GRAD DRUGOG REDA: Nakon policije, iz Šibenika odlazi i HEP?

Nakon velike reforme Policijske uprave na razini Hrvatske koja predviđa četiri velika regionalna centra i kojom se gasi PU Šibensko – kninska, kako zasad stvari stoje, Krešimirov grad izgubit će i sjedište HEP-a.

Priča o restrukturiranju, nazvana Projekt Tesla, obavijena je velom tajni – djelatnici HEP-a, a i javnost, tek su mutno upoznati s restrukturiranjem koje kuca na vrata, zbog kojeg bi mogli ostati bez radnih mjesta i koje predviđa gašenje lokalnih distribucijskih centara.

Svim radnicima Hrvatske elektroprivrede poslan je mail u kojem se na 12 stranica obrazlažu detalji predstojeće reforme, kao i sam početak priče, još 2012. godine kada je, citiramo, ‘Hrvatska elektroprivreda postala stranačka firma Radimira Čačića, Vesne Pusić i HNS-a’.

Kako doznajemo, sporni mail poslao je upravo radnik iz Šibenika, a uskoro je zaprimio i poziv s vrha. Uslijedilo je posipanje pepelom i slanje još jednog maila, ponovno svim radnicima, u kojem autor opovrgava tvrdnje iz prethodnog.

Radimir Čačić svojedobno je zamislio da HEP investicijama pokrene gospodarstvo. Ukinuta je odredba da na rukovodeća mjesta u HEP-u mogu doći samo dugogodišnji radnici HEP-a s iskustvom  u rukovođenju i kreće stranačko kadroviranje, početak je teksta poslanog HEP-ovim zaposlenicima. Autori maila navode čak 30 imena, a najvećim su dijelom to HNS-ovci postavljeni na rukovodeće pozicije, među kojima je i direktor Elektre Šibenik, Ozren Nadoveza.

Za ilustraciju stranačkog kadroviranja, tu su još i Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a i HNS-ovac koji je prije dolaska u HEP pet godina vodio pizzeriju u Osijeku, i Lidija Gašparović, koja je u HEP došla s HRT-a gdje se natjecala za ravnateljicu i izgubila, a po struci je veterinarka.

elektra3

– Ovo je skraćeni popis samo najviših funkcija u HEP-u. U svim DP-ima tokom zadnje sistematizacije došlo je do sljedećeg: Samo članovi HNS-a i bliski njima su dobili unapređenje na viša rukovodeća mjesta (vjerojatno svaki od vas zna najmanje dva takva) – stoji u dopisu radnicima.

Sredinom 2015. HEP sklapa ugovor s tvrtkom PwC koja piše plan i program reforme vrijedan devet milijuna kuna prema kojem se restrukturiranje vrši u tri faze.

-Napominjemo da faza 1. uopće nije izvršena, a bila je samo razgovor s direktorima  u centrali HEP-a te prezentacija po DP-ima. Znači kompletna analiza poslovanja uopće nije provedena. Faza 2. napravljena je u još manjem obimu. U fazu 2. su se slikovito rečeno, ugradile želje vodstva HEP-ODS-a. Faza 3. je završna faza, i ona je već operativna – piše u dopisu radnicima te se obrazlaže kako je faza 3. provođenje zamisli vodstva HEP-a u djelo.

Sama reforma, u kratkim crtama, predviđa regionalizaciju na način da se sav administrativni posao, kadrovska, pravna i financijska služba premjeste u četiri velika regionalna centra.

Doznajmo kako će već sljedeće godine iz HEP-a otići više od tisuću i pol ljudi kroz proces prijevremenih umirovljenja. U novu tvrtku za javnu opskrbu, pravno odvojenu od HEP-a, odlazi oko 200 ljudi. Za nekoliko godina od navedenih 200 ostat će pedesetak, kaže naš izvor.

ŠIBENIK, GRAD DRUGOG REDA

Šibenik, grad koji je odigrao ključnu ulogu u svijetu po pitanju proizvodnje i distribucije električne energije, neće biti povlašten,  a što će biti s radnicima u HEP-u, hoće li i koliki broj putovati na posao u Split te hoće li dobiti otpremnine ili otkaze, još nije poznato.

hidroelektrana1685

Šibenski portal poslao je jasan upit u središnjicu u Zagrebu, jasne odgovore, međutim, nije dobio.  Na naše pitanje koliko će radnika i u kojim službama ostati bez posla, zaprimili smo vrlo općenit odgovor:

-Vodit će se se računa o pravima svih zaposlenika, a dakako i o nesmetanom odvijanju svih radnih procesa u HEP ODS-u, dok je glavni interes zadovoljstvo svih korisnika te poboljšanje usluga –

Nadalje, na jednostavna da/ne pitanja koja se tiču regionalizacije nismo primili nikakav odgovor, kao ni na pitanje tko će obavljati pravne i administrativne poslove jednom kad tih službi ne bude unutar HEP-a te koja analiza povrđuje da će outsourcing biti isplativiji?

Da će do outsourcinga u HEP-u doći doznajemo iz natječaja o 46 novih privremenih zaposlenika na godinu dana, a za čiji je ‘najam’ izdvojeno čak 4.8 milijuna kuna. Ugovor su sklopili HEP i karlovačka agencija za privremeno zapošljavanje UPS. d.o.o, koja se se obvezala da će HEP-u prepustiti 46 radnika.

vjetroelektrana danilo kraljice4

– Pojedini aspekti restrukturiranja su još uvijek predmet dijaloga s predstavnicima radnika (radničko vijeće, sindikati…) i drugim zainteresiranim stranama u društvu, kako bi se usuglasili svi detalji reorganizacije. Program restrukturiranja ćemo kao i kod dosadašnjih transformacija iznijeti široj javnosti prema planu, a svakako prije njegove implementacije- slijedi u HEP-ovom odgovoru.

Direktor Elektre Šibenik, Ozren Nadoveza, u nedavnom telefonskom razgovoru nije bio raspoložen odgovarati na naša pitanja. Rekao je samo da se, citiramo, ‘svašta priča, a malo je toga istina.’

ČEMU ŽURBA?

U mailu kojeg su primili radnici autor obrazlaže kako restrukturiranje HEP-a želi provesti uski krug ljudi, redom HNS-ovci zaposleni na rukovodećim mjestima u Upravi i distribucijskim područjima.

-Danas je na vlasti suparnička opcija (HDZ, MOST, HSS, HDSSB, HSP..). Ona je tek u početku odlučivanja o načinu vođenja HEP-a pa se ovi projekti moraju provesti na brzinu prije novog ustroja. Čak i kada bi na vlasti bila nova opcija, nikada se ne bi doputilo HNS-u ponovno vođenje HEP-a. Naime, članovi SDP-a, IDS-a itd su na ovo upozoravali u vladajućem mandatu, ali se to izgladilo radi mira u odnosima tada vladajućim. Tko god bio na vlasti, ovaj plan propada. Vremenski rok je bitan za vodstvo HEP-a jer u svega 3,4 mjeseca moraju zacementirati svoje postojeće stanje i odrediti smjernice za svoju sigurnu budućnost. Zato su angažirali ‘neovisnu’ firmu za restrukturiranje, a projekt nazvali po slavnom izumitelju ‘Tesla’. To predstavljanje Vladi RH i javnosti je ključno, jer se predstavljaju samo prezentacije s općenitim sadržajima s općenitim sadržajima, uz varku da će to dovesti do smanjenja troškova i povećanja dobiti koje je nužno kako bi RH mogla otplaćivati dospjele obveze – prenosimo iz maila poslanog radnicima u HEP-u.

Pitali smo stoga Odnose s javnošću može li se ovako veliko restrukturiranje provesti dok u Lijepoj našoj djeluje tehnička Vlada, dok se ne provedu novi izbori i dok Sabor ne izglasa povjerenje novoj Vladi, ali precizan odgovor nismo dobili.
 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.