Stalni Forum antifašista u Splitu ili generacijska razmijena iskustava

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ovog vikenda u Splitu je održan Forum Permanente ili punim nazivom Stalni Forum antifašista i partizana te instituta za povijest jadransko – jonskih gradova na kojem su sudjelovale delegacije iz Hrvatske (Split, Trogir, Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Zagreb, Rijeka i Istra) te Slovenije, Srbije i Italije.

Popodnevni program, pišu nam šibenski Antifa pripadnici čija je članica prisustvovala Forumu, bio je posvećen mladim antifašistima koji su razmijenili iskustva djelovanja u lokalnim sredinama, kao  i iskustva iz nedavno održane Ljetne škole mira prilikom čega se sudionike educiralo o vrijednostima antifašizma.

SVE NA NIVOU

-Bilo je pedesetak ljudi. Forum se održao u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Svi su održali govore i prezentacije te je održano predstavljanje pilot projekta – kaže nam šibenska sudionica Foruma, dodajući da su neki od govora i prezentacija bili zanimljivi, neki predugi.

-Po završetku programa u 18 sati, stariji sudionici, oni iznad pedeset godina starosti, raspršili su se svatko na svoju stranu. Neki su se odmah zaputili natrag svojim gradovima, domovima, dok su drugi odlučili da će radije sutradan ujutro kućama, a večer iskoristiti za lagani đir po Splitu – doznajemo, te slijedi:

-Omladina je nastavila s druženjem u prostorijama antifašističke knjižnice. Ukratko, sve je bilo na nivou, nadam se pozivu i narednih godina – poručuje.

Evo kako su Antifašisti sumirali vikend druženje

Antifašizam se danas nalazi na sjecištu triju zadaća. Komemoracija – zadržavanje sjećanja, detektiranje stupnja zastupljenosti antifašizma u društvu danas i aktivan rad na popularizaciji antifašističkih vrijednosti. Još jedan primjer nove forme širenja antifašističkih vrijednosti je i suradnja ANPI-ja s pokretom za prava LGBT osoba koji su sve češće meta napada talijanskih neofašista, čije djelovanje ima podršku jednog dijela Crkve.

Osim toga, važno je pronaći način i za otvaranje diskusije u obrazovnim ustanovama ili paralelnim edukativnim sadržajima, kao što se pokušava u Puli projektom edukacije školskog uzrasta o antifašizmu i ljetnom školom mira koja njeguje vrijednosti tolerancije, poštovanja i međusobnog uvažavanja. Ovi angažmani mladih članova antifašističkih sekcija na lokalnim razinama služe kao inspiracije i poticaji i drugim sličnim organizacijama jer antifašistička povijest i ustavna institucionalizacija antifašizma imaju ograničen utjecaj na pojedinca, kako pokazuju porazni rezultati istraživanja provedenog o  antifašizmu i životnim vrijednostima u školama Istarske županije.

antifa sibenik forum permanente split  (2)

Uzroke fašizma valja tražiti u trenutnim društveno-ekonomskim prilikama. Upravo za vrijeme ekonomske krize dolazi do porasta utjecaja krajnje desnih stranaka kao zagovornika neofašističkih politika koje za trenutno stanje krive imigrante, manjine i sve one koji misle drugačije. Porast takvih političkih opcija vidljiv je od Grčke (Zlatna Zora), Mađarske (Jobbik) pa sve do Norveške i ‘slučaja’ Breivik. Antifašisti ne smiju dopustiti ksenofobima i fašistima da grade zidove među ljudima. Upravo je tu ključna uloga mladih, odnosno njihov angažman, jer oni moraju biti ti koji će se suprotstaviti fašizmu te umjesto zidova graditi mostove među ljudima.  Kao pozitivan primjer tu je slovenska Udružena ljevica (inicijativa za demokratski socijalizam) koja pokušava nametnuti alternativu postojećim parlamentarnim strankama, ali i strankama krajnje desnice.

Ovogodišnji Forum Permanente je uistinu bio spoj različitih kultura i generacija antifašista okupljenih oko zajedničkog cilja, borbe za bolju budućnost.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: