Macan: Samo je jedno gore od toga da se o vama priča, a to je da se ne govori ništa

Pelene i političari moraju se mijenjati, često iz istog razloga. Ovom zgodnom dosjetkom hrvatski stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan započeo je svoje predavanje na temu odnosa s javnošću u lokalnim samoupravama, s naglaskom na lokalnu predizbornu kampanju, koje je večeras održao u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Govoreći o greškama koje političari najčešće rade u svojim predizbornim kampanjama Macan je podcrtao suviše stručno izražavanje, prekasnu reakciju i govor u prazno. Sve političke kampanje u svijetu imaju četiri glavna pravila koja su svugdje ista, kazao je Macan, nabrojivši isticanje argumentirane potrebe za promjenama, potom važnost javnog debatiranja, i na koncu isticanje skrbi o zdravstvu i razvoj ekonomske politike.

– U kampanjama nema puno rasipanja i nema puno poruka, najviše pet. Njih treba stalno ponavljati i po tome ‘voziti’ – kazao je Macan.

Govoreći o moći medija, Macan je ponovio poznatu uzrečicu Oscara Wildea – ‘Samo jedno je gore od toga da se o vama priča, a to je da se o vama ne govori ništa’. Sredstva kojima se mogu proturiti informacije već postoje, samo ih treba dobro iskoristiti, kazao je ovaj poznati stručnjak za odnose s javnošću. Nekad su se informacije prenosile na ‘babinjacima’, a danas Facebook i ostali alati omogućuju njihov brz protok.

– Facebook u Hrvatskoj koristi 1,5 milijuna ljudi, i preko ove zajednice vijest u sekundi dođe do tisuća građana. Zato danas treba reagirati brzo i koristiti kanale modernog vremena – ustvrdio je Macan.

Zbog brzine života, nastavio je, danas se ne može birati hoće li se koristiti odnose s javnošću, već samo u kojoj će se to mjeri činiti. Političare, stoga, danas netko mora uputiti na brze reakcije koje često mogu spasiti stvar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.