Nečuveno: Grad Šibenik se uknjižio na privatna zemljišta bez lipe naknade!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Rješenjem (broj Z-2994/13) od 2. svibnja ove godine Zemljišno-knjižni odjel šibenskog Općinskog suda prihvatio je zahtjev Grada Šibenika, koji potpisuje bivši gradonačelnik Ante Županović, o njegovoj vlasničkoj uknjižbi na 132 parcele građevinskog zemljišta na predjelu Ražina i Donjeg Polja u privatnom vlasništvu. Riječ je o zemljištima na kojima je planiran prolazak trase buduće fekalne kanalizacije radne zone Podi i Ražina, a za koje Grad Šibenik neće vlasnicima isplatiti ni lipe naknade. Razlog se nalazi u pravnoj vratolomiji koju su, kako tvrde izvlašteni vlasnici terena, izveli bivši gradonačelnik Šibenika Ante Županović i njegovi suradnici koji su terene jednostavno proglasili nerazvrstanim cestama i – zakonski izbjegli svako plaćanje.

KLASIČNA OTIMAČINA

– Ovo je nečuveno. Ponovno smo svjedoci zapljene naše privatne imovine, za koju smo mislili da je otišla u ropotarnicu povijesti. Ovdje je riječ o klasičnoj otimačini privatne imovine, koju je sud izdanim rješenjem zapravo legalizirao. Meni je bez ikakve naknade oduzeto zemljište od 460 kvadrata u Ražinama Donjim. Ista sudbina zadesila je još 295 vlasnika zemljišta na širem području koja se najvećim dijelom nalaze u građevinskoj zoni. Ovakav postupak se ne može nazvati nikako drugačije nego političkom odlukom vladajućeg tijela lokalne samouprave – prepun gorčine ispričao nam je Zoran Bulat, Šibenčanin koji živi u Zadru, inače, umirovljenik djelatnik MUP-a.

Prema kronologiji događanja koju nam je iznio Bulat, na zahtjev Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik započeo je postupak izvlaštenja za nekretnine u privatnom vlasništvu žitelja Ražina Donjih i Gornjih kod Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije. Izrađen je elaborat o procjeni umanjenja vrijednosti nekretnina uslijed nepotpunog izvlaštenja zemljišta, a njegovi autori bili su stalni sudski vještaci za građevinarstvo Vlado Vukelja i Damir Alfier. Prema tom elaboratu,  vrijednost Bulatovog zemljišta i kao i sva ostala zemljišta procijenjena su na vrijednost od nula kuna. Grad Šibenik u mandatu gradonačelnika Ante Županovića na svoj se zahtjev upisao u zemljišne knjige suda u Šibeniku na osnovu geodetskog elaborata koji je izradila tvrtka Geodetska mjerenja d.o.o. Šibenik, te prijavnog lista DGU-Područnog ureda za Katastar Šibenik. Odlukom Općinskog suda Grad je postao vlasnikom svih spomenutih čestica zemlje kao vlasnik javnog dobra u općoj uporabi.

– Upisom na ovakav način, pozivajući se na Zakon o cestama i selektivno primjenjujući pojedine članke Zakona, pokušava se nezakonito izbjeći plaćanje naknade vlasnicima privatnog zemljišta – navodi Bulat. Inače, prema aktualnom Zakonu o izvlaštenju može se izvlastiti sva privatna imovina koja se proglasi od posebnog javnog interesa, a radi izgradnje infrastrukturnih objekata. A prema članku 8. tog zakona, za izvlaštenu nekretninu vlasniku pripada naknada u visini njezine tržišne vrijednosti, a koju odredi ovlašteni sudski vještak.

ŽALBA SUDOVIMA

– Vidite, prema svojevremeno procjeni Porezne uprave vrijednost mog zemljišta iznosila je 55 eura po metru kvadratnom. Uzeti privatnu imovinu bez ikakve naknade nedopustivo je. Cijeli život čekamo izgradnju kanalizacijskog kolektora, nisam protiv pravnog uređenje nerazvrstanih cesta grada Šibenika, ali sam protiv da se za to opće dobro uzima moja imovina bez ikakve naknade. Samo želim primjenu Ustava i Zakona RH i normalnu naknadu za moju imovinu – opet će Bulat koji je na doneseno rješenje o izvlaštenju podnio žalbu drugostupanjskom Županijskom sudu. Bulat procjenjuje da je, koliko je njemu poznato, izvršen upis na oko 20 tisuća kvadrata zemljišta.
– Osim mene, koliko mi je poznato, žalbe je podnijelo samo još desetak vlasnika, jer većina njih zapravo još i ne zna da im se Grad upisao kao vlasnik na njihovo zemljište. Slijedi nam mukotrpna pravna bitka za isplatu naknada. Ako izgubimo drugostupanjski sud idemo tužbom na Upravni sud, te na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ustavnom sudu RH još sam u studenom prošle godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o cestama, i tražio da se preispita da li je u skladu s Ustavom RH, no odgovor do danas nisam dobio – rezignirano je zaključio Zoran Bulat.

Pročelnik Živković: O naknadama ćemo eventualno naknadno!

– Grad Šibenik je sukladno odredbama Zakona o cestama (N.N. 84/11, 22/13 i 54/13) podnio Općinskom sudu u Šibeniku zahtjev za upis nerazvrstanih cesta na području gradske četvrti Ražine kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Šibenika. Kako je sam postupak još uvijek u tijeku, Grad Šibenik se do njegovog pravomoćnog okončanja nije u mogućnosti o istom očitovati. O pitanju naknade eventualno će se odlučivati u nekom drugom postupku – odgovorio je elektronskom poštom Ivica Živković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, na naše pitanje o slučaju izvlaštenih privatnih zemljišta na području Ražina za potrebu trase kanalizacijskog kolektora.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.