IŠ MAGAZIN PREDSTAVLJA: Lucija Jurković-Periša – olimpijski snovi u crničkom bazenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na bazen u Crnici doveo ju je dida Jakov. Nju i dvije njezine rodice. Bila je u drugom razredu osnovne škole. Sedam godina kasnije, Lucija Jurković-Periša još uvijek ne izlazi iz klorom zasićene vode i muku muči s arhiviranjem svojih medalja po stanu – ima ih gotovo 300 (legenda kaže da se s natjecanja nikad nije vratila bez barem jedne). ‘Sve su bitne’, reći će Lucija, ‘ali najbitnija je ona zadnja’. Mislila je pritom na osvojeno 3. mjesto u seniorskoj konkurenciji na Zimskom državnom prvenstvu u Splitu u disciplini 100 metara slobodno. Ovdje bi trebalo naglasiti da je 15-godišnja Lucija još uvijek juniorka.

0:58:37

Aktualni državni rekord u kategoriji mlađih juniora na 100 metara slobodno u 25-metarskom bazenu

Vlasnica: Lucija Jurković-Periša

Postavljen 27. ožujka 2011. u Splitu

Baza je Plivački klub Šibenik, treneri Danira i Marijan Tepić. Odricanja su velika. No, osim što postiže vrhunske rezultate u plivanju, ništa lošija nije ni u školi. Odlikašica. Izostaje, ali nadoknađuje. I zahvalna je profesorima na velikom razumijevanju. ‘Plivanje se možda i čini kao jeftin i nezahtjevan  sport, ali situacija je upravo suprotna. Plivanje je izuzetno zahtjevno i financijski naporno. Odlasci na natjecanja, nabava kostima, dodatna prehrana… Interes sponzora ne postoji, klub daje koliko može, roditelji pomažu, držimo se nekako…’, rekao nam je Lucijin otac i najveći navijač, Robert Jurković.

1:05:50

Aktualni državni rekord u kategoriji mlađih juniora na 100 metara mješovito u 25-metarskom bazenu

Vlasnica: Lucija Jurković-Periša

Postavljen 29. listopada 2011. u Rijeci

Lucija trenira svakog dana, tri puta tjedno odlazi u teretanu, a tijekom školskih praznika treninzi se udvostručuju. Disciplinirana je, ne jede što ne smije jer, kako kaže njezin otac, ‘cijela je u tome’. ‘Svaki gram više znači jednu stotinku dolje’, reći će. Stvar uvelike olakšava moralna potpora i ljubav mame, tate, dide, bake, prijateljica i svih onih koji njezine plivačke zamahe prate od kada je proplivala. Plivati je naučila s tri i pol godine na Jadriji, u početku nije pokazivala naznake talenta, no kad se počela kući vraćati s medaljama, postalo je jasno da bi od svega ‘nešto moglo i biti’. Sa svog prvog natjecanja u životu došla je s tri medalje u džepu.

27. veljače 2012.

Lucija Jurković-Periša proglašena drugom najboljom sportašicom grada Šibenika za 2011. godinu

‘Plan je nastupiti na Olimpijskim igrama 2016. U Rio de Janeiru’, zacrtala je Lucija. Sve je podređeno tom cilju, no njezini treneri i roditelji oprezno planiraju samo dan po dan. ‘Idemo od natjecanja do natjecanja. Spremni smo na sve – i na Olimpijadu, ali i na to da se Lucija sutra odluči ostaviti plivanja. Bit ćemo uz nju kakve god njezine odluke bile’, rekli su nam.

Cilj/želja:

2016.

Olimpijada

Rio de Janeiro

Lucija je najbrža u kraulu i leđnom stilu. Devet je puta ‘skidala’ državne rekorde u konkurenciji mlađih juniora, a lani je u Rijeci pao i onaj kadetski na 100 metara mješovito koji je držala Mirna Jukić više od 20 godina. Trenutačno se priprema za Ljetno državno prvenstvo, a vjerojatno je čeka i odlazak s reprezentacijom na Kup Alpe-Adria krajem lipnja. Bit će to žetva medalja, ne sumnjamo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.