Više

  Od 2009. u županiji zabilježeno gotovo 150 slučajeva zapuštanja i zlostavljanja djece!

   

  Modrice i ogrebotine, prljavština, izgladnjelost,višednevno izostajanje iz škole, najčešći su signali zapuštenog djeteta. Krivci su roditelji, koji zanemaruju svoje obaveze i djecu prepuštaju ulici. Najteže slučajeve sankcioniraju policija i Centar za socijalni rad. Neodgovornog razvedenog 34-godišnjeg oca iz Primoštena policija je prijavila Općinskom državnom odvjetništvu jer je dijete tukao dok je boravilo kod njega, huškao ga protiv majke te nije plaćao alimentaciju. Jedna mlada majka, 27-godišnja Šibenčanka, svoju bebu nije hranila ni prala, te joj je tako ugrozila život.

  Prema podacima šibensko-kninske policije, kninski bračni par posljednjih pet godina nije se brinuo za svoju djecu. Njih šestoro skitali su se okolo, zapušteni i agresivni. Isto je proživjelo osmero djece 44-godišnje Šibenčanke, koju je policija također ovo ljeto prijavila zbog nebrige o vlastitoj djeci.

  GODIŠNJE 30 SLUČAJEVA

  Od 2009. godine šibensko-kninska policija prijavila je 146 slučajeva roditeljskog zapuštanja i zlostavljanja djece i maloljetnika. Najviše ih je bilo 2009.godine, kada je zabilježeno 46 kaznenih djela, dok se nakon toga prosjek svodi na oko trideset slučajeva godišnje. No, mnogo toga se treba dogoditi prije nego što reagiraju policija i Centar za socijalni rad. Prve simptome kod zanemarene i zlostavljane djece najčešće uoče školski psiholozi i defektolozi. Kako je najveći broj socijalno ugroženih obitelji zbrinut u gradskim stanovima u centru Šibenika, razgovarali smo sa stručnim timovima osnovne škole Juraj Dalmatinac u Crnici i Faust Vrančić.

  Nažalost, svaka škola u gradu se susrela s tim. Naša obaveza jest kada uočimo simptome zlostavljanja i zapuštanja da postupimo prema odrednicama obiteljskog zakona. Moramo poslati pismeno izvješće Uredu državne uprave za odgoj i obrazovanje, koji potom poduzima preventivne mjere. Ako djeca izostaju iz škole, upozoravamo roditelje da je prema zakonu osnovna škola obavezna – govori Zorana Vrbičić, županijska koordinatorica za školske preventivne programe i pedagoginja OŠ ‘Juraj Dalmatinac’.

  NEDOSTAJE PSIHOLOGA

  Prema zakonu, za djecu su prvenstveno odgovorni njihovi roditelji. Miljenka Bujas, pedagoginja OŠ Faust Vrančić, kaže kako Centar za socijalnu skrb vodi glavnu riječ kada su u pitanju obitelji pod redovitom skrbi. No, pojačanje u timu bi im dobro došlo.

  Nužan nam je psiholog. No, novog djelatnika ne možemo zaposliti dok ne prijeđemo broj od 500 djece, a mi ih imamo oko 440. Prema zakonu, Osnivač Grad Šibenik mogao bi donijeti odluku i preuzeti na sebe troškove financiranja novog djelatnika, ali zasad nemamo nikakve naznake da će se to dogoditi – kaže pedagoginja Miljenka Bujas.

  Ne postoji jedinstveni prototip lošeg roditelja. Različitog su obrazovanja i financijske situacije. Vrbičić dodaje kako mnogi slučajevi nebrige nisu za policijsku proceduru, ali su i dalje neshvatljivi.

  – Nisu mi jasni roditelji petaša, koji se do početka studenog uopće ne pojave na roditeljskom sastanku, iako je njihovo dijete dobilo novog razrednika. Neugodno mi je kada moram pozivati roditelje i podsjećati ih na činjenicu da je njihovo dijete sada prepušteno novoj osobi, razredniku koji će voditi računa o njima iduće 4 godine – kaže pedagoginja.

  Djeci razvedenih roditelja je teže nego ostalima. Ukoliko dođe do zanemarivanja djeteta prilikom razvoda, školski pedagozi i psiholozi često su svjedoci na sudu.

  – Razvedenih roditelja sve je više. Poanta je da ponekad nije dovoljno osloniti se samo na znanje baka ili na vlastite snage, već roditelje treba educirati o njihovim obavezama i zamkama – zaključuje Vrbičić.

  Obiteljski centar Šibensko-kninske županije još od 2005. godine organizira školu za roditelje. Svaku srijedu u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić pohađaju je roditelji koji žele naučiti bolje komunicirati sa svojom djecom.

