NAJPOZNATIJI BRKOVI ŽUPANIJE: Nediljko Dujić: ‘Brkovi, to sam ja!’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Najpoznatiji brkovi Šibensko – kninske županije svakako su brkovi skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića. On dokaz svoje muževnosti nije brijao, kako nam je rekao, od svoje osamnaeste godine otkako ih je pustio da rastu.

-To je neka mentalne vrijednosti.  Jedna vrsta ljubavi koju gajim prema njima,  a što je teško opisati riječima – priznao je Dujić, dodajući da podržava međunarodni pokret Movember koji za cilj ima podizanje svijesti o raku prostate kod muškaraca diljem svijeta.

SIJEDE SU ŠARMANTNE

Priča o Movemberu prvi put se spominje 1999. godine kada je grupa muškaraca iz australskog Adelaidea došla do ideje da pušta brkove u humanitarne svrhe kroz mjesec studeni. Oni su ujedno i autori tvorenice muvember (moustaches + November).  Okosnica njihove akcije bilo je prikupljanje financijskih sredstava prodajom majica s natpisom ‘Growing whiskers for whiskers’.

Tek pet godina kasnije, 2004., posve druga grupa australskih muževa organizira akciju u sklopu koje će kroz tih trideset dana u studenom puštati brkove i  bradu ne bi li podigli svijest o raku prostate i depresiji kod muškaraca. Kasnije je ta grupa nazvana Movember Foundation charity.

Tako su brkovi i brada, dotad ‘običan’ ukras muškarčeva lica, nekomu statusni simbol, nekom simbol moći ili seksipila postali zaštitni znak humanitarne akcije posvećene tom jačem spolu.

Dujić će nastaviti njegovati svoje brkove i kroz Muvember, ali i dalje kroz godine jer,  kaže nam, jedino što bi ga moglo natjerati da ih obrije su  zdravstveni razlozi, a sijedih dlaka se ne boji. One su, šarmantne, poručuje, a na pitanje privlače li njegovi brkovi nježniji spol, diplomatski odgovara da ne može reći da je nezadovoljan.

STAV, OSOBNOST ČOVJEKA

-Zahtjevno ih je održavati, redovito ih šišam, šamponiram svaku večer nakon što operem zube – priča nam skradinski dogradonačelnik o ukrasu muškarčevog lica koji je, prema istraživanjima, privlačan tek 10 posto žena, dok s druge strane, muškarac s brkovima zarađuje skoro pet posto više od svog kolege.

Bi li se kladio u brk?! Teško i nikako.

-Ovisi o čemu se radi. Prevelika je to vrijednost.  Bilo je dosta ponuda za moj brk, ali se nisam dao. Opstali su sve do danas. Nikad ih nisam brijao, a pustio sam ih u 18. godini. Brk to je Nediljko Dujić – poručuje, dodajući da je brk stav, osobnost čovjeka.

A stav, pozitivan stav je pridružiti se međunarodnom pokretu Muvember i pomoći u osvještavaju borbe protiv raka prostate, važnosti redovitih pregleda, rane dijagnoze…


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.