Šibenski kulturni ponedjeljak s Marottijem i Senečićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tek što je svanuo petak,  a šibenski kulturnjaci, sigurni smo, s nestrpljenjem iščekuju ponedjeljak, 10. studenog, kada će zadovoljiti svoje umjetničke apetite.  Naime,  sredinom tog dana u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ bit će otvorene dvije izložbe respektabilnih autora, Zagrepčanina Željka Senečića i Šibenčanina Luke Marottija.

Prva na redu najavljena je za 13 sati, a riječ je o izložbi ulja na platnu i crteža Željka Senečića, a samo petnaest minuta nakon, u 13.25 sati, bit će otvorena izložba fotografija ‘Što je Petra vidjela’ autora Luke Marottija.

Dodajmo i to da će tri dana kasnije, 13. studenog, također u Knjižnici, no u multimedijalnoj dvorani, biti prikazani filmovi Željka Senečića posvećeni hrvatskim književnicima  Miroslavu Krleži, A. G. Matošu i Tinu Ujeviću.

DIVLJENJA VRIJEDNI ŽIVOTOPISI AUTORA

Željko Senečić, rođen je u Zagrebu 1933., hrvatski je filmski i kazališni scenograf, dizajner interijera, scenarist i slikar. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i scenografiju na Akademiji dramske umjetnosti. Scenograf je brojnih hrvatskih i inozemnih filmova, televizijskih filmova i televizijskih serija.

zeljko senecic

Suautor je scenarija za filmove ‘Događaj’ i ‘Kuća’. Dizajnirao je interijere nekih kafića i diskoklubova. Režirao je filmove ‘Zavaravanje’ i ‘Dubrovački suton’, te filmove o četvorici hrvatskih slikara: Dušanu Džamonji, Josipu Vaništi, Josipu Račiću i Đuri Pulitici te trojici književnika Miroslavu Krleži (‘Serbus Krleža’ i  ‘Krleža & Zagreb’), A. G. Matošu (‘Antun Gustav Matoš’) i Tinu Ujeviću (‘Tin).

Od scenografija izdvajamo one za filmove ‘Rondo’, ‘Tko pjeva zlo ne misli’, ‘Limeni bubanj’, ‘Glembajev’i i ‘Čaruga’ i seriju ‘Dvanaest žigosanih’. Kao slikar trideset, izlagao je 30 puta.  Napisao je knjige ‘Dno’, ‘Zagrebački motivi’, ‘Pont Neuf’,  ‘Scenarij i život’, ‘Venezia’, ‘Na kraju – sve je dim cigare’ i ”Zagrebački motivi’. Četverostruki je dobitnik Zlatne arene za scenografiju, potom Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Veliku nagradu na Salonu nacija 1984. u Parizu i Gavellinu nagrada za scenografiju ‘Posmrtne sonate’.

Luka Marotti, rođen u Šibeniku 1948., studirao je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Zadru. Na Hrvatskoj televiziji počeo je raditi kao asistent redatelja 1968. godine. Surađivao je s velikim televizijskim stvaraocima, poput Angela Miladinova i Mladena Raukara. Posljednjih dvadesetak godina režira dokumentarne filmove o hrvatskoj kulturnoj baštini, velikanima hrvatske povijesti, antikvitetima i umjetnicima, te brojne serijale za dječji program, uglavnom u suradnji s urednicom i scenaristicom Eddom Dubravec.

Između ostalih, režirao je filmove ‘Knin i njegovi spomenici’ i ‘Krka i njezini spomenici’. Uz rad na televiziji paralelno se bavi fotografijom. Autor je fotografija u knjizi ‘Ko ovo more platit’ (2008.) sa stihovima Arsena Dedića i tekstom Tonka Maroevića. Knjižnica mu je 2010. objavila knjigu ‘Malena mjesta srca moga’ za koju su tekstove napisali Ratko Cvetnić, Jakša Fiamengo, Tonko Maroević i Milivoj Zenić.

 

Foto izvor: Facebook stranica Gradska knjižnice ‘Juraj Šižorić’, Šibenik


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.