POZORNICA NA SV. MIHOVILU: Gradonačelnik otkazao projektantu, radovi se nastavljaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić otkazao je ugovor projektantu ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila Tomislavu Krajini. Drugi je ovo veliki potres koji je zadesio taj gradski projekt u posljednja dva mjeseca. Iako iz gradske uprave, osim službene potvrde kako je došlo do izuzimanja Krajine iz ovog projekta, nismo uspjeli doznati ništa više, neslužbeno se od izvora bliskih gradskoj upravi može čuti kako je došlo do iskrenja na relaciji projektant – gradska uprava. Budući da je prije mjesec dana novi gradonačelnik u prvim danima svoga mandata morao hitno sanirati zatečeni kaos na tvrđavi kako projekt ne bi izgubio gotovo osam milijuna kuna koje je Šibeniku dodijelila Europa. Upravo je iskrenje između svih čimbenika, od grada, preko projektanta, do nadzora, dovelo projekt pozornice na tvrđavi sv. Mihovila gotovo do propasti. Novi gradonačelnik zatekao je nesređene odnose među ljudima zaduženim za projekt – projektant nije razgovarao s nadzorom, koji nije želio popustiti projektantu,pa su radovi zapeli, a projekt kopnio. Kada je napokon nova vlast presjekla taj gordijski čvor, i pomirila interese, te uvjerila predstavnike SAFU-a da ne ispune svoju nakanu i ne oduzmu novac Europe zbog kašnjenja projekta, te čak isposlovala i produljenje roka za završetak radova sa listopada 2013. na travanj iduće godine, projektant je opet otkazao suradnju nadzoru i gradu, te je odbio izmijeniti određene sporne stavke zbog kojih su radovi zapinjali. Budući da Šibenik više nije imao vremena čekati, a da bi, kao što smo već pisali, propast projekta na sv. Mihovilu Šibeniku zatvorilo vrata svim europskim fondovima barem na dvije godine, budući da bi lokalna samouprava više ne bi bila pouzdan faktor, šibenski gradonačelnik je, doznajemo, odlučio ‘otkačiti’ projektanta kako bi spasio projekt. Ne mogavši otezati, a u nemogućnosti da s projektantom iznađe dogovor, od Hrvatske arhitektonske komore zatražio je promjenu projektanta, te je na to mjesto imenovao šibenskog arhitekta Zorana Popovića. Matija Bumbak, v.d. pročelnik odjela za gospodarstvo grada Šibenika sukladno obvezama prema SAFU i Ministarstvu, imenovan je novim projekt menadžerom.

MILOM ILI SILOM

Radovi će milom ili silom morati završiti do travnja 2014., a u gradskoj upravi nadaju se kako će odsad sve teći mirno i bez velikih potresa koji su posljednjih mjeseci učestalo pratili ovu investiciju.

No, kada su rokovi poznati, a situacija umirena, postavlja se pitanje koje je u nekoliko navrata iskrsavalo tijekom projekta, i na koje se sada već mora početi nalaziti odgovor. Riječ je, dakako, o isplativosti projekta, odnosno o pitanju sadržaja koji će se izvoditi na novoj pozornici i ustanovi koja će o njoj skrbiti i za nju odgovarati.

U Gradskoj upravi još uvijek razmišljaju o mogućnostima, no nekoliko je opcija koje dolaze u obzir. Sigurno je samo jedno – koja god od mogućnosti da se odabere kao rješenje morat će zadovoljiti kriterij ekonomske isplativosti.

NOVOJ USTANOVI ILI GALERIJI NA UPRAVLJANJE

– Na raspolaganju nam je nekoliko mogućnosti, a jedna od njih svakako je osnutak samostalne ustanove koja bi rukovodila novom pozornicom. Osobno, skloniji sam ideji da pozornicom upravlja Galerija sv. Krševana. To mi se ad hoc čini prihvatljivije rješenje, koje donosi manje zapošljavanja, manje troškova i manje novca. Bilo kako bilo, naša je osnovna ideja napraviti kombinaciju koja će biti samoodrživa, a ne da objekt financiramo sredstvima iz proračuna – kazao je gradonačelnik Željko Burić, podsjećajući kako je novca u proračunu ionako manjka, dugovi koje je naslijedio od prethodnika su milijunski, ista su i nenaplaćena potraživanja Grada, a sve dodatno komplicira činjenica da seproračun puni intenzitetom od 66 posto u odnosu na planirani tempo.

Na pitanje jesu li iz HNK Šibenik, najveće šibenske kulturne ustanove, već razmišljali o tome koje će programe moći smjestiti na tvrđavu sv. Mihovila, te hoće li uopće moći koristiti pozornicu, ravnateljica Nera Gojanović Kljajić navodi kako će zatakvu procjenu trebati pričekati završetak radova na tvrđavi.

– Prije svega, da bismo bilo što organizirali, moraju se ispoštovati neki tehnički preduvjeti. Ne možete igrati vaterpolo u bazenu u kojem nema vode. Tako niti mi, ne možemo imati predstavu u prostoru koji za to nije adekvatno tehnički opremljen. Ako bude razmišljanja o tome da će se u sklopu MDF-a održati predstava na sv. Mihovilu moramo najprije vidjeti postoje li za to tehnički uvjeti, može li se dopremiti scenografija, kojim će putem ući kulise od šest ili sedam metara, kako ćemo dovesti koncertni klavir, koji su gabariti pozornice… Pitanje je, također, koji je to program koji može privući 1.300 posjetitelja, kako se to financijski može složiti, te tko je taj koji gospodari objektom i organizira programe, da li Grad Šibenik, privatna tvrtka, nova javna ustanova… Mnogo je pitanja koja moraju dobiti odgovor i o kojima treba razmišljati. Uzdam se, međutim, da onaj tko vodi i radi na projektu ima predviđeno rješenje za sva ta pitanja, te da ništa nije prepušteno slučaju. Konačno, mada sam mišljenja da je dobro što imamo jednu takvu pozornicu i to na lokaciji srednjovjekovne tvrđave, mislim da je pozornica prevelikih gabarita, a za zapravo ograničeni broj programa koji bi se gore mogli odvijati i to samo u ljetnim mjesecima – kaže ravnateljica šibenskog kazališta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.