FOTO: PRVI U HRVATSKOJ: Šibenik dobio Urbani centar – mjesto susreta mladih kreativaca i stanara gradske jezgre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenik je danas iskoraknuo u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj. Na Starom pazaru je, naime, otvoren Urbani centar, prvi takav u Lijepoj našoj, a sve u svrhu revitalizacije stare gradske jezgre. Riječ je o prostoru u kojem će stanari gradske jezgre i zainteresirani investitori na jednom mjestu dobiti sve informacije i dokumente o potencijalima Šibenika, poput informacija o obnovi i rekonstrukciji građevina,  gradskim i državnim poticajima, gradskim projektima, otvorenim natječajima…

urbani_centar1

urbani_centar

U sklopu Urbanog centra djelovat će i Urbani inkubator namjenjen prvenstveno mladim poduzetnicama s područja kreativnih industrija. Njima će prostor služiti za kreativni rad, sastanke, održavanje prezentacija…

-Ovo će biti mjesto susreta Gradske uprave i stanovnika stare gradske jezgre te zajednički radni prostor za poduzetnike s područja kreativnih industrija. Stanari gradske jezgre u ovom će prostoru doznati sve o projektima Gradske uprave koji ih interesiraju, a Grad će moći dobiti njihovo mišljenje o važnim projektima koji se tiču stare gradske jezgre – kazao je Petar Mišura, voditelj projekta ispred gradskog UO za gospodarstvo.

urbani_centar5

Urbani centar otvorio je šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je tom prilikom kazao:

-Arhitekti, dizajneri, informatičari i drugi mladi, poduzetni i kreativni ljudi ovdje će pronaći idealne uvjete za zajednički rad i stvaranje, a svojim prisustvom, idejama i projektima unijet će novi život u staru gradsku jezgru – poručio je gradonačelnik te stavio u pogon suvremeni 3D printer koji je Grad Šibenik nabavio iz eurpskog projekta JEWEL.  Iz istog je projekta sufinanciran i Urbani centar, a uređenje prostora, uz Grad Šibenik, potpomoglo je i Ministarstvo kulture sa 100 tisuća kuna.

urbani_centar6

-Projekte koji podupiru razvoj kreativnih industrija uvijek ćemo podržavati jer je upravo takva industrija generator razvoja gradova. Ovaj centar prvi je takav u Hrvatskoj, no iskustva će prikupljati iz drugih europskih gradova poput talijanske Perugie – kazala je Nevena Tudor Perković ispred Ministarstva kulture.

U Urbanom centru bit će zaposlene dvije osobe, čije su plaće financirane europskim novcem, a danas će u Gradskoj knjižnicit biti predstavljen Urbani razvojni plan za gradsku jezgru.

urbani_centar3


Pratite nas i na društvenim mrežama: