Pauk: Vladin prijedlog Zakona o pomorskom dobru vodi marginalizaciji županija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Župan Goran Pauk na današnjoj konferenciji za novinare kritizirao je Vladu Zorana Milanovića te je prozvao da želi marginalizirati županije zbog nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Prema zakonskom prijedlogu, županije će od prihoda koncesijskih naknada na pomorskom dobru uprihodovati 20 posto sredstava umjesto dosadašnje jedne trećine prihoda.

-Šibensko-kninska županija primjerice do 11. studenog 2014. godine s pozicije koncesija uprihodovala je 3,6 milijuna kuna predviđa se da će se ta brojka do kraja godine popeti na 3,7 milijuna kuna. Ukoliko ovaj zakon zaživi ti prihodi će se Županiji smanjiti na 2,5 milijuna kuna – kazao je Pauk dodajući kako država smanjuje županijama prihode,a  istovremeno im ostavlja ‘zadatak’ sufinanciranja sanacije pomorskog dobra. Još jedan udarac na županijski proračun, predviđen novim zakonom, je da prihode od naknade za korištenje brodica i jahti koje plaćaju vlasnici umjesto županiji ide državi.

-Ne vidim smisla u ovakvoj centralizaciji države oko pomorskog dobra. Donošenje novog zakona doći će do potpune marginalizacije županije, a to je karakteristika ove Vlade koja očito nastavlja u istom duhu te sa stavom da županije treba ukinuti – poručio je šibensko-kninski župan.

Nabrojio je sve prijedloge zakona Milanovićeve administracije koji će, smatra Pauk, dovesti do daljnje centralizacije. Prema prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi omogućuje se gradovima i općinama da preuzmu poslove županije uz nejasan način i kriterije. Novim Zakonom o građenju, nastavlja župan, poništena je obveza države da će sufinancirati plaće zaposlenih na poslovima legalizacije.

-Obvezali su se da će sufinancirati djelatnike Odjela za prostorno uređenje na neodređeno, a onda su takvu odluku donošenjem Zakona o gradnji poništili. Udruga gradova taj je zakon podnijela Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Formirali su Agenciju za poslove vezane za legalizaciju koja nam oduzima predmete, a uopće nije uhodana. Od velike priče svelo se da su nam postavili uvjete i rokove, a onda osnovali Agenciju – zaključuje Pauk.


Pratite nas i na društvenim mrežama: