Općina Tisno ispunila sve uvjete Zakona o primarnom razvrstavanju otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Po Zakonu o zbrinjavanju otpada, jučer, 23. srpnja, bio je krajnji rok da jedinice lokalne samouprave, dakle gradovi i općine, krenu s primarnom selekcijom otpada, te da za nju osiguraju sve potrebno, poput posebnih kanti i reciklažnih dvorišta. S tim je u velike probleme došao Grad Šibenik i još velik broj općina i gradova po Šibenskoj- kninskoj županiji. Kako svijetli primjer koja se dobro prilagodila novom zakonu i u kojoj je sve u redu je Općina Tisno.

– Mis mo se u Općini Tisno za taj zakon počeli pripremati još 2012. godine, kad je i najavljen, tako da sad nemamo nikakvih problema. Kod nas je nadležna inspekcija bila prije 10- ak dana i ustanovila je da smo ispoštovali sve stavke zakona o primarnom recikliranju otpada- kaže načelnik Ivan Klarin.

Primjerice, već krajem 2012. godine izrađeno je i EKO dvorište i centar za reciklažu u Dazlini, gdje postoje i pogone za automatsko razvrstavanje otpada i reciklažu. To dvorište osim što je ekološko donosi i zaradu jer se reciklirani otpad poput plastike, stakla, kartona, plastike i drugog po reciklaži prodaje zainteresiranima, pa se i time puni općinski proračun.

klarin

– Nadalje, dali smo potrebne kante za razvrstavanje otpada svim domaćinstvima na području općine, također smo izgradili i 19 zelenih otoka na kojima su postavljeni kontejneri za pojedine vrste otpada. Organizirali smo i posebni odvoz takvog razvrstanog otpada, ljeti se on odvozi tri puta tjedno, a zimi, kad je manje ljudi, dva puta tjedno- kaže Ivan Klarin.

Sve to nije došlo preko noći, još je početkom 2012. godine Općina dala izraditi idejni projekt svega vezanog uz selekcioniranje otpada, na čijoj je osnovi dobila znatna sredstva od Fonda za zaštitu okoliša, čak 1,7 milijuna kuna, ili 80 posto od 2,1 milijun kuna koliko je Općina Tisno utrošila u taj projekt.

– Kako sam već rekao, inspekcija nas je posjetila i dala ocjenu da smo ispunili sve uvjete. Nažalost, ukazivao sam još prije dvije godine na taj zakon i kolegama iz drugih općina i gradova u županiji, ali nisu me, izgleda, dobro slušali, pa su sad u velikim problemima- kaže Ivan Klarin.


Pratite nas i na društvenim mrežama: