INICIJATIVA LOZE: Sve političke opcije u gradu moraju potpisati memorandum o Studiju energetike!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nestranačka platforma Loza svim političkim opcijama na šibenskom području odaslat će memorandum o realizaciji projekta Studija energetike, zaštite okoliša i akvakulture kako bi ovaj projekt dobio ‘blagoslov’ čitave političke zajednice. Na taj način, tvrde u Lozi, stvorit će se uvjeti da ona stranka koja osvoji povjerenje birača na predstojećim lokalnim izborima u Šibeniku nema alibi ukoliko projekt ne ugleda svijetlo dana. Inicijator memoranduma bit će i inicijator projekta osnivanja Studija, Zvonko Pešić koji, inače, nije član Loze već njezin aktivist, baš kao što je nedavno bio aktivist Šibenskog građanskog foruma.

PRIJEDLOG STUDIJSKOG PROGRAMA PRED PRIHVAĆANJEM

Pešić je na danas održanoj konferenciji za novinare podsjetio u kojoj se fazi nalazi projekt pokretanja Studija. Prema njegovim informacijama, Senat Sveučilišta u Zagrebu ovih dana trebao bi prihvatiti draft, odnosno prijedlog studijskog programa kojeg su izradili dekani FER-a i FESB-a, Nedjeljko Perić i Ivan Juraga.

– Nakon toga stvorit će se uvjeti za dislocirani studij energetike zagrebačkog Sveučilišta koji bi s radom trebao započeti od iduće akademske godine. Godinu poslije, krenulo bi se sa studijem zaštite okoliša i akvakulture, a potom bi se stvorili svi uvjeti za osnivanjem samostalnog Sveučilišta u Šibeniku – uvjeren je Pešić. Međutim, nije znao reći gdje bi se dislocirani studij odvijao, budući da je Grad Šibenik vojarnu Palacin na korištenje dobio isključivo za studentski kampus, a tom prostoru tek predstoji dobivanje atesta.

STUDIJ ENERGETIKE OD IDUĆE GODINE

– Dislocirani studij od iduće godine moguće je provesti u prostorima koji su atestirani, a to su svi oni prostorima u kojima se trenutno odvija nastava. No, sve informacije o tome trebao bi dati zagrebački rektor Aleksa Bjeliš, koordinator projekta – napominje Pešić. Gradskim vlastima predložio je da se u proračunu osiguraju inicijativna sredstva za potrebe studija u iznosu od 250 tisuća kuna. Na pitanje kakva je njegova trenutna uloga u ovom, kako sam kaže, megaprojektu obzirom na prijašnje prijepore koje je imao s gradonačelnikom Antom Županovićem, Pešić odgovara kako je on tu ‘da potiče i gura’.

Punu potporu osnivanju studija u Šibeniku dao je i šef Katedre za nanoelektroniku i fotonaponsku pretvorbu splitskog FESB-a prof.Ivan Zulim.

– Šibenik može postati sveučilišni grad zbog svoje povijesti i lokacije, naime, on je jedini grad u Hrvatskoj s mogućnostima širenja na kontinentalni i morski dio – kazao je Zulim te dodao kako je najbolje rješenje uključivanja u europske energetske projekte školovanje kadrova.

– Europski koncept ‘zelenog otoka’ mogao bi biti realiziran, primjerice, na otoku Zlarinu – smatra profesor.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.