MALA ŠKOLA INVESTIRANJA by Ivan: Welcome to Wall Street

ivan petković

‘…Tržište je poput njihalice koja se stalno ljulja između neodrživog optimizma (zbog čega su cijene previsoke) i neopravdanog pesimizma (zbog čeka su cijene preniske). Inteligentni investitor je realist koji prodaje optimistima i kupuje od pesimista…’ – citat je iz knjige ‘Inteligentni investitor’ Benjamina Grahama. Meni osobno najdraži prigodni citat dolazi od Warrena Buffetta, jednog od pet najbogatijih ljudi današnjice, koji je svoje bogatstvo stekao na burzi, a koji glasi: ‘…uvijek ulažite u kompanije čije je poslovanje toliko jednostavno da ih i budala može voditi, jer je vrlo vjerojatno da će se to i dogoditi…’ Vjerujem da ovaj citat ne treba dodatno pojašnjenje, jer smo nažalost svakodnevno svjedoci upravo ove pojave, koja je na našim prostorima poprimila razmjere epidemije.

Mala školica investiranja – dionica je najjednostavnije rečeno, udio u vlasništvu neke kompanije, koje osim vlasničkih prava i mogućnosti porasta vrijednosti, nude i udio u dobiti kompanije, koja se naziva dividenda. E sad, na porast ili pad vrijednosti kompanije utječe niz faktora, ali kao najvažniji bi istaknuo, odnos ponude i potražnje, odnosno kao i na pazaru, što je pritisak od strane kupnje veći, to cijena više raste, nažalost vrijedi i obratno.

Kad sam spomenuo pritisak na kupnju ili prodaju detektirali smo glavni problem na Zagrebačkoj burzi (ZSE), odnosno nelikvidnost, iliti nedostatak prometa. Kako to nije problem zbog kojeg bi trebao ispaštati (jer su krivci nesposobni političari, a možda su i sposobni, jer su vrlo uspješno ubili svaku proizvodnju na ovim prostorima, po čijem nalogu i o motivima sljedeći put…) investitor bez obzira iz koje države dolazi, pogotovo u ovo moderno informatičko doba. Dakle, postoji rješenje, naime, pristupom Europskoj uniji građanima Hrvatske je omogućeno da na legalan način, preko ovlaštenog brokera kupuju dionice na svim svjetskim tržištima, dakle ako želite kupiti npr. dionicu Apple-a, Googla ili npr. Facebooka na burzi u New Yorku (NYSE), transakcija je vrlo jednostavna. Naveo sam neke od poznatijih kompanija, ovo naravno nije poziv na kupnju ili prodaju ove tri kompanije. Za usporedbu, između ZSE i NYSE, naveo bi podatak da promet samo jedne od većih kompanijama u prvih 10-tak minuta prosječnog dana na NYSE premašuju promet cjelokupne Zagrebačke burze sa svim izlistanim dionicama na burzi u zadnjih 10 godina.

Korisni link: www.google.com/finance (samo ukucati ticker ili naziv kompanije u tražilicu i tu se može pratiti sve, od grafikona kretanja vrijednosti dionica, financijskih izvještaja i prognoza, do svih ostalih vijesti vezanih za ciljanu kompaniju.

PIŠE:  Ivan Petković član Uprave OmiCron doo ovlaštenog Vezanog zastupnika za kupoprodaju vrijednosnih papira


Omicron d.o.o. | V. Škorpika 6, 22000 Šibenik, Croatia
T:  +385 22 200 391 | M: +385 99 317 76 27
E:   broker@omicron.hr

W: www.omicron.hr

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.