Obećanja Ante Županovića ostala neispunjena

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Naš si ponos Šibeniče’, napisao je na svom predizbornom plakatu Ante Županović, aktualni gradonačelnik Šibenika u borbi za novi mandat na lokalnim izborima u svibnju. Mnogo je to skromnija tvrdnja od one ‘Šibeniče mo’š ti bolje!’ s prošlih izbora, a s kojom je aktualni gradonačelnik i njegova SDP-HNS koalicija dobila izbore, te iza koje se krio niz predizbornih obećanja. Koliko je od toga gradonačelnik Županović zajedno sa svojim suradnicima Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem uspio i realizirati? U trenutku dok očekujemo službeni početak kampanje, kada je Gradsko vijeće raspušteno, a gradonačelnik i njegovi zamjenici vlast obnašaju tek tehnički pravo je vrijeme za inventuru obećanog i učinjenog što je, kazat će svi koji poznaju djelovanje lokalne samouprave, najbolja ocjena mandata. Prilikom izrade ove analize koristili smo se samo službenim materijalima koalicije SDP-HNS, te tada kandidata za gradonačelnika Ante Županovića. Taj se materijal, da ne bi bilo spora, danas nalazi i na službenim Internet stranicama Grada Šibenika, te je dostupan svakome u svako doba. Obećanja je bilo mnogo i ona su bila poprilično ambiciozna. Rezultat velike ambicije jest da je – malo onoga što je obećano doista i ostvareno. Istina, dio problema izazvala je kriza koja je zakočila investicije u čitavom svijetu, no činjenica je i to da se ne može baš sve pripisati krizi.

CRNE BROJKE

U prilog tome govore i brojke. U ožujku 2009. godine, kada je koalicija preuzela odgovornost za Šibenik Hrvatski zavod za zapošljavanje – ispostava Šibenik evidentirala je 4023 nezaposlene osobe, dok je ove godine ta brojka veća za preko 600 nezaposlenih (4644).Ispostava Šibenik, doduše, pokriva gotovo čitav priobalni dio županije, ali kako naglašavaju sa HZZ-a, najveći broj otpada na nezaposlene Šibenčane. U tom periodu Šibenik je, osim Trgovačkog suda i gotovinskog centra Fine, izgubio i centar Pošte, Carinarnica Šibenik izgubila je samostalan status, kao i filijala Croatia osiguranja, statusom su degradirane donedavno samostalne poslovnice, odnedavno podružnice splitskih poslovnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, svi veći i ‘zahtjevniji’ klijenti Porezne uprave – šibenske službe prebačeni su u Split na skrb splitske porezne, a iz onih državnih tvrtki koje u Šibeniku nisu ugasile svoje poslovnice danas najavljuju otkaze. Iz HAC-a već je otišlo 22 radnika, otpuštanja su najavljena u Hrvatskim šumama, Hrvatskim željeznicama…
Kada je 2010. godine, odlukom Vlade Jadranke Kosor, započeo trend gašenja poslovnica državnih tvrtki u Šibeniku, gradonačelnik Županović je izišao pred novinare i osudio tu činjenicu, prebacujući krivnju na u državi vladajući HDZ.
– Žalosno je da su stranački interesi, bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi, stavljeni ispred interesa svoga grada i svojih sugrađana.Nažalost na ovakav tretman središnje vlasti smo navikli i nije tajna da je to postao model kako se ona odnosi prema jedinicama lokalne samouprave u kojima HDZ nije na vlasti –jadao se u to vrijeme novinarima gradonačelnik Županović, najavljujući daljinu borbu za opstanak institucija u Krešimirovu gradu. Na parlamentarnim izborima kasnije je vlast u Hrvatskoj preuzela Kukuriku koalicija, no trend institucionalne provincijalizacije je nastavljen. Unatoč tome što je, Županovićevim rječnikom rečeno, Šibenik sada imao ‘podobnog’ gradonačelnika.

KLJUČNI PROJEKTI

Od većih projekata aktualne vlasti nabrojat ćemo plažu Banj koju ionako vladajući trojac uvijek spominje kao svoju najveću infrastrukturnu perjanicu, činjenicu da se za vrijeme njihovog mandata pokrenuo iNavis centar koji su, doduše, preuzeli od bivše vlasti, te da su završili školu na Meterizama, također projekt naslijeđen od prethodnika. Istina, posljednjih nekoliko mjeseci aktualna vlast prezentirala je par Photoshopom uokvirenih vizija uređenja gradskog prostora, otvorili su nekolicinu gradilišta. Iz Ureda gradonačelnika mandat završavaju onako kako su ga započeli – opravdanjem.
– Važno je naglasiti da ova gradska uprava u protekle četiri godine nije smanjivala socijalna davanja, niti je radila ikakve poteze koji bi na bilo koji način oštetili najosjetljivije socijalne skupine, a socijalna davanja bi bila i veća da nije bilo potrebe saniranja 35 milijuna kuna duga koji je ostavila prethodna vlast – potpisuje pročelnica ureda gradonačelnika Ivana Bujas Rupić.Hoće li to sve biti dovoljno kako bi zaslužili povjerenje birača vidjet će se 19. svibnja ove godine.

4023 – osobe bez posla u evidencije šibenske službe HZZ-a 2009. godine
4644 – osobe bez posla u evidenciji šibenske službe HZZ-a 2013. godine


[manual_related_posts]


ANKETA

Goran Grguričin, predsjednik prošlog saziva Gradskog vijeća
– Mandat aktualne gradske vlasti ocijenio bih prolaznom ocjenom, ali smatram da je mogao biti mnogo bolji. Najprije su se prvih godinu ili dvije gubili u organizaciji, a onda su se naknadno trošili u konfrontacijama. U Gradskom vijeću nisu surađivali, izostala je koordinacija, te nisu stvorene pretpostavke koje bi garantirale bolji razvoj Šibenika.

dr. Željko Burić, ravnatelj OB Šibenik i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika
– Moja ocjena za posljednje četiri godine aktualne vlasti bila bi – nedovoljan. Kada ocjenjujem nečiji rad uvijek se vodim odnosom između obećanog i ostvarenog, a ne predizbornim najavama radova i projekata. A u Šibeniku je slučaj da se nije napravilo gotovo ništa, počevši od projekata Obonjan i TEF s kojima je aktualna vlast, budimo iskreni, i dobila izbore. Prava vlast radio kontinuirano, tijekom sve četiri godine mandata, a ne, kao što svjedočimo sada, samo nekoliko mjeseci prije izbora.

Ivica Ledenko, predsjednik političke platforme ‘Loza’
– Nekoliko je konkretnih pokazatelja po kojima cijenim mandat vlasti u Šibeniku. Prije svega, područje TEF-a nije privedeno svrsi, čak ne znamo niti koliko Šibenik točno baštini od tog terena kad se otpišu dugovi. Aktualna vlast nije riješila niti problem projekta Obonjan, a nije značajnije unaprijedila ni zonu Podi. Ta zona, naime, nije spojena na gradski kolektor, a znamo kako je to ključ razvoja. To bi bile tri neuralgične točke koje se do danas nisu pomaknule s mjesta u odnosu na 2009. Estetski zahvati poput Banja su lijepi, ali neće garantirati razvoj. Zato im ne mogu dati prolaznu ocjenu.

Vlado Kužina, predsjednik Šibenskog građanskog foruma
– Nije napravljeno previše tijekom protekle četiri godine, ali ne može se reći da nije realizirano baš ništa. Kao dobre stvari istaknut ću nastavak radova na infrastrukturi zone Podi, spomenik Draženu Petroviću, početak radova na kolektoru od Poda, preko Brodarice i Ražina do Zablaća, dobra ideja je i marina u šibenskom zaljevu. Ali među onim što nisu realizirali je prsten garaža i rješavanje prometnog problema u Šibeniku, za što ne postoje niti projekti. Zato je moja ocjena solidna trojka.

Ivica Zorica, čelnik županijskog HSP-a
Ako smo HDZ-ovu vlast doživljavali kao nedemokratsku u načinu ophođenja prema Gradskom vijeću, tada aktualnu SDP_HNS koaliciju moram nazvati diktatorskom vlašću. Čitavo vrijeme svog mandata onu su zlorabljivali zakon koji je vijeće stavio u podređen položaj naspram gradonačelnika. Nakon 22 godine samostalne države jedini službeni spomen Gradskog vijeća je ploča na zgradi gradske uprave. To tijelo nije imalo niti služben stolac na koji bi se sjelo za dogovor, kamo,li prostoriju. Sve te godine vijeće je službeni prostor imalo jedino u prostorijama HDZ-a, a posljednje četiri godine u prostorijama SDP-a. Također, svi važni projekti iz kampanje gradonačelnika Županovića, sad se vidi, bili su lažni, od TEF-a, zbog kojeg je Županović napadao bivši vlast, do svega ostalog.

