FOTO: Počeo tečaj izrade tradicionalne šibenske kape

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na prvom danu tečaja izrade tradicionalne šibenske kape u atriju Muzeja grada Šibenika koji je krenuo danas u 17.30, pojavilo se više od 10 zainteresiranih kandidata, pa se za zadnja dva mjesta skoro morao izvlačiti i papir iz šešira.

kustocvic

-Nabavili smo materijal za izradu 10 kapa, koje će polaznici tečaja raditi slijedećih osam tjedana, svakog četvrtka od 17.30 od 19 sati. Kad završe kape, ponijet će ih kući za uspomenu. Kako je kapa na popisu nematerijalnih tradicionalnih vrijednosti, naša je i dužnost da naučimo nove ljude kako se radi šibenska kapa, da se ne bi taj običaj zaboravio- kaže Liposava Kuštović, jedna od posljednjih ‘kaparica’ u Šibeniku.

Zanimljivo, ali ipak sasvim očekivano, svih deset polaznika tečaja su žene. I to raznih zanimanja, od obrtnica, profesorica, teta u vrtiću.

– Jako mi je stalo do tradicije i tradicionalnih stvari, a sličan obrt držim u Vodicama, pa mi je ovo idealna situacija za naučiti nove vještine, iako šivanju i nisam baš vična- kaže jedna od polaznica.

naslovna

Prvi sat je prošao u upoznavanju polaznica, upoznavanju s porjeklom šibenske kape, njenim razvojem do današnjeg oblika, a idućeg četvrtka već će se odlučno šiti i vesti.

Šibensku kapu osim Liposave Kuštović u Šibeniku još izrađuju i Marija Cipitalo Stojić, Nelica Knežević i časne sestre benediktinke.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: