Prometni recidivisti u zatvor na – 12 godina!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatska policija početkom ove godine počela je s ispisivanjem prvih kazni za kazneno djelo obijesne vožnje. U Šibensko-kninskoj županiji do danas nije ispisana niti jedna takva kazna, ali to ne znači da ‘plavci’ uskoro neće krenuti u kontrolnu ophodnju. Prema novom kaznenom zakonu, podsjetimo, koji je u primjeni od 1. siječnja ove godine, vozačima koje policija za volanom zateče s 1,5 promila alkohola, pod utjecajem droge ili psihoaktivnih lijekova, ili ih uhvati da voze brzinom većom od 50 km/h od dopuštene u naselju, da voze u zabranjenom smjeru, ili pretječu kolonu na nepreglednom mjestu, prijeti do tri godine zatvora. Prevedeno, to znači da će svi koji vole držati papučicu na gasu morati prikočiti kako se ne bi našli – iza rešetaka.

BAHATI VOZAČI  

– Primjena novog Zakona u velikoj će mjeri zaustaviti upravo obijesne, bahate i asocijalne vozače koji ne poštuju živote ostalih sudionika u prometu, i smanjit će broj prometnih nesreća s poginulim osobama. Naime, činjenica je da u RH postoje mnogi vozači s više stotina prometnih prekršaja, tzv. recidivisti i takvima će se sada, nadam se, stati na kraj. Najbolji primjer su osam mladih vozača iz Makarske koji su sakupili više od 1 000 prometnih prekršaja, a neki vožnjom i po drugi put usmrtili nekog na cesti – kaže nam Nebojša Čelica, jedan od osnivača Udruge osoba stradalih u prometu.

Najopasniji vozači su recidivisti koji učestalo čine prekršaje u prometu i na njih će se novi zakon najviše odnositi. Ima ih i na području Šibensko-kninske županije. Šibenska policija kontinuirano vodi popis osoba koji učestalo vrše prekršaje iz domene zakona sigurnosti prometa na cestama, posebice kada se radi o povredi odredaba tog zakona u svezi upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (s izmjerenim preko 1,5 promila) ili droga, upravljanja bez položenog vozačkog ispita ili upravljanja neregistriranim vozilom, te s brzinom većom od 50 kilometara na sat od dopuštene. Njih je na našem području između 20 i 30, i svaki od njih ima više od deset prekršajnih i kaznenih prijava zbog povrede ovih najtežih odredbi(!). No, oni ne sudjeluju samo u prometnim prekršajima, već su te osobe recidivisti i po drugim zakonima – remete javni red i mir, počinitelji su nasilja na sportskim natjecanjima, ali i konzumenti droge. Kada oni prouzroče prometnu nezgodu u pravilu su posljedice dramatične – poginule osobe i teška materijalna šteta.

Dosad, svim prekršiteljima prometnih propisa, pa tako i recidivistima, prijetila je kazna od tri do deset godina zatvora. Od 1. siječnja maksimalna kazna za to je postrožena – do 12 godina zatvora.

SLOVO NA PAPIRU

– Pravi problem nastat će u sudskoj praksi i njenom tretiranju ovakvih dijela. Dosad se preko 70 posto vozača koji su uslijed nepoštivanja važećeg Zakona o sigurnosti prometa usmrtili drugog sudionika u prometu i koji su proglašeni krivima za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, osuđeni samo uvjetnom kaznom (obično je to godina dana) i s rokom kušnje ili radom za opće dobro (60 dana). Stoga se pitamo koji sudac će izreći kaznu zatvora obijesnom vozaču – pita se Nebojša Čelica. Naglašava da su i dosad bili veoma razočarani sudskom praksom jer u posljednjih 20 godina u RH niti jedan sudac nije izrekao maksimalnu kaznu zatvora za prometne delikte.

– Stječemo dojam da ljudski život koji je izgubljen u prometu ‘daleko manje vrijedi’ nego život izgubljen na drugi način. Ovo govori kako je ne samo u javnosti nego i u stručnim institucijama gubitak života u prometu još uvijek nešto ‘društveno prihvatljivo, sudbina ili viša sila’ što naprosto nije istina  – zaključuje Nebojša Čelica.

CESTE U ŠIBENSKO KNINSKOJ ŽUPANIJ ODUZELE 400 ŽIVOTA

Statistika govori da je u proteklih 17 godina otkako PU šibensko-kninska vodi statistiku na cestama život izgubilo oko 400 osoba. Samo prošle godine u 1 004 prometne nesreće život izgubilo osamnaest osoba, 113 je teško, a 418 osoba je lakše ozlijeđeno. Ove godine je i gore. U prvih deset mjeseci u 687 prometnih nesreća poginulo je 20 osoba, 116 osoba je teško, a 29

VOZE U SUPROTNOM SMJERU

Policija će posebno kažnjavati vozače koji voze u suprotnom smjeru. Koliko je takvih slučajeva bilo u Šibensko-kninskoj županiji?

– Utvrdili smo da su tijekom 2012. godine na autocesti A-1 evidentirana dva slučaja vožnje u suprotnom ili zabranjenom smjeru. Oba slučaja su se dogodila dana 5. svibnja 2012. godine oko 14,45 sati na 306. kilometru autoceste A-1, a riječ je o dva državljana Poljske koji su se vozili motociklima – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

SUDSKA PRAKSA U RH

1. Miljenko Stričak osuđen 2009. na sedam godina i deset mjeseci jer je 2006. tegljačem u tunelu Ledenik usmrtio četiri osobe. Najveća kazna za prometnu nesreću u RH.

2. Marko Leko uvjetno je 2010. osuđen jer je vozeći najmanje 57 km/sat na pješačkom prijelazu usmrtio ženu.

3. Nezir Hoti osuđen je 2009. na dvije godine zatvora jer je pripit (0,56 promila) na pješačkom prijelazu usmrtio studenticu.

4. Vinko Begić osuđen je na tri godine jer je prošao kroz crveno i usmrtio ženu, a četvero ljudi ozlijedio.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.