MUKE PO PROIZVOĐAČIMA ULJA Zbog vremenskih neprilika s glavoboljom završili i županijski maslinari

Visoke temperature i izostanak zime loše utječu i na stabla masline te vinovu lozu. Iako štete još nema, ona bi mogla nastati ukoliko se krene s rezidbom koja je uobičajena u ovo vrijeme. Stručnjaci agronomije, naime, savjetuju – ne krećite s radovima kako led ne bi uništio pup.

KLIMATSKE PROMJENE

– Najbolje je sada što manje dirati vinovu lozu i stablo masline. U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo klimatskih promjena, pa bi valjalo ozbiljno razmisliti kako se to može odraziti na naše nasade. Osim toga, svaki vinogradar jedva čeka nakon zimskog ljenčarenja, početi s konkretnim radovima u vinogradu, ali savjet struke je da se čeka. Kod babića rezidbu radimo na dva pupa, kad bi se to u ovakvim vremenskim uvjetima napravilo, uslijed naglog zahlađenja imali bi veliku štetu – kazao je Ante Gracin, predsjednik Udruge vinogradara i maslinara Primoštena. Tvrdi da je poseban problem velika vlaga zbog kojeg su maslinike napale gljivice zvane ‘paunovo oko’. Ono pogađa list masline s donje strane i ako se ne liječi, stabla ostaju bez krošnje i ploda.

ŠTETA SE TEK ZBRAJA

– Nažalost, sa svih strana stižu obavijesti o ovoj bolesti. Koliko je maslinika oboljelo teško je reći, ali bitno je da svi vlasnici maslinika obiđu svoje nasade te da ih tretiraju nekim sredstvom na bazi bakra. Ovo trebaju napraviti i svi oni koji su nakon berbe već obavili prskanje, neka to učine ponovo – savjetuje Gracin. Podsjetimo, srednja Dalmacija je riznica maslina, dok Šibensko-kninska županija ima čak 760.000 stabala maslina. Upravo je taj podatak razlog za dodatan oprez kada je riječ o njezi ove vrijedne mediteranske biljke po kojoj je Dalmacija i prepoznatljiva.

Što je u stvari paunovo oko?

Gljivična bolest paunovo oko razvija se na svim zelenim organima masline. Simptomi se mogu primijetiti na listovima, peteljčicama listova i plodova, te na plodovima. Najčešći simptomi su okrugle pjege na lišću čija veličina može varirati od 2 do 10 milimetara u promjeru i boji od smeđe do žute i zelene poslagane u koncentričnim krugovima. Posljedice bolesti paunovog oka je opadanje lišća, ponajprije na granama donjeg dijela krošnje, koje mogu izgubiti kompletnu lisnu masu. U proljeće se slabije diferenciraju cvjetni pupovi sa smanjenim urodom u sljedećoj godini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.