Više

  LOKALNI ČELNICI: Baukov zakon nas sve degradira

   

  Prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te nacrt novog Zakona o lokalnim izborima, koje je izradilo Ministarstvo uprave, usvojen je na posljednjoj sjednici Vlade RH te je upućen u saborsku proceduru. Ovim novim zakonskim okvirima (ako ih usvoji Hrvatski sabor), regulirat će se načini izbora i funkcioniranja lokalne vlasti od izbora koji će se održati u svibnju iduće godine. Među inim, najveća novost je da u slučaju nedonošenja proračuna, slijedi raspisivanje istovremenih izvanrednih izbora i za predstavnička tijela i za župane, gradonačelnike i načelnike općine. Za podsjetnik je da su se dosadašnjim zakonom u ovakvim slučajevima raspisivali samo prijevremeni izbori za gradska i općina vijeća te županijske skupštine, dok su pri tome župani, načelnici i gradonačelnici bili nedodirljivi i za njihove prijevremene izbore moglo se odlučivati samo referendumom birača. Novim zakonom tako bi se moglo dogoditi da svake godine imamo izbore za čelnike izvršne vlasti jedinica lokalne i područne samouprave. A što o ovakvim zakonskim promjenama, pak, misle aktualni čelnici jedinica lokalne samouprave i stranački dužnosnici s područja Šibensko-kninske županije?

  PAUKU ZAKON NIJE ‘LEGAO’

  – Svi mi koji obnašamo čelne funkcije, možda o ovakvim temama imamo subjektivan pristup. Osobno smatram da se ovim promjenama bagateliziraju funkcije izvršne vlasti, na koje se dolazi preko neposrednih izbora. Županu ili gradonačelniku građani daju mandat na izborima, zaokruživanjem konkretnog imena. Koliko god lokalni čelnici imali kvalitetan program i proračun, novim zakonom omogućava se da zbog političkih i politikantskih razloga ne budu usvojeni od predstavničkog tijela. Vidite, politički odnosi su svugdje takvi da će u malo kojem predstavničkom tijelu ubuduće neka politička opcija imati apsolutnu većinu. I onda će se događati da iz nekakvog inata proračun ne prođe te se bezrazložno i nepotrebno isprovociraju prijevremeni izbori. No, vidjet ćemo što će ove izmjene u praksi donijeti, ali one mi nikako nisu legle – kazao je župan Goran Pauk.

  Predsjednica Županijskog odbora SDP-a Anita Bara, pak, pozdravlja novi zakon.

  – Prema dosadašnjem zakonu župani, gradonačelnici i načelnici bili su u puno povoljnijem položaju u odnosu na predstavnička tijela. Komplicirana procedura smjene izvršne vlasti župane, gradonačelnike i načelnike učinila je gotovo nesmjenjivim. Predložene zakonske izmjene potaknut će političare različitih opcija na veću suradnju. Bahatost i netolerancija koštaju porezne obveznike, uzrokuju krizu vlasti i stvaraju odbojnost i nepovjerenje javnosti i birača. Sad će jednom godišnje župani, gradonačelnici i načelnici polagati račune za svoj rad pred svojim vijećnicima i skupštinarima prilikom predlaganja proračuna. A, poticanje suradnje između predstavničkih tijela i izvršne vlasti jača demokraciju koja počiva na uvažavanju različitosti, suradnji i toleranciji – kaže Anita Bara.

  GRADONAČELNIK ŠIBENIKA ‘PROTIV’

  Za skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića to nije dobar zakon i, po njemu, on krije potencijalnu opasnost za demokraciju, pogotovo u manjim sredinama gdje je i dosad demokracija bila na nižem stupnju

  – Moj stav je da čelnicima izvršne vlasti treba ograničiti moć. Međutim, ove nove zakonske promjene samo će stvoriti anarhiju. U onim gradovima gdje politička opcija iz koje dolazi gradonačelnik ne bude imala većinu u gradskom vijeću, proračun neće prolaziti jer će se protiv njega glasovati bez posebnog razloga i iz puke obijesti. To može dovesti da u jednom mandatu imamo i nekoliko puta prijevremene izbore. A ne treba posebno naglašavati kako će to biti veliki financijski udari na ionako siromašne proračune. Pa, treba samo pogledati Grad Šibenik i omjer snaga i prepucavanja u gradskom vijeću. Da je ovaj zakon dosad bio u primjeni, Šibenčani bi već u proteklom mandatu četiri puta izlazili na izbore – veli Nediljko Dujić.

  Ni za gradonačelnika Šibenika dr. Antu Županovića, predloženi nacrt prijedloga zakona nije dobro rješenje.

  – Novi zakon o lokalnim izborima nije dobar u onom dijelu koji donosi prijevremene izbore za čelne ljude izvršne vlasti neusvajanjem proračuna od predstavničkog tijela. No, kako ovom zakonu predstoji tek prvo čitanje u saborskim klupama, nadam se da će u tom dijelu doći do korekcija. Poznato je da gradonačelnike i načelnike biraju građani na neposredan način, stoga je i logično da ih jedino građani mogu i smjenjivati, a nikako da to bude predstavničko tijelo. Ovim zakonom teoretski bi mogli imati prijevremene izbore svake godine, što je posve neprihvatljivo. Ponavljam, takve zakonske promjene nisu dobre i vjerujem da u konačnici neće biti usvojene u Saboru – rekao je dr. Ante Županović.

