GRAD DRUGOG REDA: Nakon policije, iz Šibenika odlazi i HEP?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon velike reforme Policijske uprave na razini Hrvatske koja predviđa četiri velika regionalna centra i kojom se gasi PU Šibensko – kninska, kako zasad stvari stoje, Krešimirov grad izgubit će i sjedište HEP-a.

Priča o restrukturiranju, nazvana Projekt Tesla, obavijena je velom tajni – djelatnici HEP-a, a i javnost, tek su mutno upoznati s restrukturiranjem koje kuca na vrata, zbog kojeg bi mogli ostati bez radnih mjesta i koje predviđa gašenje lokalnih distribucijskih centara.

Svim radnicima Hrvatske elektroprivrede poslan je mail u kojem se na 12 stranica obrazlažu detalji predstojeće reforme, kao i sam početak priče, još 2012. godine kada je, citiramo, ‘Hrvatska elektroprivreda postala stranačka firma Radimira Čačića, Vesne Pusić i HNS-a’.

Kako doznajemo, sporni mail poslao je upravo radnik iz Šibenika, a uskoro je zaprimio i poziv s vrha. Uslijedilo je posipanje pepelom i slanje još jednog maila, ponovno svim radnicima, u kojem autor opovrgava tvrdnje iz prethodnog.

Radimir Čačić svojedobno je zamislio da HEP investicijama pokrene gospodarstvo. Ukinuta je odredba da na rukovodeća mjesta u HEP-u mogu doći samo dugogodišnji radnici HEP-a s iskustvom  u rukovođenju i kreće stranačko kadroviranje, početak je teksta poslanog HEP-ovim zaposlenicima. Autori maila navode čak 30 imena, a najvećim su dijelom to HNS-ovci postavljeni na rukovodeće pozicije, među kojima je i direktor Elektre Šibenik, Ozren Nadoveza.

Za ilustraciju stranačkog kadroviranja, tu su još i Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a i HNS-ovac koji je prije dolaska u HEP pet godina vodio pizzeriju u Osijeku, i Lidija Gašparović, koja je u HEP došla s HRT-a gdje se natjecala za ravnateljicu i izgubila, a po struci je veterinarka.

elektra3

– Ovo je skraćeni popis samo najviših funkcija u HEP-u. U svim DP-ima tokom zadnje sistematizacije došlo je do sljedećeg: Samo članovi HNS-a i bliski njima su dobili unapređenje na viša rukovodeća mjesta (vjerojatno svaki od vas zna najmanje dva takva) – stoji u dopisu radnicima.

Sredinom 2015. HEP sklapa ugovor s tvrtkom PwC koja piše plan i program reforme vrijedan devet milijuna kuna prema kojem se restrukturiranje vrši u tri faze.

-Napominjemo da faza 1. uopće nije izvršena, a bila je samo razgovor s direktorima  u centrali HEP-a te prezentacija po DP-ima. Znači kompletna analiza poslovanja uopće nije provedena. Faza 2. napravljena je u još manjem obimu. U fazu 2. su se slikovito rečeno, ugradile želje vodstva HEP-ODS-a. Faza 3. je završna faza, i ona je već operativna – piše u dopisu radnicima te se obrazlaže kako je faza 3. provođenje zamisli vodstva HEP-a u djelo.

Sama reforma, u kratkim crtama, predviđa regionalizaciju na način da se sav administrativni posao, kadrovska, pravna i financijska služba premjeste u četiri velika regionalna centra.

Doznajmo kako će već sljedeće godine iz HEP-a otići više od tisuću i pol ljudi kroz proces prijevremenih umirovljenja. U novu tvrtku za javnu opskrbu, pravno odvojenu od HEP-a, odlazi oko 200 ljudi. Za nekoliko godina od navedenih 200 ostat će pedesetak, kaže naš izvor.

