Više

  PODACI ZA UZBUNU: Sve više šibenske djece obolijeva od zloćudnih tumora!

   

  Udruga žena Sv. Antun iznijela je danas katastrofalne podatke koji govore kako je u samo mjesec i pol dana u Šibeniku od zloćudnog tumora oboljelo troje djece. Da naglasimo, od iste dijagnoze – zloćudnog tumora na mozgu, u kratkom vremenskom periodu čak troje šibenskih mališana! Petogodišnja Sara Kostadinova, četverogodišnji Ivano Klisović i dvanaestogodišnji Ante Mučić djeca su koja su se u isto vrijeme suočila s okrutnom bolešću. Da stvar bude gora, riječ je o djeci čiji roditelji nisu financijski potkovani te im je pomoć neophodna. Iz tih je razloga te evidentne činjenice kako sve više djece u Hrvatskoj, pa tako i Šibeniku, obolijeva od malignih bolesti Udruga žena sv. Antun odlučila istupiti u javnosti.

   SVAKI DRUGI DAN OBOLI JEDNO DIJETE

  – Trenutno je na šibenskom području više od deset djece oboljelo od malignih bolesti, a prema statistikama udruga i informacijama dječjih pedijatara svaki drugi dan oboli jedno dijete u Hrvatskoj. To znači 150 djece na godinu što je zabrinjavajući podatak – kazale su Ana Čirjak i Alisa Gulin, članice udruge.

  Točan podatak koliko je djece u Šibeniku oboljelo od zloćudnih bolesti ne zna se budući da nadležne službe ne dozvoljavaju uvid u iste, navele su, zbog čega pretpostavljaju kako se crni podaci kriju.

  – Pokušavale smo ustanoviti uzroke iznenadnog povećanja broja djece oboljelih od zloćudnih bolesti i tražile pojašnjenja. Međutim, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nismo uspjele dobiti ni podatke o broju i oblicima raka koji napada šibensku djecu – ogorčeno će Ana i Alisa dodajući kako sve podatke koje imaju dobiju od roditelja ili srodnih udruga. Nemoguće je, nastavljaju, osnovati fond ili zakladu koja bi bila jedna adresa za sve voljne pomoći potrebnoj djeci. Naime, za tako nešto potrebno je na jednom području imati barem deset slučajeva obolijevanja od iste vrste karcinoma (?!), kazala je Ana Čirjak.

  PODACI SE KRIJU?!

  Na današnjoj konferenciji za novinare osvrnule su se i na bolni podatak kako Opća bolnica u Šibeniku nema dječjeg onkologa zbog čega su roditelji oboljelih primorani putovati u bolnice u Zagrebu ili Splitu.

  – Put i ostali troškovi liječenja financijski su iscrpili obitelji, a roditelji ne mogu raditi jer su 24 sata dnevno posvećeni brizi za djecu – kazuju.

  Strahovito je uopće za pojmiti slučaj 12-godišnjeg Ante koji nema oca, a majka mu je gluhonijema te nema nikakvih primanja. O njemu brigu vodi ujak Ante koji ga pokušava ponovno naučiti govoriti. Troškovi smještaja u Zagrebu, odlasci u bolnicu, prijevoz, lijekovi,  sve to, uz svakodnevnu borbu za život, iscrpljuje obitelj.

  ŠIBENČANI, DOĐITE NA KONCERT

  Kako bi im barem malim dijelom olakšali, Udruga žena Sv. Antun, uz pomoć Auto karting kluba ‘Šibenik’, 22. studenog u šibenskoj sportskoj dvorani organizira humanitarni koncert ‘Šibenska srca za našu dicu’. Nastupaju brojni izvođači, poput Tomislava Bralića i klape ‘Intrade’, Igora Cukrova, klape ‘Žrnovnica’, ‘Kanela’ i ‘Nas Quatros’, a u akciju su uključili šibenski sportaši među njima i Antonija Mišura.

  Svi ste pozvani. Ovoj djeci i njihovim roditeljima pomoć je zaista potrebna, a dolazak na koncert benigan je potez pomoći onima za čijeg se kratkog života nadvila maligna strahota.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2....

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim...

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na...

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2. Dalmatia Šibenik Outdoor festival

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim vas za podršku ovim momcima, prvi smo, tamo ćemo biti i na kraju’

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na info tablama

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...