Više

  Koalicija zaboravila na većinu predizbornih obećanja

   

  Na pitanje koju bi ocjenu dao gradskoj upravi, dogradonačelnik Petar Baranović odgovorio je između dobar i vrlo dobar. Kazao je kako bi danas, tri i pol godine nakon preuzimanja odgovornosti za Grad Šibenik, promijenio neke stvari, prije svega bi reducirao obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji jer je danas jasno da neka od njih, poput revitalizacije gradske jezgre, nije moguće provesti bez iznimnog angažmana. Drugi čovjek Šibenika Šibenskom je tjedniku povjerio i kako bi sasvim sigurno promijenio način na koji se gradska uprava prezentirala prema javnosti, misleći pri tom na učestaliji i prisniji kontakt s medijima koji bi, kada bi se dogradonačelniku Baranoviću dala nova šansa, bili ažurnije obavještavani o onome što je učinjeno od javnog interesa za građane. Upravo time smo se odlučili pozabaviti kako bismo, prije no što se politička kampanja za predstojeće lokalne izbore zahukta, a politički grijesi počnu skrivati pred pažljivo formuliranim i za prigodu izbora pripremljenim najavama (budući da se uspjehe nipošto neće skrivati već veličati) dobili dojam o tome što je od onoga što je obećala realizirala vladajuća koalicija SDP-HNS s nezavisnim gradonačelnikom Antom Županovićem na čelu.

  OPTIMISTIČAN SLOGAN

  Optimističan slogan ‘Šibeniče mo’š ti bolje’ s kojim je nezavisni Županović sa svoja dva pobočnika krenuo u kampanju 2009. godine bio je tek zajednički nazivnik nekolicine programa koji su imali revitalizirati čitav grad. Gradivo je bilo opsežno, a obećanja velika – oživjet će se stara gradska jezgra, pronaći lokacija i financije za novu bolnicu, uredit će se poljana, izgraditi zaobilaznica od Brodarice do Njivica, izgraditi gradska plaža, vodovod do borajskih kućanstava, parking na mjestu Vatrogasnog doma, a dom u vojarni Bribirskih knezova, okončati projekt iNavis… A, to je samo dio predizbornih obećanja koalicije na vlasti koja se mogu čuti na video klipovima koji su postavljani na blogu šibenskog SDP-a. Detaljan program ostao nam je nedostupan jer ga više nema na službenim stranicama šibenskog ogranka socijaldemokrata(?!).
  Bilo kako bilo, tri i pol godine kasnije malo je od svega što je obećano dočekalo realizaciju. Plaža Banj realizirana je samo u svojoj prvoj fazi, vodovod je stigao do Boraje, ali voda još uvijek nije u kućanstvima, projekt iNavisa je doveden do kraja, nastavljeni su radovi na uređenju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac, izgrađen kolektor na Pekovcu, ali nisu niti započeti projekt poljane, revitalizacije jezgre, nove bolnice, zaobilaznice… Taj adagio tempo kojim su čelnici Šibenika krenuli u mandat koji je imao oživjeti Šibenik adrenalinskim efektom odnedavno je i na udaru kritika svih stranaka koje su zastupljene u Gradskom vijeću. Donedavno, koalicija je imala podršku u HSP-u te Šibenskom građanskom forumu. S njima su na početku mandata komunicirali sasvim lijepo. Razdijelili su međusobno direktorske funkcije, te mjesta u Nadzornim, Upravnim i inim odborima i tijelima. A, onda je odjednom krenuo udar. Od blagonaklonih tihih partnera, HSP i Građanski forum postali su najveći kritičari gradske vlasti. A, koalicija SDP-HNS ostala je sama, bez političkih pobočnika. Leži li razlog tome u činjenici što se više na kraju mandata nema čime trgovati ili, što je manje vjerojatno, u pukom izostanku povjerenja na relaciji vladajući – ostali, nije poznato, ali ni suviše bitno. Prvi šibenski pravaš i predsjednik Gradskog vijeća danas će koaliciju na vlasti nazvati ‘promjenom nagore jer su izostali efekti koje su u HSP-u očekivali, poput otvaranja vlasti prema javnosti i investitorima’. Jezikovu juhu i to s popriličnom dozom papra koalicija je dobila prije nekoliko mjeseci od Forumaša i to zbog projekta plaže Banj. ŠGF, dotadašnji partner i pouzdanik gradske vlasti poentirao je kako je jedini projekt koji e gradska vlast osmislila i donekle dovela do djelomične realizacije opasan za Šibenčane. Ipak, Vladimir Kužina, predsjednik ŠGF-a danas smatra da je prerano za ocjenjivanje mandata vladajućih.

  – Postoji vrijeme za rat, postoji vrijeme za mir. Trenutno je vrijeme odmora. Izbori su tek za šest mjeseci i još se puno toga može promijeniti dotad. Stoga ne bih niti načelno govorio o uspjesima ili neuspesima vlasti – smatra Kužina. Upitan da li se ne želi izjašnjavati zbog političke kalkulacije, odnosno potencijalne suradnje s aktualnom koalicijom, predsjednik ŠGF-a demantirao je tu mogućnost, ističući kako ‘ŠGF ne kalkulira, već će na izbore izaći s konkretnim programom, kojeg će procijeniti građani’.

  Mirko Radak, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u Šibeniku, smatra kako je gradska koalicija dobro obavila svoj posao.

  – S obzirom na financijsku krizu i stanje u blagajni koju je gradska koalicija SDP-HNS zatekla pri dolasku na vlast, u početku su bili izričito posvećeni konsolidiranju financija, te su u međuvremenu izrađivali projekte. No, zadnjih godinu i pol dana realizirali su niz mjera pomoći starima i nemoćnima, mi smatramo da su to obavili u skladu s mogućnostima – zaključio je Radak.
  Dakako da su najkritičniji oponenti koalicije iz HDZ-a. Ante Kulušić, predsjednik županijskog HDZ-a koaliciju će ocijeniti s nedovoljnom ocjenom.

  MAJSTORI DEMAGOGIJE

  – Nažalost, ova je vlast mandat odradila ispod svih očekivanja. Oni su majstori demagogije koji su tijekom ove tri i pol godine više potrošili na PR agencije, nego na razvoj grada – sažeo je Kulušić.
  No, napose svi politički komentari, najveću je pljusku u završnici mandata i na samo početku predizborne kampanje koaliciji na vlasti dao netko iz, uvjetno rečeno, njihovih redova. Makar iz njihova ureda. Ana Gojanović Rakić podnijela je u ponedjeljak šibenskom gradonačelniku Anti Županoviću ostavku na mjesto pročelnice Ureda gradonačelnika Šibenika. Kako je medijima pojasnila u kratkom priopćenju, ‘u posljednje je vrijeme došlo do određenih grešaka i nespretnosti u radu Ureda gradonačelnika kojeg vodi i za čiji rad je odgovorna, a tiču se vrlo osjetljivog dijela posla’, pa je jedino odgovorno bilo povući se s tog mjesta. Iako to pročelnica nije kazala, iz kratkog je priopćenja jasno da Gojanović Rakić s gradskim čelnicima, koalicijskom kukuriku trojkom, više nije na istoj valnoj duljini. Neslužbene informacije većina je lokalnih i nacionalnih medija već prenijela – raskol je nastao kada su čelnici Šibenika angažirali volonterku Zrinku Škugor koja je bez znanja pročelnice, ali s potpisom Ureda za kojeg pročelnica odgovara, medijima krenula slati službene dopise iz gradske uprave, autorizirajući ih jedino kod PR agencije Publico Igora Šišare. Mada nije suviše važno za priču, treba ovdje spomenuti, budući da se to rijetko gdje u svijetu viđa, da Šišara usluge PR-a Gradu Šibeniku nudi – besplatno. Kada je tekstove iz gradske uprave medijima počeo slati informatički referent iz Ureda gradonačelnika Ivan Bašić, tada je postalo jasno da će doći ‘do određenih grešaka i nespretnosti u radu Ureda gradonačelnika’.

  Uređenje šibenske Poljane – NERIJEŠENO

  Iako je dogradonačelnik najavio njegovu realizaciju do ljeta 2013., još uvijek nisu gotovi niti glavni i izvedbeni projekt, kamoli dozvole.

  Novi GUP – NERIJEŠENO

  Aktualna vlast najavila ga je odmah nakon preuzimanja odgovornosti za Šibenik, no još uvijek GUP nije izišao iz Odjela za prostorno planiranje. Navodno se čekaju suglasnosti ministarstava.

  Parkiralište u Vatrogasnom domu – NERIJEŠENO

  Na toj lokaciji još uvijek djeluje JVP Šibenik, tako da nije izvjesno da bi se u skorijem periodu moglo očekivati strojeve na uređenju najavljenog parkinga.

  Revitalizacija šibenske gradske jezgre – NERIJEŠENO

  Jezgra je u istom stanju kao i što je bila prije tri i pol godine. Osim geodetskih mjerenja koja su navodno izrađena, ništa drugo nije učinjeno.

  Obnova povijesne baštine Šibenika – NERIJEŠENO
  Tijekom protekle tri i pol godine nije obnovljen nijedan ključni objekt koji bi spadao u ovu kategoriju. Sv. Mihovil je tek na natječaju, a o drugom se nije ni pričalo.

