FOTO: VK KRKA: Odličan nastup na Prvenstvu Hrvatske, osvojene tri bronce

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Završeno je još jedno u nizu nacionalnih veslačkih prvenstava, a kako je bilo u Zagrebu na Jarunu, pročitajte izvještaj samih ‘krkaša’:

Kao što smo to već najavili Krku su zastupale cure i dečki, njih ukupno 22, pod vodstvom trenera Radečića, Blaževića i Krasića. Treba reći da smo s prilično zebnje očekivali kakve će vremenske prilike dočekati hrvatsku veslačku mladost u Zagrebu jer ne pamtimo da je Hrvatsko veslačko prvenstvo (HVP) održano ovako kalendarski kasno. Na sreću vrijeme je bilo idealno za veslanje. Iduće godine najvažnije nacionalno natjecanje najavljeno je za kraj lipnja gdje bi trebali nastupiti zajedno i seniori i mlađi uzrasti što nam se čini boljom varijantom od ovogodišnje, sve pod uvjetom da se napokon ozbiljno shvati natjecanje za Kup koji bi se trebalo održati u rujnu. Ali, ‘ajmo mi sada o netom prošlim događajima, a za budućnost mladima ionako ima vremena. Kako su veslale naše posade i koje su plasmane zauzele?

Kadeti: prva je na stazu izišla Sara Panjkota, nije uspjela proći u A-finale, ali je zato bila prva u B-finalu što za nju onako lagašnu nije mali uspjeh. Potom je veslao Nino Perišić i kroz trnje kvalifikacija, repesaža i polufinala uspio ući u A-finale gdje je zauzeo šesto mjesto. Ispred Nina je još godina kadetskog uzrasta i on je nesumnjivo Krkina nada za budućnosti, ali još treba puno raditi. Imali smo i dva dubla: kao KRK1 veslali su Nikica Šparada i Stipe Koloper – “za dlaku” im je izmakao plasman u A-finale, ali svakako njihovim nastupom treba biti zadovoljan. Kao KRK2 u 2XKMA veslali su Nikola Dugopoljac i Roko Milošević koji nisu uspjeli proći kvalifikacije, od njih se to ionako nije očekivalo, ali za njih vrijedi napomena kao i za Nikicu i Stipu. U četvercu KMA veslali su Josip Šunjerga,  Ivan Rogač, Leonardo Celić i Paško Stipandžija. U brojnoj konkurenciji koju je činilo čak 19 posada kadeta iz čitave Hrvatske na kraju su zauzeli treće mjesto u B-finalu što je solidan rezultat. Ono što su treneri najavili za kadete to se i obistinilo – nije realno očekivati medalje, ali imaju perspektive i ovo HVP im je važno zbog stjecanja iskustva nastupa na velikim veslačkim priredbama.

Mlađi juniori: i tu počinjemo s ljepšim dijelom Krkine ekspedicije – imali smo djevojku u samcu, našu zaista vrijednu Luciju Ninčević. Što reći za Lucu? Bilo je puno cura u njezinoj disciplini, uspjela je ući u A-finale u kojem je zauzela šesto mjesto, ali s velikim zaostatkom za pobjednicom. Kad bude mogla napraviti najmanje pet zgibova i Luca će biti na podiju gdje se dijele medalje, jer u veslanju ne ide baš sve na tehniku. Što se tiče momaka u uzrastu JMB treneri su na trodnevni put u Zagreb poveli Filipa Kendeša, Luku Gojanovića, Filipa Garmu i Jakova Koštana. Ovi momci su veslali dvije vrlo zahtjevne discipline i to četverac na pariće i četverac sa kormilarom (Šimun Čakić). Što se tiče skula ušli su u A-finale, a onda su finalnu utrku odveslali kao da na stazu nisu ni došli, makar su zauzeli neloše četvrto mjesto. Toliko o tome. Međutim, nastup u rimen disciplini (4+) već je ponudio neku drugu priču, iako su nakon kilavog nastupa u skulu treneri bili vrlo zabrinuti jer su se kvalifikacije u toj disciplini održale samo par sati nakon utrke u četvercu na pariće. Nije bilo puno vremena za odmor, ali popodnevnu subotnju utrku odveslali su puno bolje i u teškoj borbi uspjeli ući u A-finale u kojem se očekivala izjednačena borba svih posada. Od naših se u A-finalu vidio solidan početak, očajnih drugih 500 metara i skoro odlična druga polovica utrke s naglaskom na “skoro”. Naime u sasvim izjednačenoj poziciji s posadom Mornara, u borbi za srebrnu medalju, došlo je do velike tehničke greške – kao da je veslo Filipa Garme zgrabio som Jura iz Jaruna. Čamac je stao i dok su ga uspjeli ponovno pokrenuti već je priča bila završena. Na kraju su uzeli broncu na čemu im čestitamo, ali uvijek će ostati žal za boljim plasmanom.

krka222

Juniori: opet o ljepšima za početak – Antonija Papak i Antonija Rupić došle su u ZG da bi u dvojcu “bez” uzele medalju u čemu su i uspjele. O bronci se radi, djevojke čestitamo! Što se mladića tiče može se reći da je Jakov Bumbak podbacio. Od njega se očekivalo više negoli je to samo ulazak u A-finale u samcu za lake juniore, ali valja reći da je Jakov već počeo studirati u Splitu tako da mu za trening zadnjih dana nije bilo vremena što se ipak moralo osjetiti. On je još veslao i u posadi četverca na pariće zajedno s Andrijom Šupom, Jurom Šarićem i Antoniom Čogom. Bili su četvrti.

E sad dolazimo do posade koja je od svih naših ostavila najbolji dojam pa ćemo joj stoga posvetiti i koju rečenicu više. Radi se o članovima juniorskog dvojca na pariće u sastavu Andrija Šupe i Jure Šarić i već sada možemo reći kako je zbilja prava šteta da ta dva valjana momka neće i iduće godine zaveslati zajedno. Radi se o posadi kojoj je nastup na ovom Prvenstvu bio prvi i (bojimo se) posljednji jer Jure 2015. ulazi u konkurenciju B-seniora, dok je Andrija još uvijek junior. Njihov zajednički nastup na Jarunu, koji je dobrano oznojio čela trenera konkurentskih posada, ima svoju malu pretpovijest. Naime, Jure je nakon što je u lipnju naprasno ostao bez partnera odlučio nastaviti s treningom. Jedina opcija bio mu je skif. Čitavo ljeto je radio “kao pas”, ujutro na vodi, popodne na biciklu spremajući se za nastup u Zagrebu. Što se, pak, Andrije tiče, bljesnuo je kao meteor u travnju i svibnju, odveslao nekoliko odličnih utrka (Zagreb i Beograd) i onda se isto tako naglo “ugasio”. Razlog padu forme bila je bolest zbog koje je pauzirao tijekom čitavog lipnja, a onda je, kao sezonac, tijekom srpnja i kolovoza, počeo raditi u ugostiteljstvu. U svakom slučaju on i Jure nisu se našli u čamcu prije rujna. Na Jarun su došli praćeni najavama trenera da na treningu idu solidno pa i više od toga, ali da je konkurencija poznata i jaka, pa… u svakom slučaju u A-finale su ušli i u tom finalu odveslali, po nama, jednu od dvije najdramatičnije utrke čitavog natjecanja (uz 4-JMA). Naime, tijekom čitave utrke vodila se ogorčena i sasvim izjednačena bitka između naše posade, te favoriziranih posada Mornara i Croatie. Tako izjednačeni dublovi ušli su u zadnjih 250 metara kada naši nisu uspjeli povećati broj zaveslaja, što je konkurenciji uspjelo i tako je osvojena bronca, ali bronca zlatnog sjaja. Bravo Jure! Bravo Andrija! Pokazali ste pravo krkaško srce i to ne samo tijekom utrke! Svaka vam čast! Treba trenirati i dalje s ciljem nastupa 2015. na svjetskim prvenstvima u Rio de Janeiru (Andrija),  odnosno Plovdivu (Jure).

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.