INTERVJU: Teo Perić, predsjednik Vaterpolo kluba Šibenik: Pad je počeo dolaskom NCP-a za sponzora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vaterpolo klub Šibenik potonuo je u drugu ligu. Pred klubom duge i blistave tradicije neizvjesno je razdoblje i pitanje je kad će se i hoće li se uopće vratiti u elitu. Neki poznati bivši igrači, među kojima i aktualni izbornik Hrvatske Ivica Tucak, za srozavanje VK Šibenik najodgovornijim drže aktualnu upravu na čelu s Teom Perićem. On, pak, u ovom opširnom intervjuu iznosi svoju stranu priče i razmišljanja o aktualnom trenutku u klubu iz Crnice, kao i o njegovoj budućnosti.

Idemo odmah ‘u glavu’. Tko je odgovoran za ispadanje VK Šibenik u drugu ligu nakon 60 godina? I je li se to moglo izbjeći?

Klub nije svih 60 postojanja prvoligaš, da ne bi bili tendenciozni. Koliko je meni poznato, klub je stalno u prvoj ligi od osamdesetih godina i od tada je u nekoliko navrata bio na rubu ispadanja i ulaženja u prvu ligu. Odgovornost se može pripisati nenormalnom stanju u klubu radi financijskih teškoća, a slijedom toga, nemogućnošću zadržavanja igračkog kadra na dovoljnom nivou kvalitete. Prva momčad postala je  žrtva namirivanja obveza iz prošlosti, a sve to ne treba smatrati tragedijom, evo svježi primjer iz Brazila. Po meni strmoglavi pad je počeo dolaskom za sponzora NCP, dovođenjem igrača sa strane koji su koštali previše za naš klub i nastavio se nakon dolaska nove uprave zbog neispunjavanja sponzorskih obveza od strane NCP i gospodina Prgina koji se  obvezao na uvjet da redovito pomaže klub određenim iznosom kako bi se saniralo samo pola duga koji je njegova uprava stvorila.
Osjećate li se vi osobno, odnosno vaša uprava, odgovornim za pad u niži rang?
Ne u potpunosti, tko radi taj i griješi. Odgovornim se osjećam jedino u tome što smo s punim povjerenjem davali priliku mnogima da se afirmiraju, a oni su to uglavnom zlorabili vodeći računa o svojim osobnim interesima, a ne o interesima kluba sukladno mogućnostima. Naime, cilj uprave bio je prvo sanirati klub s financijske strane i stvoriti uvjete za normalan rad sa svim kategorijama, iza toga je bio rezultat ali ne primarno. Rezultat smo dočekali, u mlađim kategorijama klub je kontinuirano među četiri prva kluba u RH (Trofej Nardelli). Međutim, čemu se vraćati u prošlost, neke stvari se ne daju ispraviti. Vjerojatno smo i odgovorni što nismo doveli deset igrača sa strane i onda ih prevarili nakon sezone i navukli nove tužbe za vrat.

 TRENERI I NEKI IGRAČI SU MISLILI DA MOGU UPRAVLJATI KLUBOM

 Neki bivši igrači i treneri prozivaju vas za loš rad i povlačenje loših poteza, između ostalog, tvrde da niste bili u stanju osigurati niti 15 tisuća kuna mjesečno za plaće igračima?

Rado bi da mi neko objasni što je to dobar, a što loš rad na volonterskoj osnovi. Mi smo klub  došli spasiti propasti i stečaja. Uz veliku pomoć i razumijevanje bivše garniture gradske vlasti te nekih sponzora i našim entuzijazmom smo i uspjeli ponešto i doprinijeti normaliziranju situacije. Prije svega je rečeno svima da smo mi amaterski klub i da na tim osnovama moramo funkcionirati, a prva momčad, ako se nađe sponzor voljan pomaganja klubu iz nekog razloga, može se djelom profesionalizirati. Što bi to uopće značilo osigurati? Pojedinci su se čudili kako to nijedna firma ne želi da nas sponzorira, tj. njihovo treniranje i igranje. Pita li itko kako su se isplaćivale ‘plaće’ prethodnim garniturama igrača, a bile su na nivou ministarskih. Ili su možda mislili da ja osobno trebam izvaditi novce za njihove plaće. Logika nalaže da, kad ste u bezizlaznoj situaciji, možete vući samo one poteze koji su mogući, od dva zla birati manje. Svi oni koji nisu bili zadovoljni otišli su svojevoljno i samoinicijativno u potrazi za boljim, nikome nismo pravili problem, a pojedinci su uz pomoć matičnog saveza pobjegli bez pozdrava, sve na štetu kluba. I molim vas i svekoliku javnost, i igrače da termin plaća ne koriste, jer se ona, osim stalno uposlenim u klubu, ne isplaćuje. Igračima se isplaćivala stipendija sukladno odluci i pravilniku koji postoji u klubu. Stipendija je nagrada za trud športašima koji doprinose boljim rezultatima. Problem s trenerima je druge naravi, ja bih rekao ‘bazen mali puno krokodila’. Treneri i neki igrači su valjda pomislili da bi oni trebali i upravljati klubom. Njihov posao je rad po nalogu uprave. Neka se izjasne kad su zadnji put prezentirali rezultate svog rada, napravili analizu napretka pojedinog igrača. Animoziteti su evidentni među njima i svojim krivim pristupom doprinijeli su lošoj atmosferi u klubu.  Ovo želim naglasiti, iako smo u nekoliko navrata razmišljali o smanjenju broja trenera, a sve radi financijske situacije, nismo nikoga od trenera potjerali, oni su otišli svojevoljno i samoinicijativno. Kazat ću i to da smo s nekima od njih i njihovim radom u pojedinim segmentima bili vrlo zadovoljni.

Jesu li kasnile plaće igračima, trenerima?

Plaće trenerima su kasnile, a igrači nisu primali redovito stipendije, razlog je blokada klupskog računa oko četiri  mjeseca.
Kako ocjenjujete rad trenera Denisa Šupe? Naime, neki, blago rečeno, osporavaju njegove trenerske kvalitete i način rada, ali da unatoč tome uživa vašu zaštitu? Prošle sezone protiv njega se pobunila gotovo kompletna momčad, pa je odstupio s klupe, da bi nakon toga ponovo bio imenovan za trenera. Je li to bio mudar potez?
Obzirom da sam ja osobno i generacijski blizak s oba Denisa ne znam mogu li biti objektivan, ali bilo bi dobro da oni koji osporavaju njegov(njihov) rad stave u okvire mogućnosti, primjerice,  momčadi koje su igrale prethodne dvije sezone  ipak bile znatno iskusnije i kvalitetnije u odnosu na ovu. Kakav je bio rezultat? Denis Šupe je postigao neke dobre rezultate s mlađim uzrastima i u klubu i reprezentaciji. On je također odustao od rada u reprezentaciji (U-17, Australija) radi rada u  klubu. Spreman je podrediti svoje interese interesu kluba. Kad smo bili u blokadi ni on ni Seferović nisu posegnuli za ovrhom, a radili su svoj posao bez puno pitanja. Da on ima svojih mana, ima, izbor vam uvijek diktiraju mogućnosti, a što se tiče zaštite mislim da je on dovoljno star da se može i sam braniti, osim toga u poslu nema sentimenta, ali isto tako objede bez argumenata ne podnosim. Ono što vidim njegovom dobrom stranom jest da se hrabro, bez puno kukanja uhvatio u koštac s problemom mlade i neiskusne momčadi, koja nije primala stipendije, putovali kako su putovali, spavali u kombijima, jeli i pili bi ono što ponijeli od kuće i većina njih školaraca završavala školu i fakultete. Unatoč tome vidljiv je bio napredak pojedinih mladih igrača, jer nije prezao dati im šansu. Neki su s druge strane optužili ovu upravu da im nije omogućila četiri pet kvalitetnih igrača za bolje rezultate. Pa i ja bih mogao biti trener u toj situaciji.
U kakvom ste odnosu s HVS-om? Dopredsjednik Saveza Perica Bukić kaže kako nisu pronalazili zajednički jezik s vama, da  ste odbijali sve predložene inicijative, a koje su mogle ići na ruku VK Šibenik?

Ja na to gledam bitno drugačije od mnogih. Savez je udruga vaterpolskih klubova, mi smo član i kao član imamo obveze ali i prava. Ranije sam spomenuo, iako nam je Savez puno puta bio od pomoći i na tome iskreno hvala, u nekim situacijama nas je teško oštetio, rekli bi ‘pojeo vuk tovara’. Nismo našli ni zajednički jezik u pogledu sustava natjecanja, nama asocijacije s drugim savezima nisu donijele nikakvo dobro i smatram da HVS treba razvijati hrvatsku ligu i klubove. Igranjem regionalnih liga došlo bi do znatne diferencijacije u kvaliteti, ionako nam talentirani mladi igrači odlaze, a tada bi bilo još gore. Savez bi trebao pomagati rad klubova stručno, materijalno i financijski. Što se tiče našeg dopredsjednika, nismo i nećemo nikada pronaći zajednički jezik, dok bude agitirao za one koji su klub doveli pred ponor, makar to bili i njegovi kumovi. Također, oni koji su to napravili vremenom će doći i pred lice pravde, pa iako mnogi sumnjaju u rad pravosudnih organa je ne sumnjam, očekujem skoro rješenje sporova u korist kluba kao i provođenje dodatnih radnji da se utvrdi istina. Osim toga svjedočim jednom izrazitom animozitetu prema klubu obojen političkom pozadinom u posljednje vrijeme, a to nije dobro, klubovi ne smiju biti poligoni za politička razračunavanja, jer nakon promjena vlasti obično nastaje potop. Šport bi trebao ujedinjavati ljude, a ne razdvajati.
sport- perica bukic 4

PREDSTEČAJNI POSTUPAK KAO PRILIKA ZA KONSOLIDACIJU

Izbornik reprezentacije, Šibenčanin Ivica Tucak, također vam zamjera puno toga. Između ostalog, pita se gdje su ti mladi igrači u koje se stalno zaklinjete?

