SANDUČIĆ POVJERENJA – Vrpolje: Trebaju nam novi instrumenti te hitna obnova stare vodospreme

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Naš Mjesni odbor ima i previše problema, da ne znam odakle bih prvo počeo. Možda od djece, na kojima svijet ostaje. U našem malom mistu već pune 52 godine djeluje Kulturno umjetničko društvo, odnosno Puhački orkestar. Da bi opstali, svako toliko školujemo nove članove, odnosno upisujemo mlade u Malu glazbenu školu, koja treba imati instrumente da bi radila. Tu dolazimo do problema. Nabava instrumenata predstavlja poseban problem jer se zbog nedostatka novca njihova kupnja ne može unaprijed planirati – kazao je Ivo Plenča, predsjednik Mjesnog odbora i Kulturno umjetničkog društva Vrpolje. Tvrdi da malu ‘glazbenu’ školu pohađa tek osam Vrpoljaca te da je na listi za čekanje još dosta mališana.

DERUTNA PLOČA NA CISTERNI

– Rado bismo upisali sve zainteresirane, međutim ne možemo jer nema instrumenata. Trenutno je na listi čekanja četvero djece, upisat ćemo ih kad KUD iznađe sredstva za kupnju novih instrumenata. Što trebamo kupiti? Pa, klarinet, flautu, trubu – dodaje Plenča. Otkriva da su prije krize instrumente kupovali donacijama koje su davale velike tvrtke dok danas to moraju isfinancirati sami.

Kao gorući primjer mjesta navodi i staru cisternu, vodospremu na kojoj se djeca za vrijeme velikog odmora u školi igraju.

– Ploča na cisterni u centru mjesta toliko je derutna da je samo pitanje vremena kad će netko u nju propasti. Toliko sam puta na to upozoravao, ali uzalud. Osim toga to se sigurno nije obnavljalo punih 40 godina, a duboka je oko šest sedam metara, dovoljno da netko pogine – zaključuje Plenča.
Kako sanirati dotrajalu cisternu u Vrpolju koja se nije obnavljala preko 50 godina te osigurati novac za popravak dotrajalih instrumenata za mjesni Puhački orkestar?  

Joso Slamić predsjednik Županijske organizacije HSLS-a:

Dotrajale instrumente puhačkog orkestra Vrpolje treba rješavati lokalna samouprava preko nadležnog ministarstva. Može se nešto rješavati donacijama, a dio instrumenata bi se možda mogao i servisirati. Seosku cisternu bi bilo dobro sanirati, držati je uvijek punu, tu vodu koristiti za navodnjavanje i istovremeno kao rezervnu vodu u slučaju neke prijeke potrebe, odnosno neke više sile koje se i ne mogu uvijek predvidjeti. Ukoliko je sanacija preskupa, a postoji opasnost urušavanja, onda je zatrpavanje jedino rješenje, o čemu bi struka trebala dati svoju procjenu.

Tanja Radić Lakoš, kandidatkinja za gradonačelnicu Šibenika nezavisne  liste Loza:
Poznato je kako dva basa (stara 30 godina) trebaju reparaturu koja košta 15.000 kuna, što je mnogo povoljnije od nabavke novog instrumenta čija je cijena 50.000 kuna. Umjesto da iz proračuna trošimo novac na razvikane bendove izvan našeg grada i županije uložimo u instrumente za našu djecu, a oni će to vratiti svojim nastupima na kulturnim i zabavnim smotrama koje Grad odnosno Županija organizira i plaća. Sanacija cisterne? Moja saznanja kažu da  se problem u Vrpolju može riješiti sa 20.000 kuna. Mislim da je sve bilo potrebno sanirati još jučer, pa i da je trošak deset puta veći kad prijeti sigurnosti naših najmlađih. I prvo pitanje i drugo također vode tome da gradske vlasti više rade na PR-u negoli na rješavanju konkretnih problema, jer i predgrađe je dio grada, zar ne?

Slaven Jakelić, kandidat Laburista za gradonačelnika Šibenika:
Popravak starih i nabavka novih puhačkih instrumenata (cca 4-5000 kn/kom) trebala bi se rješavati sredstvima iz proračuna u trogodišnjem periodu (cca 30000 kn/godišnje), što bi omogućilo normalan rad orkestra i Male glazbene škole. Trebala bi se isto tako iznaći i proračunska, makar i skromna, sredstva za plaćanje voditelja ( već ih se nekoliko izmijenilo). Problem mjesne gusterne je ipak vrlo ozbiljan, jer radi se o sigurnosti djece. Izgrađena je još tamo 1935. godine i skoro pa se do danas nije obnavljala. Vezano za to, mještani se trebaju odlučiti slijedeće: zatrpati je i poravnati s okolnim terenom, jer ista više nikad neće biti u funkciji ili zatrpati je, ojačati je s novim bočnim, tankim betonskim zidom, armirati staru ploču, ostaviti istu visinu i ograditi je sa dvije strane. Gusterna bi tada služila kao betonsko–kamena tribina za nastupe KUD-a i gostiju.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.