  Prije dolaska u centar roditelji najčešće prebacuju krivnju na djecu. No, postanu svjesni da su ih oni oblikovali, oni su im pružili određenu okolinu. Podučavamo ih da preuzmu odgornost – kaže Gina Lugovič, voditeljica Obiteljskog centra, smještenog iza hotela Jadran, u nekadašnjim prostorijama Slobodne Dalmacije.

  Centar funkcionira kao dobrovoljno savjetovalište, te nema nikakve zakonske mogućnosti da javno intervenira u problematične situacije, kao što to čine Centar za socijalnu skrb i policija.

  Problem je što napraviti s roditeljem kojeg nije briga za vlastito dijete. Sve više ih tolerira djeci izostajanje iz škole i slične stvari, a djeci je dovoljno malo da steknu potpunu slobodu – kaže Lugović.

  Upozorava kako je prošlo vrijeme kada su se roditelji mogli osloniti samo na pomoć i savjete baka servisa.

  – Vremena su puno nesigurnija, a djeca su izložena posve različitim utjecajima u odnosu na one od prije tridesetak godina. Roditelji danas moraju naučiti što znači odgovornost I prestati prebacivati krivnju na vlastitu djecu – zaključuje Lugović.

   Šibenčanka prijavljena jer je maloljetnika poticala na izostanak iz škole

  Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Policijskoj postaji tijekom listopada Šibenik 51-godišnja  Šibenčanka je osumnjičena za zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe na štetu maloljetnika s tog područja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena, kao zaposlenica osnovne škole, u vremenu od siječnja do svibnja mjeseca, poticala oštećenog maloljetnika na aktivnosti koje su imale za posljedicu učestalo izostajanje s nastave i slabljenje školskog uspjeha, na koji način je grubo zanemarivala dužnosti oko odgoja i skrbi maloljetnika.

   Najviše slučajeva 2009. godine

  Tijekom 2009.g na području naše Policijske uprave, prema Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku, procesuirano  ukupno 46 kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe opisanog i kažnjivog po članku 213 kaznenog zakona. Tim kaznenim djelima oštećeno je ukupno 38 maloljetnik osoba, od kojih 32 djece (osoba do 14 godina) i 11 maloljetnika (osoba od 14-16 godina)i 3 starija maloljetnika.

  U 2012. evidentirano 37 kaznenih djela

  Tijekom 2010.g. zabilježeno je ukupno 39 tih kaznenih djela, kojima je oštećeno ukupno 36 maloljetnih osoba od kojih 34 djece i 5 mlađih maloljetnika, dok je tijekom 2011.g. zabilježeno ukupno 24 kaznena djela, kojim je oštećeno 17 djece i 7 mlađih maloljetnika. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 37 kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, kojim kaznenim djelima je oštećeno 23 djece – 10 mlađih maloljetnika i 4 starija maloljetnika (osobe od 16-18 godina).

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Funcuti slavili kod županijskih rivala za učvršćenje četvrte...

  Deveto, posljednje kolo drugog ranga hrvatskog futsala donijelo nam je županijski derbi, sraz Jezera i Šibenika 1983. Susret odigran pred punim tribinama dvorane u...

  Vlatko Vulinović osvojio broncu na PH u preciznom...

  Veliki uspjeh ostvario je član Boćarskog kluba Šibenik 2020 Vlatko Vulinović na Prvenstvu Hrvatske u preciznom izbijanju čija je završnica održana u Rijeci. Osvojio...

  Perković i CB Kula ne posustaju

  Perković i CB Kula ne posustaju. Upisali su i osme pobjede u nizu i sa stopostotnim učinkom drže vrh Županijske malonogometne lige. Njihov skorašnji...

  Barcelona odnijela bodove iz Crnice na oproštaju Sunčanih...

  Vaterpolisti Solarisa porazom su se oprostili od Europe. U šestom kolu grupe A LEN Euro Cupa Barcelona, koja je već ranije osigurala prvo mjesto,...

  NAJNOVIJE

  Funcuti slavili kod županijskih rivala za učvršćenje četvrte pozicije

  Deveto, posljednje kolo drugog ranga hrvatskog futsala donijelo nam je županijski derbi, sraz Jezera i Šibenika 1983. Susret odigran pred punim tribinama dvorane u...

  Vlatko Vulinović osvojio broncu na PH u preciznom izbijanju

  Veliki uspjeh ostvario je član Boćarskog kluba Šibenik 2020 Vlatko Vulinović na Prvenstvu Hrvatske u preciznom izbijanju čija je završnica održana u Rijeci. Osvojio...

  Perković i CB Kula ne posustaju

  Perković i CB Kula ne posustaju. Upisali su i osme pobjede u nizu i sa stopostotnim učinkom drže vrh Županijske malonogometne lige. Njihov skorašnji...

  Barcelona odnijela bodove iz Crnice na oproštaju Sunčanih od Europe

  Vaterpolisti Solarisa porazom su se oprostili od Europe. U šestom kolu grupe A LEN Euro Cupa Barcelona, koja je već ranije osigurala prvo mjesto,...