INICIJATIVA IZ RASLINE: Prokljansko jezero postat će Prukljan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika koja će se održati 27. kolovoza vijećnici će glasovati i o prijedlogu da Prokljansko jezero promijeni ime i opet dobije svoj povijesni naziv Prukljan.

Inicijativu je, među ostalima, pokrenuo i Mjesni odbor Raslina i predsjednik Ivan Raić.

– Ime Prukljan spominje se još u 17. stoljeću, ali to nije jedini razlog zašto ćemo zatražiti promjenu imena. Jezera ima svugdje, a nazivom Prukljan, iz čisto turističkih i gospodarskih razloga, želimo taj biser distancirati sa svojim posebnostima od ‘ običnih’ jezera, te ga i na taj način brendirati kao specifičnu destinaciju. dakle, razlozi nisu samo povijesni, već i gospodarski. S promjenom imena, koliko znam, slažu se i iz Općine Bilice, te Grada Skradina- kaže Ivan Raić.

ivan rajić1

Još 1998. godine pokrenuta je slična inicijativa, namjeravalo se ime Prokljansko jezero promijeniti u Prukljansko more.

– Prukljan je zapravo dio estuarija rijeke Krke, slično kako su i Karinsko i Novigradsko more dio estuarija rijeke Zrmanje, pa se ipak nazivaju morima. Ali, od toga se odustalo, ipak je Prukljan dosta manji od ta dva mora- kaže Ivan Raić.

Kad Gradsko vijeće prihvati taj prijedlog promijene imena, zaključak će se uputiti se Državnoj geodetskoj upravi da sukladno svojim ovlastima poduzme mjere za realizaciju istog, te će se objaviti u „Službenom glasniku Grada Šibenika’.

Procedura, kakako kaže Raić, mogla bi potrajati i pola godine.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: