FOTO: S radom u školama započelo 16 asistenata u nastavi, pokrivene sve potrebe u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradu Šibeniku je prije mjesec dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je 716 tisuća kuna za financiranje asistenata u nastavi za djecu s teškoćama, a 3. studenog njih 16 je potpisalo i ugovor o radu, te su počeli raditi s učenicima koji su im dodijeljeni.

asistenti4

– Prijavilo se čak 179 zainteresiranih za ovaj posao, potrebno nam je bilo njih 21, pa smo selekcijom odabrali najbolje kandidate. Njih 16 već je potpisalo ugovore, a još njih četiri to će uskoro obaviti, nije bila pripremljena sva potrebna dokumentacija. Uglavnom, i za njih je Grad  Šibenik osigurao potrebna sredstva. Petoro je osigurala i Udruga Kamenčić . Ugovori su potpisani do 25. lipnja 2015. godine, budući status asistenata još nije definiran na razini države. Međutim, i to bi se trebalo promijeniti oko Nove godine, pa očekujem da će asistenti početi raditi na neodređeno vrijeme. Ako ne uhvati ovu prvu generaciju, drugu hoće sigurno- rekao je danas na predstavljanju asistenata u Gradskoj vijećnici voditelj projekta Mario Kursan.

asistenti1

Odabrani kandidati prošli tjedan su proveli na svojevrsnom probnom roku, svakom je dodijeljen jedan učenik o kojem treba brinuti, a nastojalo se za svakog asistenta naći dijete koje ćemu najbolje odgovarati. Svi su zadovoljili, i krenuli su s poslom, koji nije nimalo lak, a plaća se tek 25 kuna neto po satu, pa se mjesečno može zaraditi najviše između dvije i tri tisuće kuna.

Osnovni uvjet pri odabiru bio je da već imaju iskustva u radu s djecom s teškoćama.

Jedna od njih je i Šibenčanka Loredana Stamenković, koja je još u srednjoj školi volontirala u Udruzi Kamenčić.

– Radim u OŠ Juraja Šižgorića s učenikom Nikolm Đipalom Banom koji ima Downov sindrom. Inače sam učiteljica obrazovanja, pa mi ovaj posao predstavlja sreću, volim pomagati djeci, taj me rad ispunjava. S učenikom sam od rujna, a mali reagira odlično. Imao je asistenticu i prije mene, pa mu je trebalo nekoliko dana da se na mene navikne, ali sad je super. Učenik ima svoj razred, ja mu četiri sata pomažem na nastavi- kaže Loredana, i ističe da u ovom trenutku dobije i neku bolju poslovnu ponudu, ipak bi ostala na ovom poslu barem ovu godinu dana na koliko je potpisala ugovor.

asistenti3

Gradonačelnik Burić istakao mu je kako je ovaj projekt jedan od najdražih koje je Grad Šibenik dosad uspješno proveo, a dogradonačelnik Nikica Penđer istakao je kako su sve potrebe Šibenika za asistentima u nastavi pokrivene.


Pratite nas i na društvenim mrežama: