FOTO: U NP Krka obilježen Europski tjedan kretanja

U Nacionalnom parku ‘Krka’ od 16. rujna do danas obilježava se Europski tjedan kretanja pod motom ‘Clean air – It’s your move!’ Kako je u prošloj godini u NP u sklopu projekta ‘Održivog upravljanja posjetiteljima NP Krka’ otvorena nova poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina bilo je ovo pravo vrijeme da posjetitelji obiđu novu stazu. Jučer su na izlet krenuli članovi planinarskih društava s našeg područja, a danas to mogu učiniti svi ostali. Za organizaciju izleta potrebna je prethodna najava Javnoj ustanovi ‘Nacionalni park Krka’.

NP Krka

NP Krka 1

Jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim svojtama specifičnim za područje NP “Krka”, geološkim fenomenima i kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Staza je duga 8,5 km, s visinskom razlikom od 176 m. Predviđeno je da šetnja stazom traje oko 3 sata.

Za posjetitelje je otvorena tijekom cijele godine.

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina istinski je doživljaj svim ljubiteljima prirode, bilo da se radi o šetnji od nekoliko sati, bilo da je riječ o cjelodnevnom izletu obogaćenom edukativnim sadržajima.

NP Krka 3

Projekt Održivog upravljanja posjetiteljima NP ‘Krka’, radi smanjenja pritiska posjetitelja na Skradinski buk i poticanja razvoja ruralnih gospodarstava uzvodnog dijela NP, dio je nacionalnog Projekta integracije u EU Natura 2000 kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a osmišljen je kao podrška Državnom zavodu za zaštitu prirode i javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima. Petogodišnji projekt financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna eura, od čega je 6.041508,85 kn utrošeno za stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.