Općina Tribunj dobila vlastita obilježja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Općinsko vijeće Općine Tribunj na svojoj 13. sjednici održanoj 16. listopada 2014. donijelo je Statutarnu Odluku o opisu i uporabi grba i zastave Općine Tribunj. Ovom odlukom Općina Tribunj je 8 godina od svog osnivanja dobila vlastita obilježja.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o područjima županija, gradova i općina u RH iz 2006. god. naselje Tribunj izdvojeno je iz sastava Grada Vodica te je osnovana nova jedinica lokalne samouprave – Općina Tribunj. Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Tribunj održana je 14. prosinca 2006. i taj datum se uzima kao datum formiranja Općine Tribunj kao samostalne jedinice lokalne samouprave.

-Pitanje odabira službenih obilježja Općine Tribunj javljalo se kao tema periodično na sjednicama Općinskog vijeća te su u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom pokrenute procedure za odabir idejnog rješenja grba i zastave Općine Tribunj, a sukladno zakonskim propisima. Obzirom da u službenim evidencijama i arhivskom gradivu Hrvatskog državnog arhiva nisu pronađeni podaci o postojanju povijesnog grba i zastave Općine Tribunj potražilo se rješenje u suvremenom heraldičkom dizajnu – kaže načelnik Općine Tribunj Damir Pilipac.

Grb i zastava utvrđuju se statutom ili statutarnom odlukom uz odobrenje središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Grb mora biti heraldički ispravan i opisan prema pravilima heraldike te se sastoji isključivo od štita i sadržaja unutar njega. Jedinica lokalne i jedinica područne (regionalne) samouprave u pravilu preuzima svoj povijesni grb i zastavu. Ukoliko  se grb jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave  nedovoljno razlikuje od grba i zastave druge jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, nadležno ministarstvo može uskratiti odobrenje za njihovo korištenje.

-Tijekom opsežnih konzultacija sa predstavnicima Hrvatskog državnog arhiva i tvrtke ‘Heraldic art’, došlo se do zaključka kako je ribarstvo i maslinarstvo poveznica koja asocira na Tribunj i koje bi uz turizam, i to prvenstveno održivi i kulturni turizam, u daljnjem razdoblju trebale brendirati. U daljnjim konzultacijama iskristalizirala se ideja o grbu koji bi u svome sastavu imao sljedeće znakove: grančicu masline sa zlatnim plodovima (žuta boja kao simbol čistog, zlatnog maslinovog ulja), zatim drvenu kašetu punu ribe – drvena kašeta kao simbol organiziranog ribarstva, koji je na ovom području započeo sa zadružnim plivaricama, koje su se služile drvenim kašetama, i obilje ribe u kašeti koje simoboliziraju bogatstvo. Od heraldičkih boja koje su uzete u razmatranje kao podloga za grb, zastavu i svečanu zastavu predložena je tamno plava kao simbol mora – kaže Pilipac.

Po donošenju Statutarne odluke o opisu i uporabi grba i zastave Općine Tribunj, načelnik Općine Tribunj uputio je Ministarstvu uprave zahtjev za odobrenje idejnog rješenja grba i zastave.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.