba nam asfalt, kanalizacija…

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nedostatak asfalta, potreba donošenja prostornog plana, problem kanalizacije i gradnja kolektora, gradnja centralnog trga samo su neki od problema koji muče mještane Zatona. Svjesni su da za mnoge probleme trebaju velika novčana sredstva pa se pitaju da li će se itko ikad pozabaviti ‘malima’.

– Ovo je mjesto koje ima preko tisuću i sto stanovnika stoga se nadamo da će nas netko čuti. Osim problema kanalizacije i potrebe izgradnje kolektora, imamo veliki problem s opskrbom pitke vode. Naime, u ljetnim mjesecima zbog nedovoljnog pritiska u cijevima viši dijelovi Zatona ostaju bez vode, a to je nedopustivo. Mišljenja smo da svi u 21. stoljeću moraju imati dovoljno pitke vode – kazao je Boris Dukić, predsjednik mjesnog odbora Zatona. Kao druge velike problem iznosi potrebu izgradnje centralnog trga, te asfaltiranje ulice Mate Bakraća i Marka Antića.

INICIJATIVA ZATONJANA

– Nadamo se da će stanovnici ove dvije ulice napokon doći na svoje, nije lako živjeti u prašini i blatu – dodaje Dukić ističući kako je nepravedno da njihov mjesni odbor godišnje dobije tek 5.000 kuna. Posebno ih ljudi činjenica što im grad do sada nije podržao niti jednu kulturnu, zabavnu, manifestaciju, a imaju ih kažu mnogo.

– Zaton kao turističko mjesto organizira razne manifestacije tijekom ljeta, imamo klapsku večer na Vrulji, Limenijada, Zatonska večer, feštu Sv.Roka, razne predstave. Sve to se organizira dobrovoljnim radom i prilozima građana. Nekoliko  puta smo tražili pomoć grada, ali uzalud, kontaktirali smo odjel Društvenih djelatnosti međutim sve je ostalo na obećanju – dodaje Dukić.

Kako riješiti problem nedostatka asfalta, prostornog plana, kanalizacije, lošeg pritiska vode te financiranja  kulturnih zbivanja u Zatonu?

Goran Grguričin  kandidat HSP-a za gradonačelnika Šibenika:

Ja sam u konceptu rješavanja problema konstruktivan i u kontinuitetu, po unaprijed planiranom i sistematskom rješavanju na svakom području djelatnosti, tako i kada je u pitanju kanalizacija i kolektor za odvodnju otpadnih voda. Izgradnjom vodospreme bi se riješio problem  nedostatka vode, tako i pritiska. Problem asfalta? Pa kad bi se sustavno radilo, tada bi i najmanja uličica bila primjereno. Centralni trg je okupljalište i mjesto odvijanja društvenih aktivnosti i komunikacije građana, on predstavlja žilu kucavicu svih oblika društvenih kretanja i aktivnosti u mjestu, tako da je nužno, imati jedan reprezentativni multifunkcionalni centralni trg. Financiranje kulturnih zbivanja? Grad Šibenik je jedinica lokalne samouprave koja mora skrbiti o svim nižim ustrojstvenim jedinicama. No Grad Šibenik to izbjegava i ne čini, jer, naravno pogrešno, drže da će koncentracijom i centralizacijom sredstava i odluka, kontrolirati i sve drugo u društvenim zbivanjima jedinice lokalne samouprave, no tako samo koče i opstruiraju društvene aktivnosti bilo u sportu, kulturi i drugo. Kulturne manifestacije u malim mjestima su nezamjenjivi izvor društvene komunikacije i života u maloj sredini, i treba ih poticati.

Danijel Mileta, HDZ-ov kandidat dogradonačelnika Šibenika:

Izgradnja sustava odvodnje je predviđena u okviru projekta ‘Zaštita sliva rijeke Krke – podsustav Prukljan’. Projekt je u fazi rješavanja projektnog zadataka i razdvojen je u dva dijela: podsustav Raslina – Bilice i podsustav Zaton. Investicija je oko 2.000.000 eura, a realan rok izgradnje 5 godina. Potrebno ga je financirati iz pristupnih fondova EU.
Problem lošeg pritiska vode, pa predpumpna stanica se mogla i do sada trebala riješiti. Zahvat nije kompliciran i to je investicija od nekoliko stotina tisuća kuna. Ne znam što se čeka. Mi to riješimo praktički odmah. Ovisno o izvedbi, troškovnik trga je od 700.000 kuna naviše. Treba sjesti i dogovoriti se što se točno želi kako bi svi bili zadovoljni. Asfaltiranje?  Najpošteniji i najprihvatljiviji način rješavanja ove problematike je da se svake godine asfaltira po jedna ulica. I to je to.  Kulturna zbivanja i manifestacije gradska uprava mora popratiti bilo logistički bilo financijski. Svake godine se u suradnji sa svim mjesnim odborima treba napraviti transparentni plan potreba, a zatim financiranja.

Vladimir Kužina, predsjednik ŠGF:
Sustav odvodnje u Zatonu ne postoji, ali postoji sabirna jama za jedan manji dio. Prvi korak je snimiti situaciju i napraviti projektnu dokumentaciju za rješenje sustava odvodnje. Zatim stvoriti financijski plan realizacije, aplicirati projekt prema EU fondovima. Mnoga naselja na području Grada Šibenika nemaju dovoljan pritisak vode u ljetnim mjesecima kada su najveća opterećenja na mreži, stoga treba napraviti plan izgradnje novih cjevovoda i rekonstrukciju postojećeg sustava. Grad Šibenik je grad kulture i mora podržavati kulturna nastojanja na područjima gradskih  četvrti i naselja, gdje naselje Zaton ima dugu tradiciju. U tome smislu bi podržavali makar jedno kulturno zbivanje na području gradske četvrti ili naselja, ako za to postoji objektivan interes građana. Uvijek je u tim slučajevima potrebna inicijativa i vođenje mjesnih odbora gradskih četvrti i naselja uz moguću suradnju sa udrugama građana. U roku od šest mjeseci, ako dobijemo povjerenje građana, utvrditi ćemo kriterije za dobivanje sredstava, uključujući sportska i kulturna zbivanja, kako u gradu tako i za sve ostale korisnike gradskog proračuna…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.