  Povezivanje lokalnih cesta sa D-8 – NERIJEŠENO

  Nijedna lokalna cesta nije povezana sa D-8. Štoviše, tijekom protekle tri i pol godine jako se malo ulagalo u cestogradnju

  Izgradnja zaobilaznice od Brodarice do Njivica – NERIJEŠENO

  Najava je ostala samo urbani mit koji nije doživio niti svoje papirnato rješenje.

  Skidanje hipoteke s TEF-a – NERIJEŠENO

  Dogradonačelnik Vidović kazao je kako je Studija o rješavanju pitanja TEF-a dobila zeleno svjetlo od ministarstva financija, ali hipoteka još uvijek nije i formalno skinuta. No, zeleno svjetlo imale su sve šibenske vlasti…

  iNavis – REALIZIRANO

  Sredstva i lokacija za gradnju nove šibenske bolnice – NERIJEŠENO

  Gradski čelnici ne da nisu ispunili ovo obećanje, već su odbili glasati za financijsku pomoć za izradu idejnog rješenja nove bolnice Šibenik, bez kojega je nemoguće ići u projekt izgradnje nove zgrade.

  Novi hoteli na području Šibenika – DJELOMIČNO REALIZIRANO

  Istina je da je formalno započela gradnja novog hotelskog kompleksa na Kulinama u Mandalini koji je od šibenskog NCP-a preuzela turska Dogus grupa.

  Projekt uređenja sportske luke u Pekovcu – NERIJEŠENO

  Projekt se naveliko spominjao početkom mandata aktualne koalicije, no dosad nije napravljeno ništa konkretno.

  Vodvod Boraja – DJELOMIČNO REALIZIRANO

  Glavni vod je stigao do naselja, no sekundarna mreža do kućanstava nije razvučena. Projekt je upravo u tijeku.

  Kolektor na čitavom gradskom području – DJELOMIČNO REALIZIRANO

  Završeni su radovi na kolektoru Pekovac na koji su se priključila kućanstva s Meteriza i dio Crnice i Njivica, no projekt za južni dio grada još uvijek se čeka.

  Sveučilište u Šibeniku – DJELOMIČNO REALIZIRANO

  Još nema naznaka početka rada Studija energetike i zaštite okoliša Sveučilišta u Zagrebu, sa sjedištem u Šibeniku. Nakon dugogdišnjih previranja između županijskih i gradskih vlasti, ostaje tek najava iz srpnja o početku studija 2013./2014, o kojem je izvijestila  Tamara Dagen, glasnogovornica Sveučilišta u Zagrebu.

  Rodiljne naknade – REALIZIRANO

  Osigurana je pomoć mladim obiteljima izdvajanjem jednokratnih pomoći za prvo i drugorođeno dijete (1200 odnosno 1400 kuna) te 3000 godišnje obiteljima za trećerođeno dijete do njegove sedme godine.

  Stipendije – REALIZIRANO

  Stipendiraju se polaznici studija za zanimanja koja su deficitarna s 2000 kuna i osiguranim radnim mjestom, ali uz uvjet povratka u Šibenik, barem na pet godina poslije završetka studija.
  Stipendiraju se srednjoškolci koji izaberu obrazovanje za zanimanja koja gospodarstvo označi kao deficitarna do iznosa od 400 kn mjesečno.

  Dom za starije-NEREALIZIRANO

  Nije osiguran prostor niti je izrađena planska dokumentacija za gradnju novog doma za starije.

  Plaža Banj – DJELOMIČNO REALIZIRANO

  Jedina gradska plaža odrađena je u prvoj fazi, a završetak radova očekuje se dogodine.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  HNS odbio žalbu Zagore, na Borovištu ne odustaju:...

  Hrvatski nogometni savez nije uvažio žalbu NK Zagore vezano za uskraćivanje licence za 2.NL. Tako će umjesto Unešičana, koji su titulu prvaka osvojili na...

  Nikola Vujević i Ivano Jurić juniorski prvaci Hrvatske...

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV od subote ima dva državna juniorska prvaka te jednog viceprvaka u fullcontactu. Na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu za seniore...

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države...

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  NAJNOVIJE

  HNS odbio žalbu Zagore, na Borovištu ne odustaju: ‘Izgubili smo bitku, ali rat za istinu i pravdu se nastavlja’

  Hrvatski nogometni savez nije uvažio žalbu NK Zagore vezano za uskraćivanje licence za 2.NL. Tako će umjesto Unešičana, koji su titulu prvaka osvojili na...

  Nikola Vujević i Ivano Jurić juniorski prvaci Hrvatske u fullcontactu, Lukas Bačelić viceprvak

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV od subote ima dva državna juniorska prvaka te jednog viceprvaka u fullcontactu. Na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu za seniore...

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države u gimnastici!

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...