FOTO: ‘Tuđmanova arhiva’ je prvorazredno, napeto štivo s kojim završava era detuđmanizacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Samo tri dana uoči obilježavanja 93. rođendana prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 14. svibnja, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku ovog ponedjeljka, 11. svibnja, održano je predstavljanje knjige ‘Tuđmanov arhiv: korespodencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine’.
Riječ je o svesku od šest knjiga koje sadrže između 1.400 i 1.500 dokumenata potpisanih od strane dr. Tuđmana koje je izmijenio s brojnim političarima i inima tijekom gotovo cijelog desetljeća. Opisuju ga kao prvorazredno štivo za sve koji se žele baviti politikom, posebno međunarodnom, ali i kao napeto štivo s kojim će završiti kraj ere detuđmanizacije

tudjmanov arhiv (2)

-Na jednom mjestu govori se o svim relevantnim činjenicama, okolnostima u kojima je stvarana međunarodno priznata Hrvatska. Upravo zahvaljujući dr. Tuđmanu hrvatska povijest upisana je velikim slovima – kazala je na početku promocije, Anita Aužina, predsjednica Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinska’, ujedno organizatora predstavljanja djela koje je uredio sin predsjednika Tuđmana, Miroslav Tuđman, a koje je izašlo u nakladi Hrvatske sveučilišne naklade i Hrvatskog instituta za povijest.

Osim Miroslava Tuđmana, brojnim poklonicima lika i djela prvog hrvatskog predsjednika o knjizi su govorili još i akademik Dubravko Jelčić, novinar Mate Kovačev te Tomislav Družak no svima njima u uvodu obratili su se još i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulušić te prvi župan šibensko – kninski, Paško Bubalo.

tudjmanov arhiv (4)

–  Pod vodstvom Franje Tuđmana hrvatski narod ostvaruje višestoljetni san o svojoj slobodi, o svojoj državi i ovo je ujedno prigoda da se prisjetimo svih onih velikih političkih uspjeha od vremena prvih slobodnih, demokratskih izbora (…) Riječi dr Franje Tuđmana ‘Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni zašto’ bile su i ostaju naša temeljna programska uzrečica. Nastavljamo na njegovoj tradiciji jer je to politika koja je donijela najveći uspjeh u našoj povijesti – poručio je Kulušić.

– U samoj knjizi, iz predstavljenih dokumenata lijepo se vidi da je stranka zamišljena na samom početku kao okupljanje svih domoljubnih ljudi u jedan hrvatski općenarodni pokret i da je nastala kao odgovor.na velikosrpsku hegemoniju. U knjizi se, dakle, pojavljuju dokumenti koji svjedoče o nastanku stranke koja s pravom nosi epitet ‘povijesna i najveća’. Sve te prevažne dokumente (…) napisao je vlastoručno predsjednik Tuđman dok je sve te dokumente strojopisom, uglavnom, prepisivala Ankica Tuđman. Dakle, zahvaljujući upravo Ankici Tuđman sačuvana je sva izvorna arhiva koja je, evo, ugledala i svjetlo dana – odao je priznanje predsjednikovoj supruzi, Tomislav Družak, dodajući da je riječ o dokumentima koji svjedoče o vremenu i ljudima kojima je Hrvatska bila jednako važna koliko i njihovi životi, ako ne i više.

tudjmanov arhiv (5)

– Premda dokumenti pokazuju diplomatsko umjeće, vještinu, mudrost, iskrenost i u najvećoj mjeri moralnu čistoću hrvatskih političkih pobjeda, stajališta i politike koju je dr. Tuđman vodio, ovi dokumenti ugledali su svjetlo dana možda, nakon svega što smo prošli, može se reći, prekasno, a s druge strane pravovremeno. Prekasno u toliko što i da su prije objavljeni, da su prije rađeni možda bi, ne kažem i sigurno, imali stanovitu ulogu u onom što nam se događalo zadnjih petnaest godina. Pogotovo na međunarodnoj razini, na međunarodnoj sudbenoj razini, oko mnogih haških pitanja poglavito oko pitanja procesuiranja hrvatskih generala – kazao je novinar Hrvatskog slova, Mate Kovačev, s naglaskom da je riječ o šest knjiga vrhunskih povijesnih izvora koji su pisani u Hrvatskoj gdje su i ostali cijelo ovo vrijeme sačuvani od možebitnih manipulacija kao što je to bio slučaj kroz povijest kad su hrvatski povijesni dokumenti redovito završavali u ruke Mlečena, Beograđana…gdje bi se manipuliralo podacima u posjedu.

tudjmanov arhiv (3)

– Postoje knjige koje imaju svoje vlastite živote, fizičke živote. Iza toga postoje knjige koje su presudne za sudbinu naroda bilo zato što najavljuju programski ono što će se dogoditi ili zato što određuju vrijednosti niz decenija, godina kojima jedan narod teži. Ovaj niz knjiga, nažalost, dolazi prekasno. Dolazi 15 godina prekasno jer da su se ove knjige pojavile ranije ne bi bilo politike detuđmanizacije i ne bi bilo optužnica protiv hrvatskih generala – otvoreno je priznao sin dr. Franje Tuđmana, Miroslav, dodajući:

– Ovi dokumeti dokaz su politike koja je vođena devedestih godina koja se ne može drugačije interpertirati nego kako je u ovim dokumentima. Ovi dokumenti nisu jednostrani nego je to korespodencija s preko 400 državnika i čelnika međunarodnih organizacija u svijetu gdje se iz dana u dan vrlo precizno opisuje hrvatska politka i objavljuju se potezi koje će Hrvatska povući i iz kojih razloga.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.