JK Val iznajmio SDP-u kombi za izbornu promidžbu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pred drugi izborni krug krenula je opet politička promidžba. Najuočljiviji su kombiji koji sa slikama kandidata za gradonačelnika Šibenika voze gradom i puštaju glasno njihove govore ili izborne pjesme. Sve bi to bilo samo dio izbornog folklora da se u ovome svemu nije potkrala jedna nelogičnost.

Koalicija SDP-HNS-HSLS te kandidat za gradonačelnika Ante Županović za svoju izbornu promidžbu ulicama Šibenika koriste kombi Jedriličarskog kluba Val. Budući da je riječ o sportskom klubu koji je na proračunu grada Šibenika, koji k tome nema niti registriranu djelatnost iznajmljivanja vozila, ovakav je angažman u političkoj kampanji šibenskih Valovaca – neprimjeren.

Iz Uprave kluba ne kriju da su iznajmili kombi vladajućoj koaliciji, no pravdaju se ekstra zaradom. Tvrde da su politički potpuno neopredijeljeni, te da okupljaju ljude različitog svjetonazora.

– Iznajmili smo kombi koaliciji SDP-HNS-HSLS, kao što bismo iznajmili bilo kojoj drugoj stranki. Poznato vam je koliko je teško u današnje vrijeme doći do sredstava za financiranje sportskih klubova. Ulažemo veliki trud u pronalaženje svakog načina da osiguramo normalno funkcioniranje kluba. U toj svakodnevnoj teškoj i frustrirajućoj zadaći, svaka kuna je spasonosna – kazao je Marin Paić, predsjednik JK Val. Paić ne krije niti da klub nema registriranu djelatnost za najam automobila. Ipak, kaže kako bi isto učinili i da je bilo koja druga politička stranka u gradu to zatražila i to pod istim uvjetima.

DVOSTRUKA PRAVILA

No, za sve pravila nisu ista. Neke udruge, da bi preživjele, moraju potpisati da neće sudjelovati ni u kakvim izbornim aktivnostima. Tako je, makar naznačilo Ministarstvo socijalne politike i mladih u svom pozivu za prijavu prijedloga projekata iz područja socijalne skrbi za financijsku potporu udrugama osoba s invaliditetom. U pozivu koji je Ministarstvo, zanimljivo, izbacilo pred drugi krug lokalnih izbora, dodana je stavka koja se nikad ranije nije nalazila u pozivima, a u kojoj se kao uvjet ostvarivanja prava na financijsku pomoć udruga navodi:

– Udruga kojoj se odobri provedba projekta ugovorom će se obvezati da neće sudjelovati u izbornoj ili drugoj promidžbi političke stranke, koalicije ili kandidata, da neće davati izravnu potporu političkoj stranci, koaliciji ili kandidatu (…).

Ova stavka naljutila je korisnike sredstava iz poziva ministarstva, predstavnike udruga koje okupljaju invalide u čitavoj Hrvatskoj, pa i na šibensko-kninskom području. Bojeći se za egzistenciju svojih udruga, zbog najnovijeg pravila ministarstva odbili su istupiti javno. No, kazali su nam kako drže da se na ovaj način krše njihova osnovna ljudska prava. Pravilo tumače kao zabranu političkog izjašnjavanja ne samo udruga, već i njihovih predstavnika, a navode, to pravo svim je građanima zajamčeno.

Pri tom podsjećaju na primjer hrvatskoj premijera Zorana Milanovića koji je u svojstvu premijera, a ne predsjednika SDP-a stigao u Šibenik i dao otvorenu podršku Anti Županoviću, gradonačelniku i kandidatu koalicije SDP-HNS-HSLS za novi mandat, govoreći kako bi mu on, da glasa u Šibeniku, dao svoj glas. Predstavnici udruga invalida podsjećaju i na nedavni pohod ministara u Split koji su stigli u službenim automobilima kako bi dali podršku svojim kandidatima.

Osim toga, u čitavoj priči smeta ih i odluka mjerodavnih u ministarstvu da se ne uvode ista pravila za sve udruge. Neke udruge, napominju, poput Centra za socijalnu inkluziju, s ministarstvom imaju sklopljene ugovore o partnerstvu, te njih novo pravilo ni na koji način ne dotiče. To se, uostalom, moglo vidjeti i iz kandidature SDP-ovke Marije Alfirev za gradonačelnicu Vodica u vrijeme dok je bila predsjednica šibenskog Centra za inkluziju. Predstavnici udruga invalida ne misle da je rad udruga potrebno vezivati uz politiku, ali drže kako to pravilo mora biti jednako za sve i ono ne smije određivati privatno djelovanje predstavnika udruga koji bi, zaključuju, trebali imati pravo na opredjeljenje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.