Spomenuti mora prvo izmiriti svoje obveze prema klubu i siguran sam da on u prvom redu zamjera potraživanje kluba prema njemu po presudi u prvom stupnju, a o promjenama u klubu će odlučivati tijela kluba. Njegove zamjerke su nebulozne jer je rastjerao čitav niz igrača koji su danas mogli biti okosnica prve momčadi. Tucak najbolje zna zašto su furešti bili bolji od naših i koji su to njegovi proizvodi. Kad već pitate imena evo ih i neka mi oproste ako nekog izostavim: Erak, Bašić, Šparada, Jukić, Stojanović, Rak, Štrkalj, Malenica, Bajić, Kardum, Toni Šparada, Čubrić, Marković, V.Erak, svi kao članovi mlađih reprezentativnih kategorija.

Iz kluba su otišli Sabioni, Zeljak, Brkić, mladi treneri koji su dokazali da znaju raditi svoj posao. Je li se dovoljno učinilo da ih se zadrži?

Nije bilo načina ni mogućnosti da ih se zadrži jer su rezolutno izrazili svoju želju za odlaskom.

Je li istina da je pokrenut predstečajni postupak kluba, i ako jeste, što to znači za budućnost VK Šibenik?
Učimo od boljih, zar nije i HAVK Mladost u predstečajnom postupku, stoga ne stoji konstatacija gospodina Bukića o neizvjesnosti. Što smo trebali osnovati novi klub, a dugove zaboraviti, usput zaboraviti i one koji su dužni nama? Postupak će donijeti mogućnost da se klub konsolidira u potpunosti i da se vjerojatno završi ovaj mučni proces, te nakon toga, vjerojatno nekoj drugoj upravi, omogući normalan rad, pod uvjetom da se svi koji su zaista oslobođeni svojih interesa, voljni pomoći u radu kluba bez obzira na politički dres.

Što se događa s Izbornom skupštinom kluba?

Temeljem nalaza i naputka športske inspektorice morali smo korigirati statut. Upravo smo na izvanrednoj skupštini proveli izmjene statuta te ćemo uskoro pripremiti i izbornu skupštinu, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. Koristim prigodu da pozovem sve one koji zaista žele pomoći klubu da se učlane i participiraju u radu kluba. Ponovo ističem da klub nisam ja niti je moj, niti želim da bude tako, samo je bitno da se poštuju propisi i uzance demokratskog ponašanja. Oni koji misle da mogu nogom otvarati vrata nisu dobrodošli, nažalost malo je onih koji su donijeli darove.
sport-vaterpolo sibenik2

Uprava kojoj ste na čelu klub je preuzela 2010. godine. Koliki ste dug zatekli, koliko je toga sanirano i kakva je općenito trenutna financijska situacija u VK Šibenik?

Dug je i onda i danas teško bilo utvrditi točno, jer smo tijekom rada nailazili na nama nepoznate činjenice, jer ih je prethodna uprava skrila. Uglavnom radilo se o oko 3 milijuna kuna.Ono što nije sanirano je oko milijun kuna. Svi detalji su dostupni na internetu, a mogu reći da bi uz malo pomoći koja je izostala u zadnju godinu dana vrlo brzo bili na nuli. Između ostaloga u bilanci možete pronaći da klub ima i neke imovine, pametnom dovoljno da vidi što smo napravili, a budali nikad dosta.

Kakvu budućnost predviđate VK Šibeniku?

Obzirom da smo se među prvima spustili na dno možda ćemo i izroniti među prvima. U prvom redu ovisi o onima koji budu vodili klub i afinitetima lokalne zajednice prema vaterpolu i športu općenito. Obzirom na trenutnu situaciju u društvu, gospodarstvu općenito, teško je predvidjeti budućnost. Iz recentnog postupanja državnih i lokalnih uprava svugdje se potencira štednja, a to znači smanjenje sredstava iz proračuna. Pitam se, obzirom da je pritisak na gospodarstvo velik, kako će se nekoga motivirati da sponzorira dugoročno neki klub kad onaj kome je od najvećeg interesa smanjuje. Da bi marketinški bili interesantni morate imati marketinški potencijal, a to ima mali broj sportova i uz to je Hrvatska malo tržište. U budućnosti se moramo prilagoditi EU kriterijima, a to bi po meni značilo odrediti prioritete u športu i njih podupirati do vrhunskih rezultata, kroz škole podići nivo športske kulture i kadrova koji rade u športu. Gdje će u tome biti naš klub ne znam ali nastojati ćemo se u okviru mogućnosti prilagoditi situaciji. Ali nadam se da će klub s novom upravom i dalje s više uspjeha broditi u budućnosti.


Pratite nas i na društvenim mrežama: