PROJEKT PRIJAVLJEN NA FONDOVE: U Puljanima se radi edukacijsko-posjetiteljski centar za djecu i mlade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, ravnatelj JU Nacionalni park Krka Tonči Restović i koordinator Projekta integracije u EU Natura 20000 Igor Kreitmeyer predstavili su danas projekt izgradnje posjetiteljskog centra Puljane u sklopu NP Krka koji će se aplicirati na strukturne fondove Europske unije. Pod punim nazivom ‘Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke’, izgradnja i uređenje kapaciteta Centra Puljani podrazumijevaju edukativni prihvat djece i mladih na prostoru od gotovo 50 tisuća m2.

Uredio bi se hostel, laboratorij za hidrološka istraživanja, blagovaonica i Internet centar, interijer Prirodoslovne zbirke, poučne staze te komunalni sadržaji…Za projekt je ishodovana lokacijska dozvola, izrađen je glavni projekt, a u tijeku je studija izvedivosti.

POKRENUTI TAMOŠNJE GOSPODARSTVO

np krka zmajlovic

Vrijednost investicije je 40 milijuna kuna, a iz fondova EU trebalo bi se pokriti od 95 do 99 posto sredstava.

-Projekt bi trebao, ako sve bude išlo po planu, kroz dvije godine pokrenuti cjelokupni gospodarstvo lokalnog stanovništva na gornjem toku rijeke Krke. Centar Puljani zamišljen je kao edukacijski, ali i posjetiteljski centar koji bi i turistički bio vrlo interesantan. Kao što znate gore postoji Burnum sa svojim ljepotama, a ovom pričom pješačkim stazama povezala bi se i ta lokacija  – kazao je Restović dodajući kako je osim zaštite prirode jedna od glavnih zadaća NP Krka edukcija stanovništva što su ovim projektom i dokazali.

-Ovaj projekt je od regionalne važnost stoga vjerujem da će do kraja biti uspješno proveden. Bogatstvo parka ne mjeri se u broju ulaznica već u broju pripremljenosti projekta, a u tome je Krka vodeća u Hrvatskoj – kazao je Kreitmeyer. Dogodine, nastavio je, od NP Krka očekuje da na fondove prijavi i projekt ulaza Lozovac.

KRKA GENERATOR RAZVOJA

np krka zmajlovic3

Ministar Zmajlović također je naglasio važnost uređenja centra Puljani, a najviše zbog toga što će postati ‘generatorom razvoja’.

-Nacionalni parkovi moraju biti generatori lokalnog razvoja, a upravo to radi NP Krka, otvaraju se lokalnom stanovništvu te s njime stvaraju interakciju i upravo su zbog toga ovakva ulaganja važna – rekao je Zmajlović dodajući kako njegovo ministarstvo tijekom ove i iduće godine za slične projekte namjerava izdvojiti 800 milijuna kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.