Nakon desetljeća mučenja brzi internet stiže u Perković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Još prošle godine stanovnici prigradskih naselja Sitno Donje, Mravnica, Slivno i Perković na adresu operatera T-HT-a i šibenske gradske uprave uputili su peticiju s preko sto potpisa tražeći odgovor na pitanje kada će im se omogućiti kvalitenija i brža internet veza. Problem je, naime, u staroj i uvelike odbačenoj tehnologiji modemske dial-up veze koja za spajanje na internet koristi klasični telefonski kabel, a u vrijeme kada se sve veći broj korisnika povezuje putem četvrte generacije bežičnih sistema, za stanovnike ovih naselja i 3G mreža bi bila sasvim zadovoljavajuće rješenje. Iz odgovora koji su dobili od strane operatera dalo se naslutiti kako će se tijekom ove, 2014., godine učiniti nekakvi koraci na poboljšanju veze, no to se ipak nije dogodilo.

OČEKUJUĆI RJEŠENJE

– Uputili smo nakon toga još jedan upit na adresu operatera, ali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor – govori nam predsjednik Mjesnog odbora Sitno Donje Joso Škrapić.
Za stanovnike ovih naselja problem je odavno detektiran i dobro poznat – valja zamijeniti zastarjelu dial-up vezu s optičkim kabelom kako bi se podignula brzina interneta i pomogućila G3 konekcija, što u konačnici i jest jedna od stavki u uvjetima prilagodbe Hrvatske pravilima Europske unije čija smo od lani članica.

– Nama je potpuno jasno kako se cijelo naše područje nalazi u kotlini i jedini način kojim bi se ovaj problem riješio je postavljanje optičkog kabela, nužnog za širokopojasni internet, za koji bi trebalo prokopati šest do sedam kilometara do najbliže stanice, ali nam situacija s internetom dodatno otežava život – govori nam jedan mještanin.

– Pogledati nekakav video isječak ili film na internetu spada u domenu znanstvene fantastike za koju treba gomila strpljenja i vremena, a čak i skidanje obične slike, za koje pri normalnim brzinama interneta ne treba više od par sekundi, kod nas ne ide baš jednostavno. Treba uzeti u obzir kako je ovom staromodnom vezom otežan rad ugostiteljskim, a posebno trgovačkim objektima na našem području, jer kada pukne veza zna se dogoditi da bez ikakve potrebe čekate u redu samo da bi dobili račun – kaže Škrapić.

Želeći se uvjeriti u kojoj se trenutno fazi nalazi problem stanovnika šibenskog zaleđa, hoće li se, i kada, u ovom dijelu Hrvatske osjetiti zadovoljstvo konzumacije širokopojasnog interneta, poslali smo upit na adresu šibenske gradske uprave.

Dobre vijesti donosi zamjenik šibenskog gradonačelnika i sudski vještak za telekomunikacije Danijel Mileta.

– Zbog problema Perkovčana sam prošle još godine privatnim kanalima apelirao i zamolio čelne ljude T-HT-a da se taj dugogodišni problem riješi. Reagirali su, projektna dokumentacija je pred dobivanjem građevinske dozvole i u planu je investicija za 2015. godinu. Planirano je povlačenje optičkog kabela od splitskih Bogdanovića do Perkovića, ukupne vrijednosti projekta oko 1,5 milijuna kuna, čime će se trajno riješiti ovaj problem – napominje Mileta.

MJEŠTANI SE BUNILI

Ipak, zamjenik gradonačelnika upozorava kako u ovom slučaju nipošto nije zakazao operater. Stvar se, navodi Mileta, već mogla poboljšati još prije deset godina uvođenjem radio-relejnih mikrovalnih linkova, no linkovi zahtijevaju posebne antene i trasa je prolazila preko dijela naselja, pa se imao psihološki efekt s kakvim se danas susreću mobilni operateri kada postavljaju svoje antene u naseljima. Zato se od toga, pojašnjava, na traženje dijela mještana odustalo.

– Isto tako je ta mikrovalna trasa na relaciji zgrada HT-a u Perkoviću – toranj HRT iznad Perovića – Vrpolje – Krtolin bila preduga i svaka dionica bi koštala oko 120.000 kuna. Pokušalo se i s optičkim kabelom u autocesti kojim sada gospodare Odašiljači i veze, no tu je zapelo u pravnim začkoljicama zbog međudionice od sedam metara, tako da su cijelo ovo vrijeme mještani Perkovića osuđeni na koaksijalni kabel i spori internet. Iz istoga razloga u Perkoviću nije radila ni 3G mobilna mreža – podsjeća Mileta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.