Više

  JEDAN OD TEŽIH POŽARA: Obranjene sve kuće kod Sonkovića, ozlijeđenih nema

   

  Svi stambeni objekti u požaru na području Sonkovića kod Skradina uspješno su obranjeni od vatrene buktinje. Potvrdio nam je to jutros skradinski gradonačelnik i čelnik tamošnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje Nediljko Dujić.

  FRONTA BILA DUGA PREKO 4 KM

  – Ozlijeđenih nema, izgorio  je tek jedan, stari zapušteni objekt preko kojeg je prešla vatra. Nažalost, izgorjelo je dosta nasada maslina i vinove loze od Skradina prema Gračacu – kazao je Dujić. Naveo je kako je požar koji je planuo jučer oko 14 sati, a s kojim se u jednom trenutku borilo oko 114 vatrogasaca sa 32 vozila, jedan od težih požara posljednjih godina budući da je vatrena fronta u pojedinim momentima bila duga preko četiri kilometra.

  – Situacija je pod kontrolom, još uvijek ima nekoliko džepova iz kojih dimi, a koje gase kanaderi jer ne mogu ljudi i tehnika. Otvorenog plamena nema, kao niti širenja vatre. Na požarištu su organizirana dežurstva, tijekom dana će raspuštati gasitelje koji su u pomoć stigli iz Zagreba i Karlovca – ističe skradinski gradonačelnik.

  POMOĆ VOJSKE NIJE POTREBNA

  Iako je DUZS jutros objavio kako je zatražena pomoć Hrvatske vojske, za pripadnicima HV-a na požarištu kod Sonkovića nije bilo potrebe.

  – Teško je kazati kolika je opožarena površina, tek se prikupljaju podaci. Već danas tijekom dana Grad Skradin će formirati povjerenstvo za procjenu od šteta koje će izaći na teren i popisati štetu na poljoprivrednim kulturama i prema Šibensko-kninskoj županiji predložiti pomoć vlasnicima – zaključuje Dujić.

   STARIJE

  I dalje gori na skradinskom području, u blizini Sonkovića. Kiša koja je jutros pala u Šibeniku, nažalost, zaobišla je požarište u zaleđu županije.  Na terenu je tijekom noći plamen gasilo ukupno 114 vatrogasaca sa 32 vozila, među kojima i gasitelji iz unutrašnjosti. Jutros će na požarište biti upućene zračne snage, dva air traktora i 50 pripadnika Hrvatske vojske, javlja DUZS u 7 sati.

  Vatra je sinoć prijetila kućama u zaseocima Bratići, Todorovići i Čuline, no prema informacijama kojima jutros mediji raspolažu, stambeni objekti uspješno su obranjeni.

  STARIJE

  Zbog velikog požara nadomak kuća u skradinskom zaleđu, šibensko-kninskim vatrogascima u pomoć su poslane ekipe sa zagrebačkog područja. 40-ak vatrogasaca iz unutrašnjosti sa šest vozila trebali bi se boriti u gašenju vatrene buktinje koja je planula danas oko 14 sati. Požar trenutno gasi 88 vatrogasaca sa 29 vozila, a sigurno je kako ih čeka nimalo laka noć.

  Kako smo doznali iz Centra 112 nešto iza 23 sata, vatra je blizu kuća, no nema informacija da su ugroženi stambeni objekti. Ranije su evakuirani zaseoci Bratići i Todorovići, a stanovništvo je smješteno u skradinsku školu. Oformljen je i Stožer za zaštitu i spašavanje.

  STARIJE

  Teška situacija vlada požarištem na skradinskom području, doznajemo iz Centra 112. Oko 20 sati sazvan je hitan sastanak tamošnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje na čelu s gradonačelnikom Skradina Nediljkom Dujićem. On nam je priopćio kako su oko 20 sati evakuirani zaseoci Bratići i Todorovići, odnosno oko 30-ak osoba.

  – Oni koji su mogli otići kod rodbine su otišli, a ostali će prenoćiti u skradinskoj osnovnoj školi. Za ostala sela nema opasnosti pa je procjena da se mogu obraniti od vatre – kazao nam je večeras Dujić.

  Na požarištu su sve raspoložive vatrogasne snage s područja Šibensko-kninske županije, na terenu je čak i interventna policija, a vatru namjeravaju zaustaviti na cesti D-56.  Problem je, kazuje Dujić, što je vatra zahvatila gustu borovu šumu, stabla visoka 30-50 metara,  zbog čega air traktor plamen nije uspio ugasiti.

  – Buktinja se zaustavila do ceste, što je dobro, jer bi u protivnom sva sela s područja Sonkovića bila u opasnosti. Bura je pala u sumrak što će olakšati vatrogascima gašenje – ističe skradinski gradonačelnik.

  Da u zaleđu županije bjesni opasan požar dalo se primjetiti prema nebu iznad Šibenika koje je tijekom čitavog popodneva bilo prekriveno tamnim dimom.

  STARIJE

  Požar na skradinskom području koji je buknuo oko 14 sati još nije stavljen pod kontrolu. Kako doznajemo iz šibenskog Centra 112, gori na području Sonkovića,  najteže je u zaseoku Karteli, a s vatrenom stihijom bori se 55 vatrogasaca sa 17 vozila, dva air traktora i kanader.

  U jednom trenutku vatra je zaprijetila i kućama, no svi stambeni objekti su obranjeni.

  Zbog požara još uvijek je za sav promet zatvorena prometnica Skradin-Bribirske mostine.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Visok poraz Šibenke na Gripama na otvaranju sezone

  Šibenka nije uspjela iznenaditi Split na otvaranju Premijer lige. Žuti su na Gripama slavili s visokih 90:56. Milačićeva momčad, u kojoj do daljnjeg nema Paića,...

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi...

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u...

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  NAJNOVIJE

  Visok poraz Šibenke na Gripama na otvaranju sezone

  Šibenka nije uspjela iznenaditi Split na otvaranju Premijer lige. Žuti su na Gripama slavili s visokih 90:56. Milačićeva momčad, u kojoj do daljnjeg nema Paića,...

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi ručak i večeru

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u Skradinu, Fićeki ukrali show

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...