ŠIBENIK, GRAD DRUGOG REDA

Šibenik, grad koji je odigrao ključnu ulogu u svijetu po pitanju proizvodnje i distribucije električne energije, neće biti povlašten,  a što će biti s radnicima u HEP-u, hoće li i koliki broj putovati na posao u Split te hoće li dobiti otpremnine ili otkaze, još nije poznato.

hidroelektrana1685

Šibenski portal poslao je jasan upit u središnjicu u Zagrebu, jasne odgovore, međutim, nije dobio.  Na naše pitanje koliko će radnika i u kojim službama ostati bez posla, zaprimili smo vrlo općenit odgovor:

-Vodit će se se računa o pravima svih zaposlenika, a dakako i o nesmetanom odvijanju svih radnih procesa u HEP ODS-u, dok je glavni interes zadovoljstvo svih korisnika te poboljšanje usluga –

Nadalje, na jednostavna da/ne pitanja koja se tiču regionalizacije nismo primili nikakav odgovor, kao ni na pitanje tko će obavljati pravne i administrativne poslove jednom kad tih službi ne bude unutar HEP-a te koja analiza povrđuje da će outsourcing biti isplativiji?

Da će do outsourcinga u HEP-u doći doznajemo iz natječaja o 46 novih privremenih zaposlenika na godinu dana, a za čiji je ‘najam’ izdvojeno čak 4.8 milijuna kuna. Ugovor su sklopili HEP i karlovačka agencija za privremeno zapošljavanje UPS. d.o.o, koja se se obvezala da će HEP-u prepustiti 46 radnika.

vjetroelektrana danilo kraljice4

– Pojedini aspekti restrukturiranja su još uvijek predmet dijaloga s predstavnicima radnika (radničko vijeće, sindikati…) i drugim zainteresiranim stranama u društvu, kako bi se usuglasili svi detalji reorganizacije. Program restrukturiranja ćemo kao i kod dosadašnjih transformacija iznijeti široj javnosti prema planu, a svakako prije njegove implementacije- slijedi u HEP-ovom odgovoru.

Direktor Elektre Šibenik, Ozren Nadoveza, u nedavnom telefonskom razgovoru nije bio raspoložen odgovarati na naša pitanja. Rekao je samo da se, citiramo, ‘svašta priča, a malo je toga istina.’

ČEMU ŽURBA?

U mailu kojeg su primili radnici autor obrazlaže kako restrukturiranje HEP-a želi provesti uski krug ljudi, redom HNS-ovci zaposleni na rukovodećim mjestima u Upravi i distribucijskim područjima.

-Danas je na vlasti suparnička opcija (HDZ, MOST, HSS, HDSSB, HSP..). Ona je tek u početku odlučivanja o načinu vođenja HEP-a pa se ovi projekti moraju provesti na brzinu prije novog ustroja. Čak i kada bi na vlasti bila nova opcija, nikada se ne bi doputilo HNS-u ponovno vođenje HEP-a. Naime, članovi SDP-a, IDS-a itd su na ovo upozoravali u vladajućem mandatu, ali se to izgladilo radi mira u odnosima tada vladajućim. Tko god bio na vlasti, ovaj plan propada. Vremenski rok je bitan za vodstvo HEP-a jer u svega 3,4 mjeseca moraju zacementirati svoje postojeće stanje i odrediti smjernice za svoju sigurnu budućnost. Zato su angažirali ‘neovisnu’ firmu za restrukturiranje, a projekt nazvali po slavnom izumitelju ‘Tesla’. To predstavljanje Vladi RH i javnosti je ključno, jer se predstavljaju samo prezentacije s općenitim sadržajima s općenitim sadržajima, uz varku da će to dovesti do smanjenja troškova i povećanja dobiti koje je nužno kako bi RH mogla otplaćivati dospjele obveze – prenosimo iz maila poslanog radnicima u HEP-u.

Pitali smo stoga Odnose s javnošću može li se ovako veliko restrukturiranje provesti dok u Lijepoj našoj djeluje tehnička Vlada, dok se ne provedu novi izbori i dok Sabor ne izglasa povjerenje novoj Vladi, ali precizan odgovor nismo dobili.
 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.