SANDUČIĆ POVJERENJA: Građani negoduju – sve je više rupa u centru grada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dotrajale kamene ploče ispred šibenske Osnovne škole Fausta Vrančića, rupe ispred crkve sv. Frane, loša rasvjeta, neuređen i zaboravljen središnji gradski trg Poljana glavne su zamjerke mještana koji žive u Gradskoj četvrti Stari grad. Predstavnici te gradske četvrti sliježu ramenima, tvrde ruke su im vezane, jer im je godišnji budžet tek 5.000 kuna.

DJEČIJI PADOVI

– Ovaj pločnik japanski turisti zovu ‘sama-jama’. Sramota za gradske vlasti i cijeli grad Šibenik, škola ‘Faust Vrančić’ je u centru grada i po kiši je povećan rizik dječjih padova i lomova. Posebna blamaža je što je tu i crkva sv. Frane kao spomenik kulturne baštine i vrijedna povijesna ostavština – kritičan je Šibenčanin Srećko Truta. Ostali njegovi sugrađani, stanovnici starog Šibenika, pitaju se što je i s uređenjem središnjeg gradskog trga Poljane. Podsjetimo, gradska vlast naveliko je govorila o uređenju nekadašnje glavne šetnice,  danas parkirališta. Pričalo se i o izgradnji podzemne garaže,  projekta vrijednog 20 milijuna kuna međutim obećanje ludom radovanje. Središnji gradski trg je i dalje mjesto skupog parkiranja, od gradnje podzemnog parkinga zasad se odustalo, pa se građani pitaju hoće li biti bar kozmetičkog ušmikavanja cijele površine.

TUŽBE GRADU

Prema Zakonu o komunalnom redu, za održavanje javnih površina zaduženi su komunalni redari. Sukladno tome, ako postoje nepravilnosti na nekom gradskom prostoru, poput nepotpunih oznaka i signalizacije, rupa na cesti ili pločniku svaka gradska uprava, odnosno općina dužna je poslati komunalnog redara da izvidi situaciju te riješi problem. Ukoliko je gradska uprava napravila propust, oštećeni građani slobodno ju mogu tužiti (primjerice ako zbog masnih mrlja ili rupa u pločniku netko slomi ruku ili nogu). Podsjetimo, trenutno se zbog nezgoda na javnim gradskim površinama te prometnicama pod upravljanjem Grada Šibenika vodi čak 15 parnica.

 

Kako riješiti problem rupa na šetnici kod trga ispred crkve sv. Frane i treba li Poljanu vratiti pješacima? 

Boris Dukić, predsjednik GO HSS-a Šibenik

Građani Šibenika  dobro se sjećaju da su se baš na tom trgu, a vjerujem da će tako biti u budućnosti, odvijale mnogobrojne kulturne  i sportske manifestacije značajne za život grada. Stoga taj i ostale probleme treba adekvatno rješavati unutar sustava gradske uprave, kroz resorne službe, a u okvirima proračunskih sredstava predviđenih za te potrebe. Što se tiče Poljane, to je središnji gradski trg na koji smo svi osjetljivi i nikako nam ne može biti svejedno u kakvom je on sad stanju i funkciji. Nadam se da će se u skoroj budućnosti pronalaskom adekvatnog rješenja parkinga na lokacijama kao što su Šarina pekara, Draga i Vatrogasni dom, Poljanu vratiti šetačima. Ne manje važno, Poljana se nalazi i na ‘vratima’ jednog od najljepših starih gradova Mediterana.

Joso Slamić, predsjednik ŽO HSLS-a

Dotrajale kamene ploče ispred škole Fausta Vrančića, rupe ispred crkve sv. Frane, lošu rasvjetu, neuređenu Poljanu i sve ostale slične tekuće probleme treba rješavati vlasnik.
Da bi vlasnik to lako i brzo rješavao treba  imati jednu građevinsku ekipu za ovakve i slične poslove. Ta građevinska ekipa dala bi mogućnost da se ovakvi relativno sitni i mali poslovi rješavaju odmah u fazi nastajanja i to bez natječaja, a bilo bi je najbolje uklopiti u jedno od već postojećih društava, npr. u Zelenilu ili Čistoći. Poljana do daljnjeg mora ostati parking, te istovremeno kroz uređenje gradskih prometnica i gradskih površina, uključujući i nužno nasipanje morske površine mora, raditi na izgradnji novih jeftinih parkirnih mjesta.

Florijan Žižić, predsjednik ŽV HSP dr. Ante Starčević.

Ploče ispred škole Fausta Vrančića po nama bi trebala riješiti gradska vlast, pod kojom je i navedena škola. Sve druge stvari poput Poljane, loše rasvjete i slično, dale bi se riješiti po principu da se od svakog naplaćenog računa za parking na Poljani izdvaja određeni iznos (primjerice kunu po satu) i taj novac onda preusmjeriti za uređenje oko Poljane. Građanima sigurno ne bi bio problem što nemaju šetnicu kada bi se znalo da barem dio tog novca ide za održavanje stare gradske jezgre.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.