Više

  HRVOJE VLAŠIĆ: Ne bježimo od uloge favorita

   

  Hrvoje Vlašić poveo je ove subote  svoje ‘trupe’ u novu sezonu A1 lige. Prošlogodišnji, premijerni nastup u najvišem rangu hrvatske košarke odrađen je i više nego zadovoljavajuće, plasmanom u Ligu za prvaka, a isti cilj postavljen je i ove sezone. Rekli bismo onaj minimalni. Oni optimističniji potiho će spomenuti i mogućnost napada na pozicije koje vode u regionalnu ligu. Ali, valja ići korak po korak. Jolly Jadranska banka dugoročan je projekt, klub vode ljudi koji dobro znaju da se velike stvari ne događaju preko noći, da je potrebno strpljenja. Međutim, ono što je sigurno jest da je klub postavljen na zdravim temeljima i da je kao takav uzor mnogima u hrvatskoj košarci, ali i općenito u hrvatskom sportu. Stoga, nije pitanje hoće li ‘Bankari’ uskočiti u ‘regionalni vlak’, nego kada.

  ‘UŠTIMAVANJE’ MOMČADI JOŠ TRAJE

  Što možemo očekivati od Jollyja u predstojećoj sezoni popričali smo s trenerom Vlašićem nakon službenog predstavljanja nove momčadi koje je u četvrtak održano u vodičkom hotelu Olympia, dva dana uoči otvaranja prvenstva protiv riječkog Kvarnera (‘Bankari’ su poraženi su visokih 77:51). Na predstavljanju smo vidjeli puno novih lica, što će reći da je roster dosta izmijenjen u odnosu na lani, ekipa je dosta pomlađena. I stoga će, ističe Vlašić, trebati strpljenje da se kockice poslože kako je zamislio.

  – Stoji da smo izgubili dozu iskustva koju smo imali prošle godine, ali smo zato s ovom mladošću dobili veliku dozu energije. Međutim, nova momčad traži određeno vrijeme za uigravanje, slaganje igre i stoga su nam pripremne utakmice jako dobro došle. Taj proces ‘uštimavanja’ i dalje traje i kako prvenstvo bude odmicalo bit ćemo sve bolji. Želja nam je pokazati jednu novu dimenziju igre u odnosu na lani, pokušati maksimalno iskoristiti mladost, da nam bude zamašnjak i da prezentiramo bržu i atraktivniju košarku. To naravno donosi određen broj grešaka, izgubljenih lopti, ali nećemo odustati od zacrtanog plana. Imamo potentnu ekipu i siguran sam da ćemo ostvariti rezultat koji se od nas očekuje, ja sam vrlo optimističan. Ne bježimo od uloge favorita, odnosno, momčadi koja preferira biti pri samom vrhu  ljestvice. Rejting kluba i rezultati od prošle godine daju nam za pravo, ali i obvezu da u svaku utakmicu ulazimo s namjerom da pobijedimo – kaže Vlašić.

  – Što su vam pokazale pripremne utakmice, u kojim segmentima igre ima prostora za napredak?

  – Prije svega moramo poraditi na smanjenju broja grešaka, smanjiti broj izgubljenih lopti, tu smo imali dosta problema, što je i logično obzirom na dosta novih igrača koji su donijeli određene navike iz prijašnjih klubova, sistema. Stoga, ponavljam, da bi došli na nivo igre na kojem inzistiram trebat će određeno vrijeme. Ono što me veseli jest visoka angažiranost svih momaka, svi su maksimalno posvećeni radu i ne sumnjam kako će nam se sve to vratiti.

   POGODILI SMO S POJAČANJIMA

   – Kako ste zadovoljni pojačanjima? Bubalo je, čini se, u pripremnim utakmicama ostavio najbolji dojam?

  –  Pa da, ali ne treba čuditi da je Bubalo došao do izražaja s obzirom da je u principu jedina klasična petica u našoj ekipi. U svakom slučaju pokazao je ono zašto smo ga doveli, mislim da smo općenito pogodili s pojačanjima, a vidjet ćemo hoće li se tijekom sezone ukazati potreba za dovođenjem još kojeg igrača. Petković se jako dobro uklopio, njegove sposobnosti, kvaliteta nisu upitni. Oršulić će svojim iskustvom također znatno pomoći. Prvih mjesec dana imao je problema s adaptacijom s obzirom da prošle godine nije igrao, ali ulazi u formu. Čakarun je korektan u energetskom dijelu i bit će još bolji kad da ga do kraja uklopimo u sistem. Butorac je doveden kao zamjena za Puljka koji se, na žalost, prošle sezone nije mogao do kraja isprofilirati.  Mislim da je i Butorac za sada opravdao dolazak, da smo s njim  dobili šutera koji može u kontinuitetu dobro igrati, a to je ono što tražimo od igrača na njegovoj poziciji.

