Na Ivana Klarina krenula četa kandidata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Franko Vidović na unutarstranačkim je izborima u šibenskom SDP-u napravio ono što su mnogi držali nemogućim – potpuno loš rezultat iz prvog izbornog kruga okrenuo je u svoju korist i trijumfirao u drugom krugu nad protukandidatom Željkom Vujinom sa trideset glasova razlike. Mnogi su, vođeni ‘pouzdanim izvorima i zdravom logikom’, spremali ražanj dok je zec još bio u šumi, pa čak i u medijima nekoliko dana prije drugog kruga izbora čestitali Vidovićevom protukandidatu Vujinu na pobjedi. Nisu, naivno, u obzir uzeli da je politika jedina igra na svijetu koja ne poznaje ni sredstvani granice. Jer, kako bi drugačije unutarstranački izbori u lokalnom SDP-u postali svešibenski problem, poput nogometa, najvažnija sporedna stvar u gradskom univerzumu? Toj političkoj sagi, međutim, još ćemo neko vrijeme svjedočiti. Izbori za predsjednika gradskog SDP-a samo su uvertira u unutarstranački sraz SDP-ovih akvizicija za mjesto predsjednika Županijske organizacije te stranke. A, kandidata je na početku bila čitava četa.

PODIJELJENA STRANKA

Čak devet SDP-ovaca iskazalo je interes za kandidaturu za predsjednika ŽO SDP-a – Anita Bara, Goran Horvatović, Ivan Klarin, Neven Krnić, Joško Lambaša, Nikola Lovrić, Davor Petković, Boško Poljak i Duško Živković. Svi oni do 28. listopada morali su priložiti 51 potpis potpore članova stranke kako bi opravdali svoju kandidaturu. No, do tog datuma samo su tri člana, Bara, Klarin i Živković, uspjela skupiti potpise i ostatiu utrci za predsjednika županijske organizacije. Tako je to, kažu izvori iz stranačkih krugova, i planirano otpočetka jer su sva druga imena, navodno, bila samo probni baloni u sukobu dviju SDP-ovih frakcija. Da je stranka podijeljena, jasno je, naime, još otkako su premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović te čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić svoj prigušeni sukob pretvorili u javni sraz kojim se mediji, osobito u ovo unutarstranačko izborno vrijeme, rado naslađuju. Medije nastranu, činjenica jest da je taj sukob unutar stranke iznjedrio dvije struje, Milanovićevu i Bernardićevu, gotovo u svakom hrvatskom stranačkom ogranku, pa tako i u našem, šibensko-kninskom. Jasno je to bilo već na izborima za predsjednika gradskog SDP-a, na kojima se s potporom vrha stranke pojavio Franko Vidović, te njemu nasuprot Željko Vujin koji nije imao potporu stranačkog vrha, ali jest određenih struja u SDP-u, ako je vjerovati stranačkim, izvorima, upravo onih oko Davora Bernardića. Milanovićeva lokalna struja imala je jasan plan – Vidović ide za predsjednika GO-a, a Ivan Klarin, čovjek od povjerenja premijera Milanovića, ide na čelo županijske organizacije. Bernardićeva struja, s druge strane, svjesna kako joj neće biti lako ući u okršaj sa šefom SDP-a, na svojoj je strani okupila baš sve nezadovoljnike, i ujedinila ih u jedinstvenom cilju – pobjedi na izborima. Vujin je pobjedu trebao odnijeti po tom jednostavnom receptu, tvrde stranački izvori, dok je plan za županiju bio nešto kompleksniji.

‘DESANT’ NA KLARINA

Na Ivana Klarina išlo je čak pet kandidata iz Bernardićevog tabora, tvrde naši izvori, sve s ciljem slabljenja njegovog utjecaja u stranci koji u posljednje vrijeme, što zbog pobjede na izborima, što zbog njegovog rejtinga na Iblerovom trgu, nesporno raste. Vidi se to i po imenima SDP-ovaca koji su iskazali interes za kandidaturu. Joško Lambaša prvi je suradnik Željka Vujina, a jasno je to bilo i iz činjenice što se upravo s njim pojavio na izborima za predsjednika šibenskog HNS-a, lobist za Vujina bio je i Goran Horvatović, a Lovrić, Petković, Poljak i Bara navodno su također bliski Bernardićevoj struji. Od spomenutih, kroz 20 dana, koliko je trajalo prikupljanje potpisa za kandidaturu, trebao se, navodno, isprofilirati član s najviše šanseza pobjedu 16. studenog, na izborima za predsjednika ŽO SDP-a. Spletom okolnosti ili objektivnom pozicijom u stranci, jedino je Anita Bara pokazala da može biti dostojan protivnik Klarinu, pa su svi ostali kandidati ostali tek probni baloni koji su se ispuhali i otvorili mjesto zaBaru. Sljedeća zadaća Bernardićevog tima, a pogotovo nakon Vidovićeve pobjede u Šibeniku, bit će jak politički ‘desant’ na Ivana Klarina. Iz svih smjerova i svim oružjem. A, koliko će u tome biti uspješni pokazat će glasovi 1.020 članova šibensko-kninskog SDP-a na izborima u studenom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: