FOTO: SLAVA IM I HVALA: Položeni vijenci na Šibenskom mostu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na Šibenskom mostu, pokraj kapelice Marinku Kardumu, položeni su danas vijenci povodom obilježavanja 23. obljetnice Spomendana Rujanskog rata. Cvijeće su položili predstavnici Šibensko-kninske županije predvođeni županom Goranom Paukom, gradova Šibenika, Drniša i Vodica te izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

rujanski rat marinko kardum5

rujanski rat marinko kardum4

rujanski rat marinko kardum2

Obrana Šibenskog mosta značila je prekretnicu u Domovinskom ratu. Zapovjednik specijalnih postrojbi u to doba, Ivica Ajduković kazao je kako je ‘neprijatelj na mostu došao najdalje, tu je slomio zube, a u ostalim borbama slomio je svoju kičmu’.

rujanski rat marinko kardum15

-Kao i svake godine na ovaj datum sjetimo se svih žrtava koji su stradali u bitci za Šibenik, a posebice Marinka Karduma koji na ovaj dan dao svoj život – kazao je Ajduković.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je kako je bitka na Šibenskom mostu više od simbola obrane Šibenika, to je simbol obrane Hrvatske.

-Oslobođenjem Šibenskog mosta zaustavljen je plan neprijatelja da presiječe Hrvatsku na dva djela, rat je krenuo pozitivnim tijekom u vojno-strateškom i moralnom smislu. U danima kada su zle vijesti pristizale svakodnevno, Šibenik je postao svjetla točka što je teško opisivo u današnje doba mlađim generacijama. Biti Šibenčaninom tada bilo je nemjerljivo – zaključio je Pauk.

rujanski rat marinko kardum1

rujanski rat marinko kardum10

Osim kod Šibenskog mosta, vijenci će biti položeni duž čitave bojišnice, u Dragišićima, Pakovu selu te Unešiću. U 15.30 sati branitelji će se okupiti kod vojarne Zečevo i položiti cvijeće na centralnom križu u Rogoznici, a podsjetimo, večeras u 19 sati služit će se misa zadušnica u katedrali sv. Jakova za sve poginule hrvatske branitelje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: