NOVA OBRAZOVNA POLITIKA Smanjiti ekonomiste, povećati konobare i kuhare

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa donijelo je prošlog tjedna prijedlog nacrta smanjivanja ili povećavanja pojedinih kvota upisa u srednje škole i visokoškolske ustanove, ne bi li se napokon zaustavili negativni trendovi konstantnog školovanja novih kadrova koji sa svojim zvanjem na tržištu rada skoro nikad neće posao nakon školovanja.

U SURADNJI S HZZO- OM

– Ministarstvo je taj prijedlog novih kvota donijela u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, budući mi najbolje znamo koja zanimanja kronično fale u našoj županiji, a kojih imamo i previše. S novim kvotama želi se pojačati broj učenika u deficitarnim zanimanjima, a smanjit u onima koja teško nalaze svoje mjesto na tržištu rada. Međutim, moram naglasiti da se radi tek o prijedlogu kvota, sve to još mora proći opsežnu proceduru- kaže Luka Petrina, ravnatelj šibenske ispostave HZZ- a.

Tako se po prijedlogu ministarstva za šibensko- kninsku županiju došlo do slijedećih rezultata.

Hitno je potrebno smanjiti upisne kvote za trogodišnje srednje škole smjera poljoprivredni gospodarstvenik, frizer i elektromehaničar. Treba smanjiti i kvote za četverogodišnje srednje škole smjera agroturistički tehničar, ekonomist, elektrotehničar, hotelijersko- turistički tehničar, tehničar cestovnog prometa, tehničar PT prometa, tehničara za logistiku i špediciju, tehničar za vozila i vozna sredstva, te upravni referent. Za stručne studije treba smanjiti upise za studij prometa, turističkog menadžmenta i upravnog studija.

Što se tiče povećavanja kvota, potrebno ih je što prije podignuti za trogodišnje srednje škole smjerova konobar, kuhar, pekar, kuhar slastičar, pomoćni kuhar i slastičar. Treba povećati i broj upisanih u stručni studij sestrinstva, te sveučilišne studije edukacijske rehabilitacije, farmacije, fizike, matematike, medicine, psihologije i socijalnog rada.

– Dakle, i na prvi pogled je jasno da nam fali kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pogotovo onih nazovimo ih ‘nižih’ zanimanja, bez kojih niti jedan hotel ili restoran ne može funkcionirati. Također, fali nam i medicinskog osoblja, i nižih i viših razina, dakle i medicinskih sestara, farmaceuta i liječnika- kaže Luka Petrina.

Neke srednje škole u Šibeniku krenule su i ranije od prijedloga ministarstva u tom smjeru, poput Prometno- tehničke škole u Šibeniku.

PROMETMNO- TEHNIČKA VEĆ SE PRILAGODILA

– Već smo za neke smjerove koje se navode u prijedlogu ministarstva i sami smanjili upisne kvote, a neke smjerove smo i prepolovili. Tako smo tehničare u logistici i prodaji, te tehničare cestovnog prometa smanjili s 26 na 13 učenika. S druge strane pojačali smo one smjerove koji su deficitarni, pa smo nautičare udvostručili s 13 na 26 učenika. Biti će tu još prilagodbi, i pozdravljam prijedlog ministarstva. I ne mora se nitko bojati da neće upisati željeni smjer, rijetko koje godine za navedena zanimanja se javi prevelik broj učenika- kaže ravnatelj Prometno- tehničke škole Zdravko Peran.

U šibenskoj Turističkoj- ugostiteljskoj školi još nisu razmišljali o promjeni upisnih kvota.

– Kao što se i vidi iz prijedloga ministarstva, pod našu školu spadaju skoro sva deficitarna zanimanja. Tome svjedoči i interes poslodavaca, non- stop nas zovu zbog novih kadrova. Dakle, ne razmišljamo o smanjenju kvota, možda o njihovom povećanju za pojedine smjerove, ali o tome moramo detaljno promisliti u suradnji s osnivačima škole. Dakle, kvote za iduću godinu će najvjerojatnije ostati iste- kaže ravnateljica šibenske Turističko- ugostiteljske škole Senka Dodig.

Slična nje situacija i na Veleučilištu, o upisnim kvotama će tek razmišljati, ali zasad se ne nazire njihova promjena, iako u pojedinim studijima svakako ima previše studenata.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.