PRAIZVEDBA ZA USKRS 2015:Borna Erceg autor Koncertne mise za 3 soprana, violinu, orgulje i mješoviti zbor

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što je u srpnju ove godine upisao Glazbenu akademiju u Zagrebu, smjer klavir, kao prvi na listi s ostvarenim rezultatom 89/90 na prijemnom ispitu, mladi šibenski pijanist Borna Erceg nastavlja oduševljavati.

Ovog puta Borna zadužuje Šibenik kao autor Koncertne mise koju  je napisao u samo dva mjeseca, a čiju praizvedbu najavljuje za Uskrs 2015. godine.  Spomenutu Koncertnu misu opisuje kao svoje prvo veće djelo za orgulje, violinu, tri soprana i mješoviti zbor.

ZADOVOLJAN NAPRAVLJENIM

-Kako sam dva mjeseca bio orguljaš u svojoj župnoj crkvi sv. Ante na Šubićevcu, došao sam na ideju da bih mogao napisati sakralno djelo kad već oko sebe imam ljude koji bi ga mogli izvesti. Počeo sam pisati početkom devetog mjeseca, a djelo sam zgotovio ovih dana. Prvo sam pisao na papir, a potom bi ga moja djevojka Jelena prepisivala u kompjuterski program – priznaje nam Borna, dodajući da je djelo napisao ciljano za Zbor župe sv. Ante Padovanskog Šubićevac, te će ga izvoditi tri sopranistice Tea Slavica, Ana Grubić Miškić  i Jelena Pletikosa, violinistica Dajana Rak te orguljašica Tina Guberina.

Bornina Koncertna misa sastoji se od naslova poput ‘Gospodine, smiluj se’, ‘Vjerovanje’, ‘Slava’, ‘Oče naš’, ‘Jaganjče Božje’…

borna erceg koncertna misa

-Zadovoljan sam s tim kako sam napravio. Jelena mi je dosta pomogla kod pisanja u kompjuterski program. Bilo je veoma zabavno. Toliko da mi sad već nedostaje taj rad.  To je zaista jedan lijep proces, kreirati nešto novo i sad to već fali da se mislim početi pisati nešto novo – priča nam Borna koji je, u međuvremenu, stigao i položiti dva predmeta na Akademiji.

DEBI JEDNOG DIRIGENTA

No dok razmišlja o pisanju nekog novog djela, prvo treba dovesti do kraja  ovo netom završeno. Kako nam kaže, pred Koncertnom misom za župni zbor sa Šubićevca težak je put.

-Sad ide najteži dio. Sad to treba izvježbati jer želja mi je da praizvedba bude za Uskrs iduće godine i to baš na Šubićevcu – potvrđuje.

Osim što bismo taj datum pamtili kao dan hrvatske praizvedbe Koncertne mise za sopran, violinu, orgulje i mješoviti zbor s potpisom Borne Ercega, bio bi to i njegov debi kao dirigenta budući da nam najavljuje kako bi upravo on dirigirao izvedbom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.