1. Program SDP-HNS ‘Za mirnu starost’ –izgradnja novog Doma za starije i nemoćne.
– NEOSTVARENO

2. Pomoć umirovljenicima s mirovinom manjom od 1500 kuna; za umirovljenike s mirovinom manjom od 900 kuna mjesečno mjesečna financijska pomoć od 300 kuna, za umirovljenike s mirovinom od 900 – 1200 kuna mjesečno mjesečna pomoć od 200 kuna, te za one od 1200 – 1500 mjesečna pomoć od sto kuna.
– NEOSTVARENO

3. SDP-HNS ‘za sretnu obitelj’ – isplata jednokratne pomoći od 1200 kuna za porvorođeno, 1400 kuna za drugorođeno dijete, te 3000 kuna godišnje do sedme djetetove godine za svako treće i svako iduće rođeno dijete.
– OSTVARENO

4. POS – poticajna stanogradnja
– NEOSTVARENO

5. Subvencioniranje dječjih vrtića s malom djecom većom participacijom grada u cijeni vrtića
– OSTVARENO

6. Socijalna politika – za njezino provođenje spremni smo izdvojiti 10 % proračuna Grada, odnosno oko 20 milijuna kuna
– NEOSTVARENO

7. Izradit ćemo jedan novi vrtić i jednu školu, dograditi postojeće za dvadesetak učionica, pokušavajući ostvariti europski standard o školovanju u jednoj smjeni
– DJELOMIČNO OSTVARENO – Izgrađena je OŠ Meterize, ali nije uloženo u nijedan novi vrtić, niti u 20 novih učionica, ulaganja u škole općenito su bila mala, a nastava se i dalje održava u dvije smjene

8. Usvojit ćemo i provoditi Gradski program djelovanja za mlade
– DJELOMIČNO OSTVARENO – Postoji Savjet mladih, ali postojao je i prije, te Grad kroz projekt ‘Pola kune za kulturu’ sufinancira projekte udruga, ali još uvijek nedovoljno.

9. Usvojit ćemo i provoditi Strategiju grada Šibenika za osobe s invaliditetom
– NEOSTVARENO

10. Izdavanje lokacijskih dozvola u roku od 30 dana, građevinskih u roku od 15 dana
– NEOSTVARENO

11. Reorganizacija trgovačkih društava u vlasništvu Grada reorganizirati tako da rade na boljitak svih građana Šibenika
– NEOSTVARENO

12. Transparentno upravljanje gradskim proračunom
– NEOSTVARENO – javnost još uvijek na uvid nije dobila ugovore do 70.000 kuna

13. Vodovodna infrastruktura u zaleđu
– DJELOMIČNO OSTVARENO – Doveden je glavni vodovod do Boraje, ali kućanstva još uvijek nisu dobila vodu

14. Gradnja javnih garaža i uvođenje poboljšanja u javni prijevoz
– NEOSTVARENO

15. Sagradit ćemo prometni prsten oko Šibenika, obilaznicu od ulaza u Razore, do spoja s ulicom 113. šibenske brigade, sa Dubravom i dalje preko Ražina sa Brodaričkim mostom
– NEOSTVARENO

16. Riješit ćemo zbrinjavanje otpada radeći i potičući privatnu inicijativu osnivanja tvrtki za reciklažu. Posebice ćemo raditi na zatvaranju divljih odlagališta otpada koja nažalost danas okružuju Šibenik.
– NEOSTVARENO

17. Na snazi je urbanizacija lokacijskog tipa, a GUP se neprestano dopunjava novim izmjenama i dopunama. Na taj način dobivamo parcijalna rješenja koja ne daju ukupnost
– NEOSTVARENO

18. Revitalizacija gradske jezgre
– NEOSTVARENO

19. Izmiještanje željezničkog kolodvora iz gradskog centra na periferiju
– NEOSTVARENO

20. Spajanje Mandaline, Brodarice i Zablaća s gradom
– NEOSTVARENO

21. Rješavanje hipoteke nad TEF-om
– NEOSTVARENO

22. Privlačenje velikih investitora na Pode
– NEOSTVARENO

23. Uspostava stabilnog gospodarstva
– NEOSTVARENO

24. SDP-HNS za mlade – stipendirat će se studenti za deficitarna zanimanja s 3000 kuna mjesečno, a srednjoškolci s 400 kuna mjesečno
– DJELOMIČNO OSTVARENO – stipendije ne iznose 3, već 2 tisuće kuna.

25. Turizam – gradnja jednog hotela u jezgri, poticaji malim turističkim objektima, uređenje jezgre i tvrđava
– NEOSTVARENO

26.Kino Odeon za kulturu mladih i mlade umjetnike
NEOSTVARENO

27. Profesionalizacija kazališta
– OSTVARENO

28. Podizanje MDF-a na viši nivo
– NEOSTVARENO

29. Preuzimanje tvrđava u vlasništvo Grada
– NEOSTVARENO

30. Širenje programa na rubna gradska područja i otoke
– NEOSTVARENO

31. Osnivanje Studija energetike
– NEOSTVARENO

32. POLJANA
– NEOSTVARENO


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.