  JOSIPA RIMAC: POLITIČKA TRGOVINA

  Gradonačelnica Knina Josipa Rimac ističe kako je HDZ-ov Odbor za lokalnu upravu, na čijem je ona čelu, već uputio brojne primjedbe na predložene izmjene Zakona o lokalnim izborima.

  – Više je neprihvatljivih rješenja tog novog nacrta zakona. Očekujemo da se naše primjedbe uvaže kroz prvo i drugo čitanje u Saboru do konačnog njegova donošenja. Naravno da je potpuno neprihvatljiv i taj segment o prijevremenim izborima za župane, gradonačelnike i načelnike. Pa, svi oni nakon izbora potpisuju izjavu o fiskalnoj odgovornosti predloženog proračuna i neprihvatljivo je da ih mogu smjenjivati vijećnici koji ne potpisuju takvu izjavu. Ako bi ovakve zakonske promjene bile usvojene, to bi dovelo do još većih političkih trgovina, jer bi se pri izradi proračuna išlo na pogodovanje određenim političkim skupinama, samo da proračun bude usvoje, a što bi se negativno odrazilo i na kvalitetu predloženog proračuna – kazala je Josipa Rimac.

    Petrina: Još jedna glupost Ministarstva

  – Ove zakonske izmjene koje se predlažu najobičnija je glupost. Još jedna u nizu gluposti koje dolazi iz Ministarsva uprave i od ministra Arsena Bauka. Nije ni čudo što nam država propada, kada se takve umobolne odluke donose. Ako je gradonačelnik ili načelnik neke općine po zakonu ta osoba koja predlaže proračun, a jest, onda ona za njega i odgovora. A mi ćemo sada imati situaciju da neka stranka koja ima većinu u predstavničkom tijelu namjerno ne usvoji predloženi proračun, samo da bi srušila postojećeg gradonačelnika ili općinskog načelnika – prokomentirao je novi zakon na svoj prepoznatljivi i osebujan način, Stipe Petrina, nestranački načelnik općine Primošten.

   I župani će moći biti saborski zastupnici!

  Premda su svojevremeno upravo iz Kukuriku koalicije dolazile najžešće kritike postojećeg Zakona kojim je gradonačelnicima i općinskim načelnicima bilo omogućeno da budu birani u Hrvatski sabor, te je najavljivano kako će se izmjenama zakona takva mogućnost ukinuti, to se ipak nije dogodilo. Naime, prema prijedlogu novog Zakonu o lokalnim izborima ministra uprave Arsena Bauka, gradonačelnici i općinski načelnici, kao i njihovi zamjenici, mogu i nadalje biti birani za saborskog zastupnika. Štoviše, ovim novim prijedlogom zakona župani i dožupani također mogu biti saborski zastupnici, a što dosadašnjim zakonom nije bilo moguće.

  – Ovim novim zakonom očito se pokušava ispraviti nepravda prema županima koji nisu mogli biti saborski zastupnici, za razliku od čelnika gradova i općina. No, smatram da je to pogrešan način ispravljanja nepravde. I dalje sam veliki zagovornik teze kako se istovremeno ne može sjediti na dvije stolice, odnosno da se ne može na kvalitetan način obnašati istovremeno ovakve dvije važne dužnosti. Stoga je, po meni, bolje rješenje bilo da se gradonačelnicima i načelnicima novim zakonom ukinulo pravo na saborski mandat – rekao je župan Goran Pauk.

  Za podsjetnik je da je župan Goran Pauk zbog nespojivosti dviju funkcija prema dosadašnjem zakonu, ‘zamrznuo’ svoj mandat saborskog zastupnika izboren na prošlim parlamentarnim izborima, te taj mandat trenutno ‘konzumira’ vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Solaris namučio aktulanog prvaka Hrvatske i finalistu PRL-a,...

  Vaterpolisti Solarisa u trećoj su utakmici Premier regionalne lige upisali treći poraz, prvi u domaćem bazenu. Favorizirani splitski Jadran slavio je sa 16:10, uz...

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za...

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...

  FOTO Procesijom i svečanom misom obilježen blagdan svetog...

  Dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika Krešimirovog grada obilježen je u petak velikom procesijom od Katedrale, Kalelargom do Poljane i obale...

  NAJNOVIJE

  Solaris namučio aktulanog prvaka Hrvatske i finalistu PRL-a, Jadran prelomio utakmicu u zadnjoj četvrtini

  Vaterpolisti Solarisa u trećoj su utakmici Premier regionalne lige upisali treći poraz, prvi u domaćem bazenu. Favorizirani splitski Jadran slavio je sa 16:10, uz...

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za održivu Europu’

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...

  FOTO Procesijom i svečanom misom obilježen blagdan svetog Mihovila i Dan grada Šibenika

  Dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika Krešimirovog grada obilježen je u petak velikom procesijom od Katedrale, Kalelargom do Poljane i obale...