  – Ronald Ross i ove sezone trebao bi biti udarna igla vaše momčadi, lani je igra vaše momčadi nerijetko patila kada njega nije bilo na parketu. Koliko ćete igru temeljiti na sjajnom Amerikancu?

  – Kada u momčadi imate igrača poput Rossa, normalno je da ga pokušate maksimalno iskoristiti, on je naš stožerni igrač, nositelj igre. Sigurno da ćemo i tijekom ovog prvenstva dosta toga temeljiti na njemu, da će se dosta toga vrtjeti oko njega. Međutim, ići ćemo i na to da ga pokušamo rasteretiti u određenim fazama igre. Iz tog razloga smo i angažirali Luku Petkovića, njih dvojica bi se trebali nadopunjavati u igri.

  – Pravilo ‘zaštićenog godišta’ i ove je sezone na snazi. S obzirom na izbor mladih igrača, hoćete li na toj poziciji u odnosu na ostale momčadi biti u prednosti ili?

   IZJEDNAČENA LIGA

  – Vidjet ćemo, ali ono što je dobro jest da u tom zaštićenom godištu imamo mogućnost kombiniranja, dakle, u danom momentu možemo ocijeniti koji nam tip igrača treba. Tu su Gabrić, Gulam, Vlaić, te još tri mladića, što bi, držim, trebao biti plus obzirom da ostali klubovi uglavnom imaju dva igrača na istoj poziciji. Doduše, mi u tom zaštićenom godištu još uvijek imamo mlađe igrače, osim Vlaića koji je izlazno, 1993. godište. S druge strane, Gabrić i Gulam iza sebe već imaju iskustvo igranja u prvoj momčadi, dakle, iskusniji su. Ono što je moja filozofija i što stalno naglašavam jest da ne želim te momke gledati isključivo kroz to pravilo, kao zaštićene igrače, već ih želim imati u momčadi kao ravnopravne igrače, sa svim pravilima i obvezama. Jedan od naših osnovnih zadataka jest da kroz ovu sezonu, kroz utakmice i treninge podižemo kvalitetu igre tih mladih momaka koji su budućnost kluba.

  – Tko su po vama, uz Jolly, ove godine favoriti u A1 ligi?   

  – Već su pripremne utakmice pokazale da će liga biti puno izjednačenija nego lani. Možda zbog izostanka Splita i Zadra nije toliko atraktivna kao prošle sezone, ali i dalje tu ima dosta dobrih momčadi. Poput, recimo, Zagreba, zatim Đure Đakovića (bivši Svjetlost Brod) koji se pojačao i to vrlo iskusnim igračima, velike ambicije ima i Kvarner. Tako je pred nama mislim vrlo neizvjesno i zanimljivo prvenstvo – zaključio je trener Jolly Jadranske banke Hrvoje Vlašić.

  U rosteru tek 14 igrača

  U rosteru ‘Bankara’ ove je sezone tek 14 igrača. Od toga su čak njih šestorica tzv. zaštićeno godište, što je, vjerojatno  jedinstven slučaj u A1 ligi. I to dovoljno govori o orijentaciji uprave kluba na domaće, mlade igrače iz vlastitog pogona, što svakako treba pozdraviti.

  Podsjetimo, u odnosu na lani, u klubu više nema Josipovića, Mrve, Puljka, Režića, Salamuna, Petanija i Vrsaljka, dok su novi članovi šibenskog prvoligaša Čakarun, Bubalo, Petković, Oršulić i Butorac. Dakle, Jolly je u novo prvenstvu ušao sa sljedećim igračima: Ronald Ross, Luka Katura, Paško Vrlika, Domagoj Bubalo, Luka Petković, Marijan Čakarun, Dino Butorac, Hrvoje Oršulić, Tomislav Gabrić (kapetan), Josip Gulam, Luka Vlaić, Josip Baljkas, Ivan Perković i Ivica Mihaljević

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak...

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...

  Položeni vijenci u povodu Dana grada Šibenika i...

  U povodu obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije danas su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj...

  NAJNOVIJE

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak prošla dalje u Kupu

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...

  Položeni vijenci u povodu Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila

  U povodu obilježavanja Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije danas su kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj...